Stucwerk repareren

Stucwerk repareren

Stucwerk moet soms om wat voor reden dan ook gerepareerd worden. Beschadigingen in het stucwerk kan je laten repareren of proberen om de klus zelf te klaren. Vaak hangt uitbesteden af van de grootte en moeilijkheidsgraad van de klus.

Wil je meer informatie opvragen over stucwerk reparatie laten uitvoeren en prijzen vergelijken? Vraag dit dan via onze site gratis aan.

Stukadoor prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Stucwerk repareren – Glad stucwerk

Glad stucwerk kan het beste worden gerepareerd met roodband om met roodband te werken mogen de gaten of beschadigingen niet te diep zijn (ga uit van circa 1cm). Maak het te repareren gedeelte schoon en stofvrij en bewerk het met een voorstrijkmiddel voor stuckwerk zodat het nieuw aangebrachte gips goed zal hechten.

Meng voldoende roodband met water en maak het gips aan. Vervolgens smeer je het gips met een spatel of spacmes uit in en over de beschadiging. Let hierbij op dat gaten wel goed gevuld zijn. Strijk het geheel glad en laat het drogen. Als er wat kleine scheurtjes ontstaan of deuken herhaal dan het bovenstaande nog eens net zo lang totdat je een mooi glad eindresultaat hebt (eventueel nog de laatste oneffenheden wegschuren)

Stucwerk repareren – Schuurwerk

Voor het repareren van schuurwerk wordt meestal geelband gebruikt. Ook met geelband mogen de te repareren gaten niet te diep zijn (ga ook hier weer uit van circa 1 cm). Maak het te repareren gedeelte schoon en stofvrij en bewerk het met een voorstrijkmiddel voor stuckwerk zodat het nieuw aangebrachte gips goed zal hechten.

Meng voldoende geelband met water en maak het gips aan. Vervolgens smeer je het gips met een spatel of spacmes uit in en over de beschadiging. Let hierbij op dat gaten wel goed gevuld zijn. Gebruik vervolgens een schuurbord met een vochtige sponslaag om met draaiende bewegingen het aangebrachte gips vlak te krijgen met de rest van het oppervlak. Vervolgens het gerepareerde stuk laten drogen en indien nodig het bovenstaande herhalen.

Stucwerk repareren – (terugkomende) scheuren in oppervlak

Het repareren van zogenaamde werkende scheuren in het stucwerk moet zorgvuldig aangepakt worden. In het onderstaand egedeelte geven we je precies aan hoe dit in zijn werk gaat, maar toch raden wij aan om hier ook even een vakman naar te laten kijken.

Door het gebruik van glasvezelband vang je het werken van muren en plafonds op zodat de kans klein is dat het stukwerk zal scheuren op de werkende plek. Bij werkende scheuren en naden in muren en plafonds die nog gestucadoord moeten worden plakt je het glasvezel band over de scheur(en) voordat je begint met stucadoren.

Bij scheuren in bestaand stucwerk krab je de scheur met een scherpe verfkrabber of ander gereedschap uit zodat er een flinke gleuf ontstaat van ongeveer 5mm diep en iets breder als het glasvezel band waar je mee werkt

Om dit te repareren zijn er twee gangbare manieren, namelijk met of zonder voorstrijk voor stuckwerk. Je smeert of eerst een dunne laag (iets vochtigere) gips in de gemaakte gleuf, waarna je het glasvezeband erop aanbrengt door het in het aangebrachte laagje gips te duwen. Of je bewerkt de gemaakte gleuf eerst met voorstrijk voor stucwerk en plakt dan de glasvezelband op de te repareren plek.

Vervolgens breng je de rest van de gips aan over het glasvezelband en maakt het mooi gelijk met de rest van het gestucte oppervlak. Dit kan je doen met een vochtige spatel, spacmes of indien schuurwerk een schuurbord.

Stucwerk repareren –  Informatie en prijzen vergelijken

Het repareren van zogenaamde werkende scheuren in het stucwerk moet zorgvuldig aangepakt worden. Vaak is het goed om deze klus uit te besteden aan de vakman die een goed oordeel kan geven over hoe de scheur is ontstaan en hoe het beste te repareren.

Wij raden aan om in ieder geval voordat je begint met een werkende scheur te repareren is informatie en prijzen vergelijkt zodat je misschien nog wel wordt overgehaald om de klus te laten uitvoeren. Omdat de klus dan in één keer goed wordt aangepakt ben je ook vaak goedkoper uit en bespaar je een hoop moeite en geld.

Vul meteen gratis en vrijblijvend het onderstaande aanvraag formulier in en ontvang direct bericht!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 17 minuten geleden een offerte aangevraagd.X