Houtrot reparatie | Hoe herstel je houtrot plekken?

Houtrot repareren

houtrot repratie

Houtrot komt vaak voor in buitenkozijnen. Wanneer dit ook bij jouw het geval is adviseren we een houtrot reparatie uit te (laten) voeren.

Een plek met houtrot in het kozijn moet je zo goed en snel mogelijk behandelen. Hoe kleiner de plekken van het houtrot, des te beter het nog te repareren is. 

Kleine plekken met houtrot kan je gemakkelijk zelf repareren of voordelig uitbesteden aan een schilder. 

Het laten repareren van houtrot plekken kost niet zo veel, vraag via ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 40%. Toch liever zelf aan de slag of wil je weten hoe een houtrot reparatie wordt uitgevoerd? Lees dan verder!

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Houtrot in je kozijnen:

Is er houtrot aanwezig in het kozijn? Dan moet dit zoals gezegd zorgvuldig worden verwijderd. Alleen wat houtrot wegkrabben, vullen en er overheen schilderen is vaak niet voldoende.

Wanneer je het niet goed aanpakt, camoufleer je alleen het houtrot en zal het zich verder verspreiden. Ook is het goed om het zo snel mogelijk aan te pakken. Wanneer je er op tijd bij dan hoef je niet heel het kozijn te vervangen, maar kan je nog gedeeltes repareren of vervangen.

Hoe kun je houtrot het beste repareren?

Vocht veroorzaakt schimmel en schimmel veroorzaakt houtrot. Houtrot is te repareren op verschillende manieren. De meest gebruikelijke is om het rotte gedeelte weg te krabben en te herstellen met houtrotvuller.

Hieronder leggen we je in stappen uit wat je moet (laten) doen bij een houtrot reparatie. Je kunt de klus in geval van kleine reparaties gerust zelf uitvoeren. 

Het opsporen van houtrot:

Een houtrot plek is in een vroeg stadium soms nog lastig te herkennen. Je vindt de plekken door je kozijnen na te lopen op zachte plekken. Vaak kan je ook wat barstjes in het schilderwerk ontdekken bij de houtrot plekken. 

Houtrot bevind zich zit meestal in de hoeken van je kozijn. Besteed op die punten extra aandacht bij het controleren. Je kunt de plekken vinden door te drukken op het hout.

Als je zachte plekken tegenkomt dan kun je met een hard voorwerp zoals de achterkant van een schroevendraaier rustig op de plek duwen.

Veert de plek mee? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een beginnende of gevorderde houtrot plek achter.

Uitkrabben van houtrot:

Heb je een houtrot plekken gevonden? Dan moet je deze eerst helemaal uitkrabben en schoonmaken. Dit kan met een verfkrabber of ander puntig gereedschap.

Wees niet te voorzichtig en zorg er voor dat je alle zwakke plekken verwijdert, zowel het rotte hout als de verflaag. Het beste is om tot ongeveer 5 cm rondom de plek in het gezonde hout te krabben op zoek naar uitlopers van houtrot. 

Als je dit niet doet en er zit op die plekken nog wel wat houtrot, dan kan het gewoon verder gaan rotten. En ben je na een jaar weer aan de beurt.

Definitief stoppen van houtrot:

Houtrotstopper

Smeer de plekken waar houtrot zat in met een speciaal middel dat de houtrot stopt. De oude houtrot plekken moeten goed doordrenkt zijn met houtrotstopper.

Een houtrotstop middel is vloeibaar en dring door in het hout. Het middel zorgt ervoor dat alle schimmelsporen in het hout worden aangepakt. Je kunt dit kopen bij de betere bouwmarkten.

Vullen van het houtrot reparatieplek:

houtrotvuller

Vul nu de lege plekken op met een speciale houtrot reparatie pasta. De pasta bestaat meestal uit twee componenten, meng deze twee eerst goed, voordat je de houtrotplek met de pasta vult.

Wanneer de plek groot is kan je dit het beste in twee delen doen zodat de vuller goed kan uitharden. Wanneer de pasta uitgehard is zal je zien dat deze iets is gekrompen. Vandaar ook de twee stappen, zodat je de plek daarna in een keer goed kunt afwerken.

Houtrot repareren met een mal:

Moet je een groot stuk van je kozijn opvullen? Maak dan handig gebruik van een mal. Je kunt een mal maken van een stuk kunststof. Het voordeel van een kunststof mal is dat de pasta niet aan het kunststof blijft hechten.

Zoals gezegd gaat de houtrotvuller nog krimpen bij het uitharden. Dus bij de grote plekken die gevuld moeten worden, raden we je aan om dit in meerder keren te doen.

Vlak maken van de gerepareerde plek:

Heb je de gaten opgevuld, dan laat je de pasta drogen en hard worden. Is de pasta hard genoeg, dan kun je het kozijn glad maken door middel van schuren en of de grotere stukken weg te krabben.

Doe dit tot het kozijn helemaal egaal is. Hierna kun je de kozijnen weer schilderen. Gebruik 2 a 3 verflagen om een goede dekking te krijgen. Twee keer een grondlaag en één keer verven in zijn geheel. Lees ook: buitenkozijnen schilderen.

Is het geen weer om te schilderen? Gebruik dan in ieder wel grondverf voor de bescherming en schilder het later af.

Houtrot niet goed meer te vullen?

Soms kan het zo zijn dat de plekken te groot zijn om te vullen. Dan moet er een nieuw kozijn in of een gedeelte vervangen worden.

Een gedeelte vervangen is vele malen goedkoper dan nieuw en voor een paar honderd euro heb je meerde plekken gerepareerd en ziet het er weer als nieuw uit. 

Meer informatie over een gedeelte van je kozijn vervangen vind je hier.

Houtrot reparatie kosten: 

Er zijn genoeg schilders in je regio die graag deze klus voordelig voor je willen uitvoeren. Doordat ze dit vaak doen zijn ze snel en weet je zeker dat alles goed gebeurt.

Via onze site kan je schilders uit je regio vrijblijvend vergelijken op prijs en vervolgens de beste deal kiezen (of het alsnog zelf doen).

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 6 minuten geleden een offerte aangevraagd.X