Vloerbedekking trap verwijderen | Tapijt trap verwijderen

Vloerbedekking trap verwijderen

vloerbedekking trap verwijderen

Vloerbedekking van een trap verwijderen is vaak een flinke klus. Hoe kun je het beste tapijt verwijderen van een trap?

In dit artikel leggen we je dit uit en geven wat handige tips. Geloof het of niet maar we schrijven zelfs over tapijt verwijderen met Cola.

We hopen dat een van onze tips je verder helpt en het renoveren van je trap gemakkelijk zal gaan.

Trouwens, wat zijn uiteindelijk de wensen voor je trap? Wist je dat je via ons tot 40% kan besparen op een traprenovatie? Vergelijk gratis en vrijblijvend traprenovatie bedrijven uit je regio en bespaar!

Traprenovatie prijzen vergelijken?
Bespaar tot wel 40% op de kosten!

Soms verwijderd een traprenovatie bedrijf de vloerbedekking gratis bij een complete traprenovatie,  dus het is altijd de moeite waard om te vergelijken en offertes aan te vragen.

Beste manier vloerbedekking van trap verwijderen:

Het ligt er helemaal aan hoe de vloerbedekking is vastgemaakt aan de traptreden. Het kan zijn dat dit gespijkerd is of genageld, maar in de meeste gevallen is het verlijmd. tapijt trap verwijderen

Het minst ideale geval is dat het tapijt gelijmd en gespijkerd is. De vloerbedekking zit dan stevig vast en dat is voor gebruik top, maar om het er later weer van af te halen is een flink karwei. Als het tapijt alleen genageld is moet je het tapijt rustig optillen en de nagels verwijderen met een tang of klauwhamer. Hierna zit het tapijt los.

Voor vastgelijmde vloerbedekking kun je de onderstaande manieren uitproberen:

  • Weken met water en zeep
  • Cola laten intrekken zodat de lijm oplost
  • Los stoten met spatel en hamer
  • Tapijtlijmverwijderaar gebruiken
  • Schuurmachine
  • Traprenovatie uitbesteden

Vloerbedekking van trap verwijderen met warm water en zeep:

Dit is alleen een optie als de vloerbedekking met lijm op waterbasis is geplakt. Vaak wordt er als tip gegeven om vloerbedekking van de trap los te weken met warm water. Wanneer je niet te veel water gebruikt en de trap na het verwijderen van het tapijt goed laat drogen hoeft het geen probleem te zijn maar let er wel op dat je het niet te vochtig maakt.

Als je met warm water en zeep aan de slag gaat, houdt dan de goede mengverhouding aan. Zorg er voor dat je voldoende zeep gebruikt (kan gewoon handzeep zijn uit een pompje) en meng water met ongeveer 6 pompjes op een liter. Doordrenk het tapijt met gebruik van een spons of lepel. Herhaal dit twee keer en laat het per keer 4 uur intrekken.

(Let op: Er bestaat een grote kans dat het vocht door de kieren van de trap naar beneden kan lopen dek dus de ruimte aan de onderkant van de trap goed af en plak eventueel naden en kieren af.)

Als je geluk hebt en het werkt, dan kun je het tapijt er makkelijk aftrekken en de overige lijmresten wegschrappen. Als het tapijt loskomt, maar de lijmresten blijven zitten dan is de gebruikte lijm niet op waterbasis. Je kunt nog wat anders uitproberen om de overgebleven lijmresten te verwijderen namelijk met cola.

Vloerbedekking trap verwijderen met cola:

De resterende vloerbedekking en lijmresten op de trap kun je proberen te verwijderen met cola. Giet wat cola over de lijmresten en na een paar minuten kan het zijn dat het verwijderen van het tapijt en de lijmresten een stuk makkelijker gaat. 

Maak het tapijt goed vochtig met cola en maak eventueel gebruik van een spons. Probeer ook wat gaatjes in de lijmlaag via het tapijt te maken, op deze manier kan de cola goed intrekken.

Let op met het gieten van cola over de lijmlaag van de trap. De cola kan net als water met zeep door de kieren van de trap naar de ruimte onder de trap lopen. Plak en dek dus goed af. 

Lijmresten verwijderen met tapijtlijmverwijderaar:

Wanneer de cola en water met zeep niet werkt kan je tappijtlijmverwijderaar proberen op je trap. Dit is een product dat chemische middelen bevat en mag daardoor alleen in goed geventileerde ruimten gebruikt worden.

Wanneer er tapijtlijm op oplosbasis op je trap zit dan moet als het goed is de lijm makkelijker te verwijderen zijn. Als de bovenstaande manieren niet werken dan zit er nog maar een ding op: lees verder om te zien wat je kan doen.

Gelijmde vloerbedekking trap verwijderen:

Wanneer de vloerbedekking op de trap is gelijmd dan wordt het vaak een zware en tijdrovende klus. Omdat een trap vaak ronde aparte figuren heeft is het verwijderen van vloerbedekking vaak gewoon handwerk.

Het allerbeste om mee te beginnen is een beginnetje te maken met een schroevendraaier in een hoek. Probeer met de schroevendraaier het tapijt op te wippen en dan de vloerbedekking rustig los trekken. Meestal blijven er lijmresten achter op de trap en dit is normaal.

Als het tapijt erg lastig loskomt dan kun je ervoor kiezen om met een bot plamuurmes het tapijt los te stoten. Het is makkelijk om dit met twee man te doen, zo kan de een het tapijt omhoog houden en de ander proberen met het plamuurmes en een hamer voorzichtig het tapijt los te tikken.

Let op dat je het hout van de trap zo min mogelijk beschadigd. Het beste is om van boven naar beneden te werken. Om de vloerbedekking te verwijderen begin je boven aan de trap en werk je naar binnen. 

(Nieuwsgierig naar de prijzen van een traprenovatie en hoe je hier tot 40% op kan besparen lees dan meer over de kosten van een traprenovatie?) 

Lijmresten trap verwijderen:

Wanneer het grootste gedeelte van de vloerbedekking van de trap hebt verwijderd zie je dat er stukjes jute of schuimrubber en lijmresten achter zijn gebleven op het hout. Voor een mooi resultaat moeten ook deze resten verwijderd worden. Om deze lijmresten te verwijderen gebruik je een plamuurmes of verfkrabber en werk je in kleine stukjes de trap af.

Wat ook nog eens een oplossing zou kunnen zijn is gebruik maken van een schuurmachine om de trap te schuren. Een schuurmachine kan de laatste kleine restjes vaak wel weg krijgen.

Gratis vloerbedekking laten verwijder door een professional :

Wanneer je een traprenovatie laat uitvoeren door een professional, dan wordt de bestaande vloerbedekking soms gratis voor je verwijderd!

Vraag via ons gratis offertes aan bij bedrijven uit je regio. Met renovatie bekleding als: laminaat, hout of pvc maak je de meeste kans. Vul het onderstaande formulier en ontvang meteen bericht:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X