Krakende trap repareren | Ikknapmijnhuisop.nl

Krakende trap repareren

Niets is vervelender dan een trap die kraakt als je er overheen loopt. Stilletjes naar boven of beneden sluipen is er niet meer bij. Heb je één of meer krakende traptreden? Lees dan verder naar onze oplossingen voor een krakende trap.

Wist je dat je een krakende trap vaak zelf kunt oplossen? Wanneer het met de onderstaande tips niet lukt kan je het beste hulp in schakelen van een traprenovatie bedrijf (tenminste als je je er erg aan stoort) 

Krakende trap:

Wanneer we het hebben over een krakende trap, dan bedoelen we een trap die eigenlijk in zijn geheel kraakt en piept op het moment dat deze wordt belast. Het gaat hier dus niet alleen om de treden en de trapleuning, maar echt de gehele trap. Je moet dan denken aan de constructie van de trap die onder spanning lijkt te staan of juist heel los staat. 

Zoals je waarschijnlijk wel weet is hout en alle houtsoorten werkend materiaal. Dat wil zeggen dat het hout kan uitzetten of krimpen. Juist dit uitzetten of krimpen van het hout kan maken dat de trap gaat kraken. Dat je trap kraakt wil niet zeggen dat deze op instorten staat. Het kraken van een trap hoort er eigenlijk een beetje bij. 

De factoren die invloed hebben op een krakende trap hebben opgesomd in het volgende rijtje:

 • Krakende trap door temperatuur verschil
 • Krakende trap door een te hoge/lage luchtvochtigheid
 • Krakende trap door ouderdom en slijtage

Krakende traptreden:

Het kraken van traptreden wordt vaak veroorzaakt door delen van de trap die langs elkaar schuren of treden die doorbuigen. Deze problemen met traptreden kunnen ontstaan door veranderingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Vandaar dat je vaak of in de winter of in de zomer meer last hebt van een krakende trap.

Waarom kraken traptreden eigenlijk? Er zijn meerdere factoren van invloed die maken dat een trap gaat kraken of kraakt. We zullen de belangrijkste factoren bespreken dit zijn:

 • Krakende traptreden door temperatuur verschil
 • Krakende traptreden door een te hoge/lage luchtvochtigheid
 • Krakende trapreden door ouderdom en slijtage

Behalve temperatuurverschillen en luchtvochtigheid heeft ook slijtage en ouderdom invloed op het kraken van je traptreden. Wanneer niet alleen de traptreden kraken, maar echt de gehele trap dan kan het zo zijn dat de trap aan vervanging toe is. Gelukkig hoef je dan niet de hele trap te vervangen een traprenovatie is ook vaak nog goed mogelijk.

Krakende trap repareren:

Er zijn meerdere manieren om een trap te repareren. Om te kijken wat de beste manier is om je krakende trap te repareren, moet eerst worden vastgesteld wat het probleem is en waar de ‘kraak’ zich bevindt.

Het opzoeken van de plek waar de trap kraakt kun je gemakkelijk doen door de trap op en af te lopen en goed te luisteren. Op de plek waar je de kraak hoort ga je je gewicht verdelen om het probleem te kunnen vaststellen. 

Zit er bijvoorbeeld:

 • ruimte tussen de muur en de basis van je trap
 • ruimte onder de traptrede
 • ruimte tussen het stootbord en de traptreden
 • zijn er (gedeeltelijk) losse onderdelen

Probeer Elke vorm van ruimte op te vullen door middel van een wig, een stuk rubber of schroef/nagel losse gedeelten vast. Vaak is een combinatie van deze oplossingen gewenst.

Je zult merken dat wanneer de overbodige ruimte vult of vast zet dat het kraken meteen stuk minder is. Verder kun je droge houten trap delen behandelen met een olie. Hierdoor wordt de traptrede wat ‘vochtiger’ en zal deze ook minder kraken.

Zou het werken?

Oma’s tip voor krakende traptreden: Strooi talkpoeder om de wrijving tussen het krakende hout te verminderen. We weten niet of deze oplossing werkt, maar het is simpel en proberen kan geen kwaad. Laat je weten of het is gelukt?

Heb jij nog andere tips om krakende trap problemen op te lossen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Traprenovatie:

Is je trap aan vervanging toe? Of moet er een reparatie plaatsvinden aan je trap? Vraag dan via onze site gratis en vrijblijvend traprenovatie offertes aan. De prijzen voor een traprenovatie vallen reuze mee en door te vergelijken kan je ook nog eens 40% besparen op de prijs.

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 29 minuten geleden een offerte aangevraagd.X