Schilderwerk voorbereiden | Schilderwerk tips en info

Schilderwerk voorbereiden

schilderwerk voorbereiden tips

Bij het voorbereiden van schilderwerk is ‘een goed begin is het halve werk’ volledig van toepassing. Tref je geen goede voorbereiding bij een schilderklus, dan krijg je hier achteraf in negen van de tien gevallen spijt van. De nieuwe verf hecht niet of er komen oude beschadigingen door de nieuwe verflaag heen. Dit is meestal te voorkomen door je goed voor te bereiden op een schildersklus. Wat zijn belangrijke punten bij het voorbereiden van schilderwerk en hoe kan je het beste te werk gaan? In onderstaand artikel zullen wij tips en adviezen geven. Heb je dit artikel tot zoverre gelezen en wil je de klus toch uitbesteden? Vraag dan geheel vrijblijvend en gratis offertes aan bij schildersbedrijven uit de regio. Vul het formulier onderaan de pagina in en wij gaan direct voor je aan de slag.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Schilderwerk voorbereiden stap voor stap

De 5 stappen die je moet doorlopen voor een goede voorbereiding van het schilderwerk staan hieronder benoemd.

Stap 1: Schilderwerk voorbereiden door het repareren van het oppervlak

Door het oppervlak te repareren is de ondergrond egaal en kan er geschilderd worden.

Stap 2: Schilderwerk voorbereiden door het verwijderen van de oude laag. Er zijn diverse soorten verf, waaronder witkalk en veegvast waar niet overheen geschilderd kan worden. Deze laag zal er daarom eerst moeten worden afgehaald om een optimaal resultaat te krijgen.

Stap 3: Schilderwerk voorbereiden en schilderwerk ontvetten. Het schoonmaken en ontvetten van schilderwerk is erg belangrijk. Vaak doe je dit voordat je gaat schuren of voordat je gaat schilderen. Het verschilt per schilderklus of en hóe het oppervlak moet worden schoongemaakt.

Stap 4: Schilderwerk voorbereiden door middel van schuren. Bij sommige klussen, zoals het opnieuw verven van je keukenkastjes, radiator of trap, is het van belang om de ondergrond eerst zorgvuldig te schuren, zodat de nieuwe verf goed hecht.

Stap 5: Schilderwerk voorbereiden met grondverf. Door schilderwerk eerst in de grondverf te zetten, zorg je ervoor dat de kleurverf goed hecht en zorg je voor een beter behoud van je schilderwerk. Het is dus zeker de moeite waard om bij sommige klussen de ondergrond eerst in de grondverf te zetten.

Houten ondergrond repareren

Heb je het vermoeden dat er houtrot in je schilderwerk zit, verf hier dan niet overheen. De houtrot kan zich zo uitbreiden en zorgen voor verdere verspreiding. Haal er een specialist bij als je twijfelt wat je eraan kunt doen. Je kunt het oppervlak altijd repareren met houtrotvuller, door de rotte stukken weg te steken en te vullen. Is de houtrot echter al tot ver in het hout doorgedrongen, dan heb je kans dat houtrotvuller niet meer werkt en je het hout moet vernieuwen. Je hebt een grotere kans op houtrot, als je je schilderwerk niet zorgvuldig onderhoudt.

Kijk voor meer informatie bij Houtrot reparatie

Stucwerk repareren

Is je stucwerk beschadigd? Repareer het stucwerk dan vóórdat je gaat schilderen. Je kunt het stucwerk herstellen door het op te vullen met plamuur. Vraag advies voor het juiste vulmiddel, wat past bij de structuur van je stucwerk. Kijk voor meer informatie bij stucwerk repareren.

Verwijderen van de oude verflaag

Je kunt een beschadigde of oude verflaag, die voor meer dan een kwart van het oppervlak is versleten, het beste verwijderen. Het kost namelijk teveel tijd om deze te ‘repareren’. Een oude of slechte verflaag is eenvoudig te herkennen. Vaak vertoont de verf blaasjes, verkleuringen of scheurtjes.

De oude verflaag is op diverse manieren te verwijderen. Dit kan je doen met een schuurmachine, voorzien van schuurpapier met een grove korrel. Ook kan je dit doen met een verfbrander en krabber. Je verhit de verf en krabt het weg met een krabber. Tot slot kan je de verflaag verwijderen met het smeren van afbijtmiddel over de oude verf. Laat dit goed intrekken en verwijder het vervolgens met de krabber.

Schilderwerk ontvetten

Door het oppervlak voor een schilderklus zorgvuldig te ontvetten, hecht de nieuwe verflaag beter en heb je er dus ook langer plezier van. Je ontvet het oppervlak voordat je gaat schuren. Bij het ontvetten kan je gebruikmaken van speciale middelen, die te verkrijgen zijn in een bouwmarkt of verfspeciaalzaak of het oppervlak ontvetten met ammonia en water. 

Schilderwerk schuren

Ook schuren is zeer belangrijk voordat je begint met schilderen. Vooral bij het schilderen van hout is het belangrijk om vooraf het oppervlak goed te schuren. Door een oppervlak goed te schuren, voordat je gaat verven zorg je ervoor dat de nieuwe verflaag goed hecht en lang behouden blijft.

Ondergrond in de grondverf

Bij veel oppervlaktes is het aan te raden om na het schuren eerst een laag grondverf aan te brengen. Deze grondverf zorgt ervoor dat de gekleurde verf beter dekt en hecht. Ook zorgt het voor extra bescherming van het oppervlak. Hieronder staan diverse soorten schilderwerk en het bijbehorende voorwerk wat gedaan kan worden.

Grondverf en hout: als je hout schuurt, zorg je ervoor dat de verf langer hecht, maar ook dat oneffenheden worden weggewerkt. Bij houten oppervlaktes is het dus aan te raden om van te voren zorgvuldig te schuren.

Voorstrijkmiddel en stucwerk: Nieuw stucwerk zuigt verf op. Om te voorkomen dat je heel veel verf op je muur gaat smeren om een goed resultaat te krijgen, kan je de muur van te voren het best behandelen met een voorstrijkmiddel. Zo hoef je het oppervlak nog maar één of twee keer te schilderen.

Kunststof of metaal en grondverf: bij kunststof of metaal moet er eerst een laag met een primer worden aangebracht, om te zorgen dat de uiteindelijke verflaag goed hecht. 

Meer informatie en prijzen

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je de klus liever uitbesteden? vraag via ons gratis en vrijblijvend offertes aan. Je zit nergens aan vast, maar je kunt hierna wel een prijsvergelijking maken. Vraag in één keer meerdere offertes bij verschillende bedrijven op, omdat dat veel geld kan besparen. Vele tevreden klanten hebben wij al geholpen met het maken van een keuze, ben jij de volgende?

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 10 minuten geleden een offerte aangevraagd.X