Kozijnen schilderen | Tips, informatie en besparen!

Kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen

Wil je de kozijnen goed onderhouden, dan is het schilderen van je kozijnen heel belangrijk. Goed schilderwerk beschermt de kozijn tegen invloeden van buitenaf. Buiten het praktische aspect geeft een nieuw likje verf aan je kozijnen ook een fris uiterlijk aan je huis. 

Veel mensen denken dat eens in de zoveel tijd een nieuwe laag verf aanbrengen over de bestaande laag goed genoeg is. Helaas is dat niet zo, een nieuwe verflaag aanbrengen heeft wel even de aandacht nodig. Zorg ervoor dat je altijd de goede volgorde aan houdt. 

Hieronder geven wij wat tips over hoe je het beste je kozijnen kunt schilderen. Deze tips geven je niet alleen het beste resultaat, maar zullen ook zorgen voor langer behoud van je verf.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Kozijnen schilderen

De kozijnen moet je zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant schilderen. Verf beschermt het kozijn tegen vocht, zonneschijn, warmte en kou.

Ook binnen ontstaat er vocht, warmte en kou. Daarom moet je de binnenkant ook goed onderhouden. Goed schilderwerk houdt invloeden van vocht en weersomstandigheden zo veel mogelijk tegen.

Kozijnen schilderen voorbereiden

Bij alles wat je schildert is het van belang dat je het hout goed voorbereid. Het hout dient goed schoongemaakt en geschuurd te worden.

Plak de delen die je niet wilt verven af met schilderstape. Maak je het hout niet schoon en schuur je het niet, dan zal de nieuwe verflaag niet gaan hechten en zal de verf na een tijdje gaan bladderen.

Wanneer moet je de kozijnen schilderen

  • Als er beschadigingen zijn ontstaan aan het schilderwerk.
  • Als de verf op de kozijnen zichtbaar beschadigd of verkleurd is.
  • Als de verf verpoedert.
  • Als er blaasjes zichtbaar worden.
  • Als de verf aan het bladderen is.

Oude verflaag van de kozijnen verwijderen

Verwijder eerst de oude verflaag van de kozijnen. Alle loszittende verf en mogelijke houtrot verwijder je eerst. Dit is noodzakelijk anders hecht de nieuwe verf niet goed.

Verwijder de loszittende verf met een daarvoor bestemde verfkrabber. Is de bestaande laag moeilijk te verwijderen, dan kun je ook proberen om de verf warm te maken met een krabber. De verf komt nu makkelijk los.

Het kozijn schoon en vetvrij maken

Het kozijn moet schoon en vetvrij zijn voordat je het gaat verven, ook hecht de nieuwe verf zich dan beter. Gebruik hiervoor een verfreinigingsmiddel. Heb je dit niet dan kun je ook ammoniak gebruiken, vermeng dit met water. Kijk in de bouwmarkt welke middelen er nog meer zijn.

Houtrot verwijderen

Mocht je houtrot hebben in je kozijnen dan moet je deze eerst verwijderen. Plekken waar het hout zacht is zijn meestal plekken waar houtrot zit. Houtrot wordt veroorzaakt door vocht, het beste is dan ook om het te verwijderen in een droge periode.

Verwijder het houtrot zoveel mogelijk, zelf tot in het goed hout. Behandel het daarna met de juiste producten, deze kun je vinden in je plaatselijke bouwmarkt. Lees ook het artikel over houtrot reparatie op de site hoe te handelen.

Plamuren

Zitten er in de kozijnen nog oneffenheden, werk deze dan weg met plamuur. Plamuur kun je goed bewerken en is ook gemakkelijk te bewerken met verf. Zorg er wel voor dat de plamuur goed is opgedroogd en uitgehard.

Kozijn schilderen eerst schuren

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, schuur eerst de kozijnen voordat je ze verft. Doe je dit niet dan zal de nieuwe verf zich niet hechten.

Het beste is om er verschillende soorten schuurpapier voor te gebruiken. Gebruik een kleine korrel voor waar de houtdelen zichtbaar zijn en een grotere korrel om bestaande verfresten te verwijderen. De letter P geeft de grootte van de korrel aan.

Kozijn in de grondverf zetten en schilderen

Zet hierna de kozijnen in de grondverf, dit is de eerste beschermlaag van het hout. Nadat de eerst laag gedroogd is schuur je deze licht op, om de tweede laag aan te brengen.

Dit is noodzakelijk om een zo egaal mogelijk verflaag te krijgen. Door het schuren is niet elke laag even dik, maar is wel heel het kozijn even goed beschermd.

Ramen afplakken

Plak de ramen af met tape dat speciaal geschikt is voor verf. Zo voorkom je dat je de ramen beschildert en je de verfresten daarna moet verwijderen.

Gebruik de juiste tape, anders ben je nog lang bezig om de tape goed van de ramen te krijgen.

Na al deze voorbereidende handelingen kan er eindelijk worden geschilderd! Zoek een mooi kleur uit, misschien wel wat nieuws en neem daar de tijd voor.

Tref goede voorbereidingen en breng twee lagen aan, dan zul je zien dat je weer een aantal jaren vooruit kunt.

Kozijnen schilderen tips:

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van schilderen. Hieronder een video ter ondersteuning bij het schilderen van een kozijn: kozijnen schilderen tips video.

Kozijnen schilderen prijzen en informatie

Vraag altijd meerdere offertes op als je de klus wilt uitbesteden. Vul het onderstaande formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van schilders uit de regio:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 13 minuten geleden een offerte aangevraagd.X