Vochtproblemen in huis | Ikknapmijnhuisop.nl

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis zorgen voor veel overlast, waaronder schimmels, ongedierte, donkere plekken op muren en plafond en ook een ongezonde omgeving, die allergieën en astma kan veroorzaken.

Daarnaast kun je ook last krijgen van kozijnrot, rottende balken een muffe geur en nog veel meer.

Omdat vocht vaak meerdere oorzaken heeft, is het van belang een specialist om hulp te vragen die eerst een grondige analyse kan maken van de situatie.

Het is namelijk niet mogelijk om vocht effectief en langdurig te bestrijden als je niet weet wat de oorzaken zijn. Bovendien zorgen vochtproblemen in huis voor een hogere energierekening.

Wil je de vochtoverlast aanpakken en je stookkosten verminderen, lees dan verder op welke wijze je dit kunt doen.

Vochtbestrijding prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Vochtproblemen in huis herkennen

Sommige vochtproblemen zijn natuurlijk gemakkelijk te herkennen. Als bijvoorbeeld je kelder onder water staat, dan weet je ook wel dat je een vochtprobleem hebt.

Andere problemen zijn echter minder gemakkelijk te herkennen en sommige mensen zouden deze ook niet onder de noemer vochtoverlast plaatsen.

Toch zijn er veel situaties waarbij je schade oploopt in huis, die worden veroorzaakt door vochtoverlast. Zo kun je vocht bijvoorbeeld gemakkelijk herkennen aan een muffe geur en soms zelfs een echte stank.

Daarnaast kan het ook zijn dat de was in huis langer vochtig blijft, omdat ook de lucht vochtiger is, dit is een teken van vochtoverlast. Dit merk je ook wanneer je na het douchen nog lang natte tegels hebt.

Vocht kan ook herkend worden aan bladderend stuc- of verfwerk. Lelijke plekken op de muren en het plafond zijn een duidelijke indicatie van een vochtprobleem in huis, net als schimmelplekken en algengroei.

Al komt het laatste beduidend minder vaak voor. Ook ongedierte komt graag op vochtige plekken af, heb je dus meer last van beestjes in huis, dan zou vochtoverlast een goede reden hiervan kunnen zijn. 

Ten slotte kan het ook zo zijn dat je het direct aan je energierekening merkt, want deze gaat vaak flink naar boven als je vochtproblemen in huis hebt.

De oorzaken van vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis heeft in de meeste gevallen meer dan een oorzaak. Zo komt het vaak voor dat vocht wordt veroorzaakt door een kleine lekkage in het dak.

Ook kan het zijn dat het dak niet waterdicht is waardoor nattigheid van regen het huis inloopt en schimmelplekken op het plafond veroorzaakt. Dit kan eenvoudigweg tegengegaan worden door het dak weer waterdicht te maken.

Dit is overigens met name het geval bij woningen met een plat dak. Soms is het echter ook gelegen aan condensatie die vocht veroorzaakt. Een dakisolatie is dan een oplossing.

Ook optrekkend vocht is een van de voornaamste redenen van vochtproblemen in huis. Door een te hoge grondwaterstand kan de fundering het water in zich opzuigen en wordt het vocht op die manier door de rest van het huis verspreid.

Het water kan in dat geval ook naar boven trekken, waardoor ook de hogere verdiepingen problemen kunnen hebben van vocht.

Vaak is het echter de kelder die hier de meeste problemen van heeft. Na een flinke regenbui kan het grondwaterniveau snel stijgen en kan dit de kelder inlopen.

Ook als de rioleringen het niet meer aankunnen kan dit gebeuren. Een drainagesysteem is dan ook oplossing, maar beter is het om de gehele kelder waterdicht te maken. Hoe het ook moge zijn, dit is werk voor een specialist. Lees ook: vochtbestrijding kosten

Condensatievocht wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid in huis. Condensatievocht komt vaak voor in de badkamer, keuken, kruipruimte en in de kelder.

Ook de slaapkamer kan last ondervinden van condensatievocht. Dit is echter meestal gemakkelijk op te lossen door de ruimte beter te ventileren.

Dit kan gedaan worden met verbeterde ventilatieroosters, ventilatoren die je in de ruimte plaatst en soms is het zelfs genoeg om het raam op een kier te laten staan.

In de slaapkamer kan een airconditioning uitkomst bieden. Daarnaast is het mogelijk dat er vocht naar binnen komt door de buitenmuur. Dit kan ook gemakkelijk verholpen worden door een gevel- of spouwmuurisolatie.

Vochtbestrijding prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Vochtproblemen in huis laten oplossen

Als leek is het vaak moeilijk om de precieze oorzaak van vochtproblemen in huis te achterhalen. Het is dan ook raadzaam hier altijd een specialist bij te betrekken.

Ook al lijken de kosten hoog, door vochtproblemen in huis tegen te gaan, kun je ook behoorlijk besparen op stookkosten, en heb je dit bedrag alweer snel terugverdiend. Gratis meer informatie en prijzen van verschillende experts in de regio vraag je door het onderstaande formulier in te vullen:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 8 minuten geleden een offerte aangevraagd.X