Zelf je trap renoveren
Traprenovatie doe het zelf! In bijna elke woning die moet worden gerenoveerd, verbouwd of worden opgeknapt kom je een of meerdere trap(pen) tegen.
Als je de trap in huis een nieuwe uitstraling wilt geven is dat mogelijk door middel van traprenovatie. Traprenovatie is iets wat je als (gevorderde) klusser zelf kunt realiseren.
In dit artikel vertellen we je welk materiaal je nodig hebt en geven we je handige tips.
Traprenovatie zelf doen:
Als het gaat om traprenovatie zijn er veel mogelijkheden om dit te realiseren. Een bijkomend voordeel is dat wanneer je zelf je trap renoveert het niet veel hoeft te kosten. Je hal of woonkamer ziet er na een traprenovatie direct anders uit, je zult verbaasd zijn wat je ‘nieuwe’ trap met een ruimte kan doen.
Je kunt een traprenovatie op verschillende manieren uitvoeren namelijk:
- Het schuren en schilderen van je trap
- Schuren en de treden bewerken met olie of lak
- Trapdelen vervangen
- Nieuwe trapdelen over de oude trapdelen plaatsen
De meest gekozen opties zijn schilderen of nieuwe trapdelen plaatsen van laminaat. Er zijn zelfs speciale traprenovatie sets verkrijgbaar waardoor je zelf stap voor stap de trap kunt renoveren.
Het schilderen van je trap is de goedkopere optie en wat makkelijker te realiseren dan een ombouw. Je moet de trap schuren, stofvrij maken en je kan beginnen met schilderen. Wat nog wel een klus kan zijn is de bestaande trapbekleding verwijderen en dan hebben we het voornamelijk over vloerbedekking.
Klik hier voor een video over een traprenovatie zelf doen.
Welk materiaal en gereedschap heb je nodig:
We hebben beknopte lijstjes gemaakt van materialen die je nodig hebt bij het opknappen van je trap.
Materiaal voor het schilderen of lakken van je trap:
- Speciale verf voor de trap
- Kwasten en rollers
- Trappenlak
- Antislip coating of tape
- Afdek materiaal
- Schoonmaak materiaal
- Schuurpapier of schuurmachine
In dit artikel gaan we verder niet in op het schilderen van je trap. Lees het artikel over trap schilderen
Materiaal om overtreden te plaatsen of trapdelen te vervangen:
- Overzet treden / trapdelen (bepaal eerst het aantal rechte en draaiende treden)
- Bijpassende stootborden
- Bijpassende afwerklijst (voor de overgang naar de vloer)
- Antislip oplossing bijvoorbeeld tape (is aan te raden voor de veiligheid)
- Trapspin (voor het opmeten van de treden)
- Decoupeerzaag met fijn zaagje of fijn getande handzaag
- Potlood
- Rolmaat
- Liniaal
- Montagekit
- Schroevendraaier / accuschroef boormachine
- Schuurpapier
- Plamuurmes
- Lijmresten verwijderaar (voor het eventueel verwijderen van lijmresten)
- Schuurmachine
- Kitpistool
Zelf een trap renoveren met overzettreden:
Zowel voor het schilderen van de trap als een ombouw plaatsen moet je de huidige bekleding van de trap verwijderen.
Zorg ervoor dat ook alle lijmresten goed worden verwijderd. Hiervoor kun je gebruik maken van een scherp plamuurmes en mocht het nodig zijn, lijmresten verwijderaar.
Schuur de trap vervolgens licht op. Het is uiteindelijk van belang dat de trap schoon, vlak en droog is.
Tip: Delen van de trap die in het zicht blijven na de renovatie, kan je het beste van te voren schilderen (dat scheelt een hoop afplak werk).
Overzettreden op maat maken:
Van te voren maak je eerst alle overtreden op maat. Dit doe je met behulp van een trapspin. Op de bovenstaande instructie video heb je gezien hoe dit moet.
Zorg er voor dat je de juiste afstandhouders bij de trapspin gebruikt. Voor de laminaat overzettreden gebruik je bijvoorbeeld andere afstandhouders dan bij niet-behandelde eiken overzettreden.
Zet de trapspin met behulp van de meegeleverde schroeven vast op de trap. Draai de pennen van de trapspin een slag los. De linker en de rechter pennen zet je uit tegen het uiteinde links en rechts van de trede.
De overige pennen zet je in elke hoek van de trede. Bij een rechte traptrede gebruik je 4 pennen en bij een draaiende traptrede gebruikt je alle 6 pennen.
Draai de pennen vast en schroef de trapspin weer los. Verwijder nu de afstandhouder en leg de trapspin op de overzettrede.
Teken de maten van de pennen af en verbindt deze met elkaar door middel van een lijn te trekken met een rechte liniaal. Vervolgens zaag je met een hand- of decoupeerzaag de overzettreden op de juiste maat.
Overzettreden moeten altijd vanaf de bovenkant gezaagd worden om splinters en beschadigingen te voorkomen aan de bovenkant van de overzettreden.
Lees meer over traprenovatie voor uitgebreidere stappen.
Overzettreden plaatsen:
De overgetreden moeten worden vastgeplakt met montagekit. Breng de montagekit aan met gebruik van een kitspuit en verdeel de lijm goed over de trede en de neus van de trede. Druk vervolgens de op maat gezaagde trede in de lijm en laat belijm goed drogen.
Zet eventueel een stapel boeken op de tree zodat de trede goed wordt aangedrukt. Bij het plaatsen van de traptreden werk je van boven naar beneden.
Traprenovatie informatie en prijzen opvragen:
Benieuwd naar wat een trap renoveren kost als je de klus uitbesteedt? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend prijzen via onze site.