Heb ik een bouwvergunning nodig?
Stel je wilt je huis laten verbouwen, dan moet je er rekening mee houden dat er in de meeste gevallen een bouwvergunning moet worden aangevraagd.
Zeker als het gaat om een uitbouw, dakkapel, dakopbouw of schuur moet je bij de gemeente om toestemming vragen en een vergunning regelen.
Een bouwvergunning kost geld. Hoeveel de bouwvergunning kost verschilt per gemeente.
Voordat je een bouwvergunning krijgt moet je aan bepaalde eisen voldoen. Het is daarom handig om eerst met een aannemer of architect naar die eisen te kijken. Meer informatie over een bouwvergunning en of je die nodig hebt lees je in dit artikel.
Bouwvergunning nodig?
Wanneer je een huis gaat verbouwen moet je zeer waarschijnlijk een bouwvergunning aanvragen. Je moet een bouwvergunning aanvragen omdat dit vastgelegd is in de woon-wet.
Natuurlijk hoef je niet voor elke verbouwing een vergunning aan te vragen. Voor het verbouwen van een badkamer heb je geen bouwvergunning nodig, eigenlijk geldt dat voor de meeste verbouwingen binnenshuis.
Zodra het gaat om een uitbouw of een dakkapel heb je meestal wel een vergunning nodig. (je kan ervoor kiezen om zonder bouwvergunning aan de slag te gaan, het risico is dan dat de gemeente later aanklopt en dat alles moet worden teruggedraaid).
Grotere verbouwingen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. In het geval van een dakkapel moet de dakkapel bijvoorbeeld minstens een halve meter van de dakrand afliggen en een uitbouw of dakopbouw moet volgens de eisen in het straatbeeld passen (in sommige gevallen lijkt het heel logisch dat dit zo is, maar de gemeente kan hier toch weer anders over denken).
Om deze redenen wordt een dakkapel of aanbouw aan de achterkant van het huis vaak eerder toegestaan dan aan de voorzijde van het huis.Lees eventueel ook het artikel dakkapel kosten
Bouwvergunning aanvragen:
Zoals eerder gezegd moet je een bouwvergunning bij de gemeente aanvragen. Als je niet zeker weet of je een bouwvergunning nodig hebt kan je vooraf met de gemeente in gesprek gaan om te vragen of dit met de huidige verbouwplannen zo is.
Als je een bouwvergunning aanvraagt doe je dat door middel van een verbouwplan aan te leveren. In een verbouwplan staat precies omschreven wat je wilt realiseren.
Vervolgens zal de gemeente laten weten of ze de vergunning verlenen (dit moet binnen een wettelijk vastgestelde termijn. Kijk voor deze termijnen op de website van de gemeente)
Tip: In veel gevallen is het handig om de bouwvergunning te laten aanvragen door een aannemer of architect. De gemeente ziet dan dat er een specialist naar gekeken heeft. Een goed bouwplan wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat de kans op een vergunning groter is.
Soorten bouwvergunningen
Je hebt twee soorten bouwvergunningen namelijk een lichte bouwvergunning en een reguliere bouwvergunning. Een lichte bouwvergunning heb je nodig voor kleine bouwaanvragen bijvoorbeeld een dakkapel.
Een reguliere bouwvergunning heb je nodig voor bijvoorbeeld een uitbouw of dakopbouw. De aanvragen worden getoetst aan:
- Bestemmingsplan
- Veiligheidseisen
- Welstandsnota
- Stedenbouwkundige voorschriften
Zorg er altijd voor dat de verbouwplannen binnen het bestemmingsplan passen. Als je een aanvraag hebt ingediend bij de gemeente en je hoort niets binnen 6 (in geval van een lichte bouwvergunning) of 12 weken (in geval van een reguliere bouwvergunning) kan je in principe met toestemming beginnen te bouwen.
De termijn van 6 of 12 weken is voor andere belanghebbenden, zodat buren de mogelijkheid hebben om een bezwaar tegen de verbouwplannen in te dienen.
Bezwaar bouwvergunning:
Mocht het zo zijn dat er een beslissing wordt genomen waar je het niet mee eens bent, dan is het aan te raden om bezwaar te maken. Bezwaar maken moet binnen een termijn van 6 weken anders is het niet meer geldig.
Een bezwaar moet altijd schriftelijk bij de gemeente worden ingeleverd. Wanneer je bouwplan niet in strijd is met het bestemmingsplan, dan is de gemeente gerechtigd om een ontheffing te verlenen.
Hier moet een gemeente dan wel een goede reden voor hebben en je moet hopen dat er geen bezwaarmakers zijn anders maak je weinig kans. Deze procedure duurt wel iets langer, omdat er 4 weken extra inzichttermijn voor staan. Bij je huis verbouwen komt dus wel het een ander kijken qua vergunningen, maar met deze tips moet je al een eind op weg zijn.
Aannemers vergelijken:
Goede aannemer nodig voor het aanvragen van je vergunning? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan en vergelijk!