Traprenovatie kosten | Prijzen [2024] | Vergelijk & Bespaar!

Traprenovatie kosten

Wat kost een traprenovatie? Het renoveren van een trap kost gemiddeld tussen de € 1.225 en € 2.699, waarbij de meeste mensen ongeveer € 1.799 uitgeven aan een professionele traprenovatie.

De uiteindelijke traprenovatie kosten zijn afhankelijk van het aantal treden, de vorm van je trap, het materiaal en de montage. Een traprenovatie met het materiaal Laminaat of PVC wordt het meest gekozen.

Betaal niet te veel voor een traprenovatie! Vergelijk nu gratis & vrijblijvend onze traprenovatie offertes. Er zit veel verschil in de traprenovatie prijzen die worden gehanteerd, door te prijzen te vergelijken kan je flink besparen op de prijs van een traprenovatie zonder te verliezen op kwaliteit.

Min
1.250 €
Gemiddelde kosten
1.799 €
Max
3.500 €

Wil je een trap opnieuw bekleden en ben je benieuwd naar de kosten voor je traprenovatie? De prijs van een traprenovatie wordt mede bepaald door de wensen die je voor de trap hebt.

 • De aanschaf van nieuwe materialen is goed voor gemiddeld 50% van de prijs
 • De installatie- en montagekosten ligt meestal tussen 30% tot 40% van de prijs
 • Extra opties voor de traptreden kosten ongeveer 20% of meer van de prijs

Wat kost een traprenovatie?

Traprenovatie kosten

De meeste huiseigenaren hebben een gedraaide trap met 12-13 treden en betalen voor een professionele traprenovatie tussen de € 1750 en € 2.250 Het renoveren van een eenvoudige rechte trap kost gemiddeld € 1.225

Bij een traprenovatie met meer uitbreidingen en werkzaamheden liggen de kosten hoger en betaal je tussen de € 2100 tot € 2699. Denk hierbij aan het installeren van stootboorden, trapverlichting of het plaatsen van een nieuwe leuning.

Eenvoudige traprenovatie€ 1.250 tot € 1.450
Standaard traprenovatie€ 1.450 tot € 2.100
Luxe traprenovatie€ 2.100 tot € 2.699

De prijsopbouw van een traprenovatie:

In 2024 zijn de prijzen voor een traprenovatie vergeleken met de voorgaande jaren gedaald. De onderstaande voorbeelden geven we je graag een goed beeld van de gemiddelde traprenovatie kosten. Of je in de lagere of hogere prijsrange zit is namelijk geheel afhankelijk van je wensen.

 1. Eenvoudige traprenovatie
  Bij een eenvoudige traprenovatie kun je denken aan een trap met rechte treden en overzettreden van laminaat. Voor een betere grip worden er trapmatten of strips geplaatst op de treden. Zijn er verder geen bijzondere aanpassingen nodig? Dan kost het renoveren van een trap met 13 treden gemiddeld € 1225.- inclusief materiaal- en montagekosten.
 2. Standaard traprenovatie
  De meeste mensen hebben een gesloten trap met meerdere draaien. Hierbij worden nieuwe stootborden geplaatst tussen de treden, waardoor de kosten iets hoger liggen dan bij een open trap.

  Wil je een moderne afwerking voor de trap? Kies dan Laminaat of PVC overzettreden. Geef je trap een luxe uitstraling met trapwangen en antislip strips of een stalen trapleuning aan de muur. De kosten voor een traprenovatie zijn dan gemiddeld € 1799.- inclusief materiaal- en montagekosten.
 3. Luxe traprenovatie
  Bij een uitgebreide renovatie van je trap kunnen de kosten flink oplopen. Als je gebruik maakt van luxe materialen wil je daarbij wellicht ook luxe stootborden, trapwangen of ledverlichting. Een trap renoveren met houten overzettreden is de duurste optie en kost gemiddeld € 2699.- inclusief materiaal- en montagekosten.
Traprenovatie prijzen vergelijken?
Bespaar tot wel 40% op de kosten!

Prijsverschillen per traprenovatie materiaalsoort

In welke stijl wil jij je trap renoveren en met welk materiaal? Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste trap bekleding loopt erg uiteen en kan gemakkelijk oplopen tot wel honderden euro’s. Een je trap schilderen of bekleden met tapijt zijn de voordeligste opties. De meest gekozen opties bij een traprenovatie zijn PVC of Laminaat.

wat kost een traprenovatie?
 • Laminaat – (Meest gekozen)
  De meeste mensen kiezen voor een traprenovatie met laminaat. Laminaat is een sterk, geluiddempend en is een slijtvast materiaal. Bijna alle trappen worden tegenwoordig met laminaat gerenoveerd vanwege de goede eigenschappen en de vele opties qua kleur.
 • PVC (Trend product)
  Met pvc kies je ook voor een duurzaam en onderhoudsvriendelijke oplossing. Wil je graag geluiddempend materiaal op je traptreden? Dan is een traprenovatie met pvc of een trap bekleden met pvc vaak de beste keuze.
 • Houten toplaag – (luxe uitstraling)
  Het mooiste resultaat krijg je met een traprenovatie met eikenhout. Hout geeft je trap een luxe uitstraling, maar is ook een natuurproduct en daarom de duurste optie.

De meeste originele trappen zijn van hout gemaakt, en worden gerenoveerd met nieuwe overzettreden. De trap bekleden kosten liggen meestal tussen de € 115 en € 150 per gerenoveerde traptrede.

Soort traprenovatieGemiddelde traprenovatie prijs, incl. montage
Trap schilderen€ 35 per trede
Traprenovatie tapijt€ 45 per trede
Traprenovatie laminaat (HPL)€ 125 per trede
Traprenovatie PVC€ 135 per trede
Traprenovatie eikenhout€ 150 per trede

Traprenovatie met tapijt:

De prijs voor een trap bekleden met tapijt is afhankelijk van het soort stof dat je kiest en loopt op naarmate je meer vierkante meters nodig hebt. Omdat de prijs van tapijt goedkoper is dan andere materialen, kun je al voor €500 een trap stofferen. 

Trappen met tapijt zijn over het algemeen gevoeliger voor slijtage. Er zijn echter ook zachte en duurzame materialen, zoals vinyl of marmoleum. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een ondertapijt, waardoor de kosten voor een trap stofferen iets hoger liggen.

Traprenovatie met PVC:

Traprenovatie met PVC is een praktische en betaalbare oplossing om je trap een nieuwe en strakke uitstraling te geven. Het materiaal PVC speciaal voor traprenovatie is duurzaam, waterbestendig en gemakkelijk schoon te houden. Een PVC traprenovatie is beschikbaar in een scala aan kleuren en stijlen, waardoor u altijd de perfecte match kunt vinden in je bestaande interieur.

PVC trapbekleding is eenvoudig te realiseren zonder hak en breekwerk het materiaal past perfect op de vormen van je trap, zodat het eindresultaat er strak uit ziet. Kortom, traprenovatie met PVC is een uitstekende en volgens ons misschien wel de beste keuze voor een nieuwe look voor uw trap.

Traprenovatie met Laminaat:

Traprenovatie met laminaat is ook een populaire en budgetvriendelijke manier om je trap een nieuwe uitstraling te geven. Bij deze renovatie wordt het oude tapijt of houten oppervlak verwijderd en vervangen door laminaatplanken. Traprenovatie laminaat is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal en is net als PVC verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Een traprenovatie met laminaat is eenvoudig te realiseren en zonder hak en breekwerk uit te voeren het materiaal is minder geluiddempend dan PVC of tapijt, maar door een goede ondervloer is dit te reduceren. Een laminaat traprenovatie is dus ook een goede keuze voor de trap en qua kosten iets voordeliger.

Trap laten schilderen:

Met een nieuwe laag verf krijgt de trap weer een frisse look. De gemiddelde kosten voor een een trap schilderen liggen tussen de € 300 en de € 700 per trap. Het schilderwerk voor je trap wordt vaak in meerdere lagen aangebracht. Een houten trap moet wel genoeg ‘hout’ hebben om eerst nog geschuurd te kunnen worden, zodat de laklaag minimaal 2 jaar mee kan gaan.

Trap laten repareren:

Wil je losse of krakende treden repareren? Een vakman kan deze klus eenvoudig voor je doen. Hierbij kun je uitgaan van gemiddeld € 80 per uur aan arbeidskosten. Na een reparatie wordt de trap meestal ook opnieuw geschilderd.

Kosten traprenovatie open of dichte trap

Het aantal treden en de afmetingen van je huidige trap hebben veel invloed op de montage- en materiaalkosten van een traprenovatie.

Voor het renoveren van een trap betaal je gemiddeld € 45 per trede aan montagekosten. Bij een gedraaide trap met hoeken of bochten is er meer werk nodig, waardoor de montagekosten iets hoger kunnen liggen.

De meeste trappen worden alleen aan de bovenkant opnieuw bekleed (dichte trap renoveren), aangevuld met eventueel nieuwe stootborden als je een dichte trap hebt. Stootborden kosten gemiddeld tussen de € 5 en € 20 per trede.

Is je trap het middelpunt van de woning? Dan is een traprenovatie vaak duurder. Bij een open trap worden de treden namelijk meestal rondom bekleed (open traprenovatie).

Afwerking traptreden Gemiddelde prijs, incl. montage
Stootborden€ 5 – € 20 per trede
Afwerking onderzijden trap€ 10 – € 20 per trede
Afwerking achterzijde trap € 10 – € 20 per trede

Extra opties voor je trap:

Door rekening te houden met extra opties kun je een trap eenvoudig voorzien van veiligheid en comfort. Zo kiezen veel huiseigenaren voor profielen of trapmatten op de treden om te voorkomen dat er iemand uitglijdt. Bekijk hieronder de meest voorkomende traprenovatie opties:

Traprenovatie opties Gemiddelde prijs, incl. montage
Hardwax en kleurolie€ 40 – € 80 per trap
Trapwangen€ 400 – € 600 per trap
Neuslijsten€ 10 – € 15 per trede
Antislip strips€ 5 – € 15 per trede
Trapmatten€ 20 – € 50 per stuk
Ledverlichting€ 15 – € 35 per stuk
Trapleuning€ 40 – € 120 per meter
Traphekje€ 25 – € 60 per stuk
Balustrade€ 50 – € 70 per meter
Overloop incl. legkosten€ 60 – € 80 per m2
Aanpassing uitstekende treden€ 60 – € 80 per trede

Traprenovatie met ledverlichting

Verlichting van je trap maakt je traprenovatie helemaal af. Je kan kiezen voor ledverlichting, spotjes of verlichting in de leuning. Over de extra kosten hoef je je geen zorgen te maken, als je toch al je trap laat renoveren dan is dit het moment om ook meteen verlichting aan te brengen.

Bij een traprenovatie met ledverlichting hoef je niet een lamp op elke trede te laten plaatsen om de trede of paar treden is vaak al voldoende. Traprenovatie met verlichting in de treden kost ongeveer vijftien tot vijfendertig euro per trede afhankelijk van de opties.

Kosten nieuwe trapleuning

Een trapleuning biedt de nodige veiligheid en houvast bij het op- en afgaan van de trap. De prijs van een leuning varieert per materiaal, vorm en bevestiging.

Een houten leuning, gemonteerd aan de muur is redelijk goedkoop. Ga je voor een luxe stalen trapleuning van ongeveer 3 meter lang? Dan kost een nieuwe leuning inclusief montage gemiddeld €360.

Leuning materialen Gemiddelde prijs, incl. montage
Leuning van hout€ 40 per meter
Leuning van aluminium€ 80 per meter
Stalen trapleuning€ 120 per meter
Traprenovatie prijzen vergelijken?
Bespaar tot wel 40% op de kosten!

Waarom een traprenovatie bedrijf inschakelen?

Het repareren van kleine mankementen, zoals een gebarsten traptrede kun je nog zelf doen. Een complete traprenovatie geven de meeste mensen echter graag uit handen.

Een vakman zorgt voor het materiaal, het plaatsen, en het schoonmaken van de trap. Bij de traprenovatie prijs zit meestal 10 jaar garantie op de materialen en renovatie inbegrepen.

Hoe lang duurt een traprenovatie?
Onze specialisten kunnen een trap meestal binnen 1 dag volledig en stofvrij gerenoveerd opleveren.

Het op maat maken van nieuwe overzettreden wordt meestal voor de uiteindelijke plaatsing gedaan. Dit duurt gemiddeld 2 à 3 weken en is afhankelijk van de grootte en complexiteit van de trap.

Hoe kan je besparen op traprenovatie kosten?

Ga je voor een goedkope traprenovatie of wil je de kosten beperkt houden? Dan hebben we een paar tips om de prijs zo laag mogelijk te houden:

 1. Help een handje mee
  Door mee te helpen met het schoonmaken van de trap kan een vakman meteen aan de slag kan. Als je zelf bijvoorbeeld het tapijt verwijderd of de trap alvast schuurt, scheelt dit vaak al in de prijs.
 2. Renoveer meerdere ruimtes
  Heb je meerdere trappen in huis die een opknapbeurt kunnen gebruiken? Het loont om deze dan in één keer te ‘renoveren’. Ook kan je kijken of het geld scheelt als je meer klussen hebt voor een timmerman, klusser of schilder.
 3. Kies voor een lokaal traprenovatie bedrijf
  Om je traprenovatie kosten zo laag mogelijk te houden, kun je meestal het beste kiezen voor een specialist in de buurt. Een monteur moet vaak meerdere keren bij je langskomen. Sommige bedrijven buiten je regio brengen € 0.19 per kilometer aan reiskosten in rekening.

Traprenovatie prijzen vergelijken

Wil je graag de prijzen weten voor het renoveren of bekleden van je trap? Vul dan hieronder je gegevens in, vergelijk traprenovatie aanbiedingen en kies de beste deal! Door traprenovatie aanbiedingen te vergelijken kan je eenvoudig op je traprenovatie kosten besparen.

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 11 minuten geleden een offerte aangevraagd.X