Traprenovatie kosten: bekijk de gemiddelde prijzen [2021]

Traprenovatie kosten

Het renoveren van een trap kost gemiddeld tussen de € 1250 en € 3.500, waarbij de meeste mensen ongeveer € 1.950 uitgeven aan een professionele traprenovatie.

De uiteindelijke traprenovatie kosten zijn afhankelijk van het aantal treden, de grootte van je trap, de geselecteerde materialen en de montage. Traprenovatie met het materiaal HPL / CPL / Laminaat of PVC wordt het meest gekozen.

Min
1.250 €
Gemiddelde kosten
1.950 €
Max
3.500 €

Wil je een trap opnieuw bekleden en ben je benieuwd naar traprenovatie kosten? De prijs van een traprenovatie wordt mede bepaald door de wensen die je voor de trap hebt.

 • De aanschaf van nieuwe materialen is goed voor gemiddeld 50%
 • De installatie- en montagekosten ligt meestal tussen 30% tot 40%
 • Extra opties voor de traptreden kosten ongeveer 20% of meer

Wat kost een traprenovatie?

Traprenovatie kosten

De meeste huiseigenaren hebben een gedraaide trap met 12-13 treden en betalen voor een professionele traprenovatie tussen de € 1.750 en € 2.250. Het renoveren van een eenvoudige rechte trap kost gemiddeld € 1.500.

Bij een traprenovatie met meer uitbreidingen en werkzaamheden liggen de kosten hoger en betaal je tussen de € 2.700 tot € 3.200. Denk hierbij aan het installeren van stootboorden, trapverlichting of het plaatsen van een nieuwe leuning.

Door via ons traprenovatie prijzen te vergelijken kan je flink besparen op de kosten.

Eenvoudige traprenovatie€ 1.250 tot € 1.450
Standaard traprenovatie€ 1.750 tot € 2.250
Luxe traprenovatie€ 2.700 tot € 3.200

Traprenovatie prijsvoorbeelden

De onderstaande voorbeelden geven je een goed beeld van de gemiddelde kosten voor een traprenovatie. Of je in de lagere of hogere prijsrange zit is afhankelijk van je wensen.

 1. Eenvoudige traprenovatie
  Bij een eenvoudige traprenovatie kun je denken aan een trap met rechte treden en overzettreden van laminaat. Voor een betere grip worden er trapmatten of strips geplaatst op de treden. Zijn er verder geen bijzondere aanpassingen nodig? Dan kost het opknappen van een trap met 13 treden gemiddeld € 1.505, inclusief materiaal- en montagekosten.
 2. Standaard traprenovatie
  De meeste mensen hebben een gesloten trap met meerdere draaien. Hierbij worden nieuwe stootborden geplaatst tussen de treden, waardoor de kosten iets hoger liggen dan bij een open trap.

  Wil je een moderne afwerking voor de trap? Kies dan HPL / CPL / Laminaat overzettreden en geef de trap een luxe uitstraling met trapwangen en antislip strips of een houten trapleuning aan de muur. De kosten voor een traprenovatie zijn dan gemiddeld € 2.145, inclusief materiaal- en montagekosten.
 3. Luxe traprenovatie
  Bij een uitgebreide traprenovatie kunnen de kosten van een traprenovatie flink oplopen. Als je gebruik maakt van luxe materialen wil je daarbij wellicht ook luxe stootborden, trapwangen of led-verlichting. Een trap renoveren met houten overzettreden is de duurste optie en kost gemiddeld € 3.125 aan materiaal- en montagekosten.

  Wil je daarbij een luxe roestvrijstalen leuning? Houd rekening dat de kosten van een traprenovatie in dit geval kunnen oplopen tot € 3.500.

Ook al gaat het uiteindelijk vaak om een soortgelijk product, de verschillen in prijs voor een traprenovatie lopen erg uiteen. Vraag Gratis & Vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende traprenovatie specialisten uit de regio en vergelijk.

Traprenovatie prijzen vergelijken?
Bespaar tot wel 40% op de kosten!

Traprenovatie kosten per soort

In welke stijl wil jij je trap renoveren? Je trap bekleden met het juiste materiaal kan flink besparen op de kosten van een traprenovatie. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste materialen kan gemakkelijk oplopen tot wel honderden euro’s.

Soort traprenovatieGemiddelde prijs, incl. montage
Trap schilderen€ 35 per trede
Traprenovatie tapijt€ 45 per trede
Traprenovatie laminaat (HPL)€ 125 per trede
Traprenovatie PVC€ 135 per trede
Traprenovatie eikenhout€ 150 per trede
Traprenovatie met vinyl prijzen

Trap bekleden kosten met overzettreden:

De meeste originele trappen zijn van hout gemaakt, en worden gerenoveerd met nieuwe overzettreden. De materiaalkosten liggen tussen de € 115 en € 150 per gerenoveerde traptrede. Soorten trapbekleding:

 • Laminaat – (Meest gekozen)
  De meeste mensen kiezen voor een traprenovatie met laminaat. Laminaat is een sterk, geluidsdempend en is een slijtvast materiaal. Bijna alle trappen worden tegenwoordig met laminaat gerenoveerd vanwege de goede eigenschappen en de vele opties qua kleur.
 • PVC
  Met pvc kies je ook voor een duurzaam en onderhoudsvriendelijke oplossing. Wil je graag geluiddempend materiaal op je traptreden? Dan is een traprenovatie met pvc of een trap bekleden met pvc een goede keuze.
 • Houten toplaag – luxe uitstraling
  Het mooiste resultaat krijg je met een traprenovatie met eikenhout. Hout geeft je trap een luxe uitstraling, maar is ook een natuurproduct en daarom de duurste optie.

Kosten trap bekleden met tapijt:

De prijs voor een trap bekleden met tapijt is afhankelijk van het soort stof dat je kiest en loopt op naarmate je meer vierkante meters nodig hebt. Omdat de prijs van tapijt goedkoper is dan andere materialen, kun je al voor € 500 een trap stofferen. 

Trappen met tapijt zijn over het algemeen gevoeliger voor slijtage. Er zijn echter ook zachte en duurzame materialen, zoals vinyl of marmoleum. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een ondertapijt, waardoor de kosten voor een trap stofferen iets hoger liggen.

Kosten trap schilderen:

Met een nieuwe laag verf krijgt de trap weer een frisse look. De gemiddelde kosten voor een trap schilderen ligt is tussen de € 300 en de € 700 per trap. Schilderwerk wordt vaak in meerdere lagen aangebracht. Een houten trap moet wel genoeg ‘hout’ hebben om geschuurd te kunnen worden, zodat de laklaag minimaal 2 jaar mee kan gaan.

Kosten trap repareren:

Wil je losse of krakende treden repareren? Een vakman kan deze klus eenvoudig voor je doen. Hierbij kun je uitgaan van gemiddeld € 80 per uur aan arbeidskosten. Na een reparatie wordt de trap meestal ook opnieuw geschilderd.

Kosten traprenovatie per type trap

Het aantal treden en de afmetingen van je huidige trap hebben veel invloed op de montage- en materiaalkosten van een traprenovatie.

Voor het renoveren van een trap betaal je gemiddeld € 45 per trede aan montagekosten. Bij een gedraaide trap met hoeken of bochten is er meer werk nodig, waardoor de montagekosten iets hoger kunnen liggen.

Traprenovatie open en dichte trap

De meeste trappen worden alleen aan de bovenkant opnieuw bekleed (dichte traprenovatie), aangevuld met eventueel nieuwe stootborden als je een dichte trap hebt. Stootborden kosten gemiddeld tussen de € 5 en € 20 per trede.

Is je trap het middelpunt van de woning? Dan is een traprenovatie vaak duurder. Bij een open trap worden de treden namelijk meestal rondom bekleed (open traprenovatie).

Afwerking traptreden Gemiddelde prijs, incl. montage
Stootborden€ 5 – € 20 per trede
Afwerking onderzijden trap€ 10 – € 20 per trede
Afwerking achterzijde trap € 10 – € 20 per trede

Meerprijs voor traprenovatie opties

Door rekening te houden met extra opties kun je een trap eenvoudig voorzien van veiligheid en comfort. Zo kiezen veel huiseigenaren voor profielen of trapmatten op de treden om te voorkomen dat er iemand uitglijdt. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen per trap optie:

Traprenovatie opties Gemiddelde prijs, incl. montage
Hardwax en kleurolie€ 40 – € 80 per trap
Trapwangen€ 400 – € 600 per trap
Neuslijsten€ 10 – € 15 per trede
Anti-slip strips€ 5 – € 15 per trede
Trapmatten€ 20 – € 50 per stuk
Ledverlichting€ 15 – € 35 per stuk
Trapleuning€ 40 – € 120 per meter
Traphekje€ 25 – € 60 per stuk
Balustrade€ 50 – € 70 per meter
Overloop incl. legkosten€ 60 – € 80 per m2
Aanpassing uitstekende treden€ 60 – € 80 per trede

Traprenovatie met ledverlichting

Verlichting van je trap maakt je traprenovatie helemaal af. Je kan kiezen voor traprenovatie ledverlichting, spotjes of verlichting in de leuning. Over de extra kosten hoef je je geen zorgen te maken, als je toch al je trap laar renoveren dan is dit het moment om ook meteen verlichting aan te brengen.

Bij een traprenovatie met led-verlichting hoef je niet een lamp op elke trede te laten plaatsen om de trede of paar treden is vaak al voldoende. Ledverlichting voor de trap kost ongeveer vijftien tot vijfendertig euro per trede afhankelijk van de opties.

Kosten nieuwe trapleuning

Een leuning biedt de nodige veiligheid en houvast bij het op- en afgaan van de trap. De prijs van een leuning varieert per materiaal, vorm en bevestiging.

Een houten leuning, gemonteerd aan de muur is redelijk goedkoop. Ga je voor een luxe roestvrijstalen leuning van ongeveer 3 meter lang? Dan kost een nieuwe leuning inclusief montage gemiddeld € 360.

Leuning materialen Gemiddelde prijs, incl. montage
Leuning van hout€ 40 per meter
Leuning van aluminium€ 80 per meter
Roestvrijstalen leuning€ 120 per meter
Traprenovatie prijzen vergelijken?
Bespaar tot wel 40% op de kosten!

Traprenovatie door een professional

Het repareren van kleine mankementen, zoals een gebarsten traptrede kun je nog zelf doen. Een complete traprenovatie geven de meeste mensen echter graag uit handen.

Een vakman zorgt voor het materiaal, het plaatsen, en het schoonmaken van de trap. Bij de prijs zit meestal 10 jaar garantie op de materialen inbegrepen.

Hoe lang duurt een traprenovatie?
Een specialist kan een gerenoveerde trap meestal binnen 1 dag volledig en stofvrij opleveren.

Het op maat maken van nieuwe overzettreden wordt meestal voor de uiteindelijke plaatsing gedaan. Dit duurt gemiddeld 2 à 3 weken en is afhankelijk van de grootte en complexiteit van de trap.

Besparen op traprenovatie kosten

Een traprenovatie kan zo uitgebreid zijn als je wilt, al zitten hier natuurlijk wel kosten aan vast. Ga je voor een goedkope traprenovatie of wil je de kosten beperkt houden? Dan hebben we een paar tips om de prijs zo laag mogelijk te houden:

 1. Help een handje mee
  Door mee te helpen met het schoonmaken van de trap kan een vakman meteen aan de slag kan. Als je zelf bijvoorbeeld het tapijt verwijderd of de trap alvast schuurt, scheelt dit vaak al in de prijs.
 2. Renoveer je trap in fasen
  Verdeel de renovatie van je trap in fasen in plaats van alles tegelijk te doen. Bespaar op de prijs door extra opties, zoals een trapleuning, trapverlichting of balustrade op een later moment te vernieuwen.
 3. Renoveer meerdere ruimtes
  Heb je meer trappen in huis die een opknapbeurt kunnen gebruiken? Het loont om deze dan in één keer opknappen. Ook kun je kijken of het geld scheelt als je meer klussen hebt voor een timmerman, klusser of schilder.
 4. Kies voor een lokaal bedrijf
  Om je kosten zo laag mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor een specialist in de buurt. Een monteur moet vaak meerdere keren bij je langs komen. Sommige bedrijven buiten je regio brengen € 0.19 per kilometer aan reiskosten in rekening.

Vergelijk gratis traprenovatie offertes

Wil je graag de prijs weten voor het renoveren van je trap? Via onze site kan je gratis en vrijblijvend traprenovatie prijzen vergelijken. Door te vergelijken kan je tot wel 40% op je traprenovatie kosten besparen. De prijzen tussen bedrijven lopen vaak enorm uiteen, het uitvoeren van een prijsvergelijking is dus zeker aan te raden.

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X