Vocht in kruipruimte
Heb je nog een kruipruimte in huis, dan is het wellicht een goed idee om te controleren of je geen last hebt van vocht in de kruipruimte.
Dit is namelijk vooral op deze plek een veelvoorkomend probleem. Als je in de kruipruimte een vochtprobleem hebt dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een te hoge luchtvochtigheid heerst.
Ook kan het zijn dat het grondwater te hoog staat. Optrekkend vocht kan ook de oorzaak zijn, omdat dit vocht meestal optrekt vanuit de fundering van je huis.
Heb je inderdaad een te vochtige kruipruimte, dan merk je dit al snel door een muffe geur die naar grond ruikt. Vocht in de kruipruimte kan ook behoorlijk veel schade aanrichten, kom je dus tot de ontdekking dat je een vochtprobleem hebt, laat dit dan gelijk aanpakken.
Gevolgen van vocht in de kruipruimte
Een vochtprobleem lijkt in eerste instantie wellicht niet echt ernstig, toch kan vocht in de kruipruimte behoorlijke schade aanrichten.
En dat niet alleen in de ruimte zelf, maar mocht het vocht naar boven trekken, ook in de rest van de woning. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van rottende vloerbalken en parket dat langzaam bol gaat staan in de woonkamer of op de begane grond.
Ongedierte houdt van vochtige plekken, waardoor je ook problemen kunt krijgen met beestjes en ongedierte.
Die wil je waarschijnlijk liever niet in huis hebben! Door vocht in de kruipruimte kunnen ook schimmels zich vormen en dit leidt tot lelijke plekken en kan zelfs je gezondheid ten negatieve beïnvloeden.
Rottende plinten en zwamgroei behoren ook tot de mogelijkheden en nog niet te spreken over de stank die je al snel uit de kruipruimte kunt vernemen.
Ten slotte kunnen ook rottende plinten hun oorzaak vinden in het vocht in de kruipruimte. Al deze problemen worden veroorzaakt door vocht en als je de oorzaak hiervan niet snel behandeld, kun je al gauw veel geld kwijt zijn aan reparaties en zelfs ongediertebestrijding.
Vocht in de kruipruimte aanpakken
De meest voorkomende oorzaak van vocht in de kruipruimte is een te hoge luchtvochtigheid. Hier kun je gemakkelijk zelf iets aan doen door te zorgen voor meer ventilatie.
De kruipruimte heeft meestal geen ramen, dus het raam op een kier zetten is geen optie. Wel kun je de ruimte extra ventileren door extra ventilatie aan te brengen in de vorm van een ventilator.
Deze zuigt nieuwe lucht naar binnen, waardoor de luchtvochtigheid beduidend naar beneden gaat.
Om vocht in de rest van je woning te voorkomen, is het echter aan te raden om de deur gesloten te houden. Anders dringt het vocht tot de rest van je woning door en kan hier voor nog meer problemen zorgen.
In sommige gevallen is extra ventilatie niet voldoende, omdat het vocht ontstaat door grondwater of zelfs door een lekkage. In zulke gevallen is het alijd beter om een specialist om hulp te vragen, want dit zelf aanpakken kan leiden tot grotere schade.
Ook is het zo dat een vakkundige vochtbestrijder precies weet hoe hij of zij de oorzaak van het vocht kan aanpakken, zodat het probleem niet na enige tijd weer opduikt.