Grondwateroverlast in de kelder of kruipruimte | Ikknapmijnhuisop.nl

Grondwateroverlast in de kelder of kruipruimte

Grondwateroverlast

Grondwateroverlast is een veelvoorkomend probleem. Bijna 40% van alle woningen ondervindt hier last van.

Grondwateroverlast komt met name voor in de kelder en de kruipruimte. Door middel van optrekkend vocht kan echter ook een gehele begane grond en zelfs de eerste en tweede verdieping hiervan betroffen zijn.

Wanneer de grondwaterstand te hoog is, kan deze automatisch door de fundering opgezogen worden en capillaire werking zorgt er dan weer voor dat het water zich een baan naar boven zoekt, door het materiaal.

Zo kan het dus zijn dat een vochtige kruipruimte zorgt voor problemen met je parket in de woonkamer. Omdat water zich de weg zoekt van de minste weerstand, kun je soms vochtplekken op plaatsen zien, waar de oorzaak niet gelegen is. Ook een vochtige kelder kan door grondwater ontstaan.

Vochtbestrijding prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Oorzaken grondwater in de kelder of kruipruimte

Als er grondwater de kelder of kruipruimte in sijpelt zorgt dit voor vochtoverlast, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk is dit in de meeste gevallen te wijten aan een te hoge grondwaterstand.

Echter zijn verreweg de meeste huizen die na 1993 gebouwd zijn hierop voorbereid. Daarom zit er vaak een drainagesysteem in de kelder of de kruipruimte. Wordt dit echter niet periodiek schoongemaakt, dan kunnen de buizen verstopt raken, waardoor het water alsnog de ruimte in kan.

Normaal gesproken moeten er ook ventilatieroosters zitten in de kruipruimte, en wel een aan elke kant. Is er sprake van vocht, dan kan tenminste de vochtige lucht eruit, zodat de vochtoverlast afneemt.

Grondwater kan echter ook uit de tuin komen. Als je last hebt van drassig gras, dan bestaat er de kans dat dit water terecht komt in de kelder of kruipruimte. Ga na of regenwater voldoende weg kan stromen, ook in de tuin zou er een drainagesysteem aanwezig moeten zijn om dit probleem tegen te gaan.

Ten slotte is er soms sprake van een bouwfout van de kruipruimte. Deze is daardoor te diep aangelegd, waardoor het water er gemakkelijker in kan. De kruipruimte verhogen is dan een goede oplossing.

Grondwater in kelder of kruipruimte bestrijden

Heb je vochtoverlast in de kelder, dan moet deze waterdicht worden gemaakt. Vooral in oudere huizen is dit nog niet gebeurd, waardoor er alsnog een specialist aan te pas moet komen om dit te doen. De muren impregneren is ook een optie. 

Zo maak je enkel de muren waterdicht, waardoor er geen vocht meer doorheen kan. Op den duur zal dit niet alleen vochtproblemen tegengaan, maar kun je zo ook op stookkosten besparen. Dit is des te meer het geval wanneer je de kelder ook als ruimte gebruikt.

Ook dit is alleen mogelijk als er geen sprake is van vochtoverlast. De kruipruimte kan verhoogd worden, wanneer deze te diep is aangelegd. Met (klei)schelpen is dit een goede oplossing.

Zitten er geen ventilatieroosters in de kruipruimte, laat deze dan alsnog aanleggen zodat de vochtige lucht afgezogen wordt. Daarnaast is het ook raadzaam om je drainagesysteem te laten controleren op verstoppingen. Mocht dit het geval zijn kun je de buizen laten doorspuiten.

De kruipruimte goed ventileren is niet alleen van belang om grondwateroverlast tegen te gaan, maar is ook effectief tegen condensatievocht. Door een specialist in te schakelen, kan er een grondige analyse gemaakt worden van de oorzaken van grondwateroverlast, zodat dit ook effectief en vooral langdurig bestreden kan worden.

Vochtbestrijding prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Grondwater bestrijden kosten

Deze klus laten uitvoeren door een professional? Bespaar tot wel 40% door prijzen te vergelijken. Door het onderstaande formulier in te vullen ontvang je gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen van verschillende bedrijven uit de regio:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 10 minuten geleden een offerte aangevraagd.X