Trap schilderen kosten | Vergelijk prijzen en bespaar!

Trap schilderen

trap schilderen kosten

Wil je je trap schilderen? Het schilderen van je trap is een goedkope manier om je trap te renoveren.

Elke trap van hout kan worden geschilderd. Zit er nog andere trapbekleding op dan moet dit eerst verwijderd worden.

Lees in dit artikel over hoe je het verven van een trap moet aanpakken. We je geven informatie over:

 • Welke verf je moet gebruiken
 • Het materiaal je nodig hebt
 • De voorbereiding
 • Het repareren van beschadigingen
 • Waar je moet beginnen met schilderen
 • Trap schilderen kosten

Weten wat een trap schilderen kost? Deze klus goedkoop uitbesteden? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend schilders uit je regio.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Trap schilderen:

Je wilt een ander uiterlijk geven aan de trap of het is nodig dat de trap weer opnieuw in de verf wordt gezet. Een trap wordt bijna elke dag gebruikt en is een blikvanger in huis. Lees ook meer over traprenovatie

Een geschilderde trap moet goed worden onderhouden. Het is het goed om te kijken in welke staat de trap nu is en te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Ga je bijvoorbeeld een bestaande trap of een nieuwe trap schilderen?

Een nieuwe trap is vaak al in de grondverf geplaatst deze moet alleen nog geschilderd worden.

Een bestaande trap kun je opknappen door hem te schilderen. De beschadigingen moeten dan worden gerepareerd en de trap moet worden geschuurd.

Bij een trap schilderen heb je de keuze uit:

 • Een andere kleur
 • Matte verf
 • Hoogglans verf
 • Aflakken met trappenlak

Met welke verf moet je een trap schilderen?

Doordat de trap in huis erg vaak en intensief wordt gebruikt is hij kwetsbaar voor slijtage. De verf die je voor de trap gaat gebruiken is dan ook erg belangrijk.

De verf moet goed kunnen bestand zijn tegen intensief gebruik. De beste verf die je kan gebruiken voor het schilderen van een trap is een vloercoating verf met 2-componenten.

Deze bestaat uit een verharder (zorgt voor een harde laag, waardoor de trap goed beschermd is en minder snel slijt) en een basiscoating. 

Je kunt er ook voor kiezen om de trap te schilderen met een acrylverf, maar je moet dan nog wel de trap aflakken met een doorzichtige parketlak. De laklaag zorgt net als de verharder voor een goede beschermlaag op de traptreden.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Wanneer is de trap klaar om te schilderen?

De meeste tijd die je gebruikt bij een trap schilderen gaat zitten in het schuren en voorbereiden van de trap. Het is belangrijk om dit goed te doen want dat is de basis voor het schilderwerk. 

De voorbereiding in stappen:

 • Loszittende verf verwijderen
 • De trap schuren
 • Beschadigingen aan de trap repareren
 • De trap stof- en vetvrij maken

Loszittende verf verwijderen:

Is de verf op de trap ergens gaan bladderen? Of zitten er blaasjes op het schilderwerk? Dan dit eerst verwijderd worden voordat je gaat schuren.

Je kunt loszittende verf of blaasjes het beste verwijderen met een verfkrabber. Als je hierna kale plekken in het hout ziet, is het verstandig om deze even extra in de grondverf te zetten. 

De trap goed schuren:

De trap moet eerst goed geschuurd worden, zodat de nieuwe laag verf goed kan hechten. Het is de bedoeling dat de trap mooi glad is, zodat je verzekerd bent van een goed eindresultaat.

Je kunt wanneer de huidige verflaag nog goed vastzit de trap lichtjes opschuren met schuurpapier. Moet er grondig geschuurd worden gebruik dan een schuurmachine.

Zijn er naar het schuren nog beschadigingen zichtbaar op de trap of in het schilderwerk? Repareer deze dan en schuur de plekken nog eens licht op.

Beschadigingen aan de trap repareren:

Het kan zijn dat er beschadigingen zijn ontstaan op de trap zoals deuken, krassen en scheuren. Deze moeten gerepareerd worden. Het repareren van beschadigingen gebeurd pas na het schuren van de trap.

Je kunt de beschadigingen het beste met plamuur repareren en vullen, dit zorgt voor een mooi glad eindresultaat. Bij plamuur is het, het beste om 2 componenten plamuur te gebruiken. 

Als alle gaten en scheurtjes zijn opgevuld moet je de opgevulde plekken en reparaties opnieuw licht schuren. 

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Trap vet- en stofvrij maken:

Wanneer je klaar bent met het repareren en schuren van de trap is het de bedoeling dat je de trap ontvet en stofvrij gaat maken.

Doe een scheutje ammonia in een emmer met warm water en neem hier de trap mee af. Je kunt de trap het beste afnemen met een niet al te vochtige doek.

Eindelijk de trap schilderen:

Als alle voorbereidingen zijn gedaan, is het dan eindelijk de tijd om te beginnen met de trap schilderen.

Je kunt het beste de trap 2 keer in de grondverf zetten en 2 keer aflakken. Gebruik een kwast voor de hoeken en lastig te bereiken stukken. Gebruik een roller voor de grotere stukken.

Een trap nodig heeft meerdere lagen verf nodig, omdat een trap intensief wordt gebruikt. De extra laag verf zorgt voor meer bescherming en maakt het oppervlak slijtvast.

Om te zorgen dat de verf goed hecht moet je na elke verflaag het schilderwerk een klein beetje opschuren. Dit hoeft   maar heel licht te gebeuren. 

Begin met het schilderen van je trap altijd boven (zodat je wel beneden kan komen). Houdt er rekening mee dat je totdat de treden droog zijn geen gebruik meer kan maken van de trap.

Als je de trap echt niet kan missen schilder dan de treden eerst om en om dan kun je er gewoon gebruik van blijven maken.

Verf en materiaal opruimen:

Als je het schilderwerk niet in een dag afkrijgt en de volgende dag verder wilt verven kun je de kwast het beste op een stofvrije donkere en droge plek bewaren, in een plastic zak.

Is dit niet het geval zorg er dan voor dat je de kwasten en rollers meteen opruimt, hoe langer je hiermee wacht hoe moeilijker de verfresten van het materiaal verwijderd kunnen worden.

Bekijk eventueel nog het onderstaande filmpje van sigma coatings over trap schilderen:

https://www.youtube.com/watch?v=IYUi3Ht1k7o

Trap schilderen kosten:

Wanneer je je trap zelf schildert ben je alleen geld kwijt aan het materiaal. Vaak is dit de goedkoopste optie. Je kunt ook het schilderwerk uit handen geven, dit hoeft niet veel meer te kosten.

Wanneer je je trap laat schilderen kun je profiteren van goedkope professionele verf en hoeft de trap minder vaak geschilderd te worden. Behalve dit zal waarschijnlijk het eindresultaat ook beter zijn.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Wat kost een trap schilderen?

Het schilderen van een trap kost gemiddeld tussen de € 300 en de € 700. Het prijsverschil zit hem vooral in de schilder die het werk gaat uitvoeren. Er zijn natuurlijk goedkope schilders en duurdere. Door prijzen te vergelijken kun je hier flink op besparen.

Als je het schilderen van je trap voordelig wilt uitbesteden, vraag dan bij diverse schilders prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 40% schelen. 

Trouwens, bij het aanvragen van een prijzen verplicht je, je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman. 

Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht:

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 12 minuten geleden een offerte aangevraagd.X