Klustips voor verven met een kwast | Huis schilderen

Tips voor verven met een kwast

Tips voor verven met een kwast

Voor het schilderwerk in huis is het zeer belangrijk dat je een kwast gebruikt die afgestemd is op de verf en de ondergrond die geverfd moet worden.

Het uitzoeken van de juiste kwast bij de klus is dus belangrijk. Het beste advies wat we je kunnen geven is om in de bekende bouwmarkt of verfspeciaalzaak goed uit te leggen wat je wilt gaan schilderen en met welk soort verf. Zij kunnen je precies aangeven welke kwasten of verfrollers je moet kopen. 

Wanneer je gaat verven met een nieuwe kwast, is het bijvoorbeeld slim om deze voor gebruik eerst over grof schuurpapier of een ruwe muur te schuren, op deze manier raak je de eventuele losse haren van de kwast kwijt op de muur of het schuurpapier in plaats van op het schilderwerk.

Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max.

1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak. Een handige tip om druppen te voorkomen en makkelijk overtollige verf van de kwast te krijgen is het spannen van een elastiek rond het verfblik, waar je vervolgens de kwast langs kan halen.

Vraag gratis en vrijblijvend schilderwerk informatie en prijzen op van verschillende bedrijven in de regio via deze site.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Aan de slag met schilderen!

Bij het verven van kleine vlakken zet je de verf verticaal ruim op. Verf met op- en neergaande bewegingen van onder naar boven en van links naar rechts. De kwast houd je vast als een pen. Voor een mooier resultaat kan je met een roller één richting narollen, dit doe je altijd van de beugel af.

Bij het verven van een groter vlak, verdeel je het oppervlak in vakken en werk je per vak van boven naar onderen. In elk vak begin je eerst met het maken van verticale strepen, zorg ervoor dat er een kwastafstand tussen zit.

Daarna maak je de horizontale strepen. Strijk de verf vanonder op en strijk de onderkant ook even na, zodat je zakkers vermijd. Het is belangrijk dat je een beetje tempo maakt tijdens het verven, omdat je bij het opstrijken nat-op-nat moet werken. Lees ook

Schoonmaken van de kwast

Maak de kwast eerst zo goed mogelijk schoon op een krant. Als je met alkydverf hebt geverfd spoel je de kwast uit in kwastenreiniger voor alkydverf of terpentine. Heb je met acrylverf geverfd, spoel de kwast dan uit in kwastenreiniger voor acrylverf of in een potje water.

Wanneer je de kwast hebt schoongemaakt knijp je deze vervolgens even uit in een oude doek en geef de kwast een sopje van water en een klein beetje zeep.

Op deze manier blijft de kwast zacht. Tenslotte rol je de kwast in een stuk papier, de haren blijven op deze manier in model. Je kunt de kwasten ook bewaren in een blik of pot gevuld met lijnolie.

Volgende dag weer verder met dezelfde kwast en kleur

Als je de volgende dag weer verder wilt gaan met dezelfde kwast en kleur, kan je de kwast zonder schoonmaken in aluminiumfolie rollen en deze in de de koelkast leggen. De kwast wordt daardoor niet hard.

Verf bewaren

Als je de verf wilt bewaren, sluit je de blik goed af en zet je deze vijf minuten ondersteboven. De sluitrand bedekt zich daardoor met verf en hiermee voorkom je velvorming. Verf kan je ongeveer drie jaar bewaren, zet de datum op de blik en bewaar het op een koele, vorstvrije plek.

Schilderwerk prijzen vergelijken

Als je het schilderen van je huis voordelig wilt uitbesteden, vraag dan meerdere schilderwerk prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 40% op je schilderwerk uitbesteden schelen.

Trouwens, bij het aanvragen van een prijzen verplicht je, je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman.

Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X