Muur stucen | muur stucen informatie en prijzen vergelijken

Muur stucen

Muur stucen: Een muur stucen is een klus die veel mensen zelf proberen uit te voeren wanneer ze hun woning gaan verbouwen, opknappen of renoveren. De meeste doe-het-zelvers weten eigenlijk niet zo goed waaraan ze beginnen. stukadoren ziet er namelijk makkelijk uit maar toch kan het flink tegenzitten wanneer je zelf aan de slag gaat.

Voordat je begint met een muur stucen in huis raden wij aan om eerst informatie en prijzen op te vragen bij verschillende stukadoors bedrijven in de regio.

Stukadoor prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Muur stucen

Bijna overal in huis komt stucwerk voor. Stucwerk wordt meestal toegepast als een basislaag voor verdere afwerking zoals behangen of verven, maar kan ook zelf een decoratieve functie hebben (lees soorten stucwerk).

Zelf een muur stucen heeft zijn voordelen wanneer het goed kunt er verstand van zaken hebt kan je geld besparen en trots zijn op het eindresultaat. In dit artikel geven we je in het kort informatie over een muur stucen. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan of uiteindelijk toch de klus (gedeeltelijk) uit handen geeft. 

Zelf een muur stucen – De voorbereiding

Zorg ervoor dat voordat je begint met een muur stucen, de muren schoon en vetvrij zijn en behandel de muur eventueel nog met een voorstrijkmiddel. Welk soort voorstrijkmiddel je nodig hebt heeft te maken met het soort ondergrond wat gestuct moet worden. In het artikel voorstrijkmiddel voor stucwerk kan je hier meer over lezen.

Muur stucen – Gips uitzoeken

Om te weten welk soort gips moet gaan aanbrengen voor een muur stucen is het goed om het artikel gipsmortel soorten een te lezen. In dit artikel staat elke soort gipsmortel wat uitgebreider beschreven

Muur stucen – Geleiderprofielen

Bij een muur stucen is het gebruik van stucgeleiderprofielen erg handig om een strak resultaat te krijgen. Wanneer je weet welke gips je gaat gebruiken en de wanden goed zijn voorbereid, kan je beginnen met een beetje gips aan te maken om een aantal stucgeleiderprofielen van gelijke dikte aan te brengen op de wand. 

De afstand tussen de stucgeleiderprofielen moet ongeveer 1,5 meter zijn. Let op dat de afstand nooit groter is dan de lengte van de rei waarmee je werkt. En zorg ervoor dat de geleiderprofielen waterpas staan zodat je altijd recht werkt.

Muur stucen – Hoekprofielen gebruiken

Wanneer de muur uitwendige hoeken heeft is het goed om op de hoeken een hoekprofiel te plaatsen. Een hoekprofiel beschermd de hoek van de muur en zorgt ervoor dat wanneer het gestuct is de hoek minder snel beschadigd.

Om een hoekprofiel te bevestigen zaag je deze op maat en plaats je deze over de uitwendige hoek van de muur. Voor het vast zetten gebruik je gewoon wat gips. Het is goed om voordat in verder gaat met het stucwerk om wat je hebt vastgezet even te laten uitharden.

Muur stucen – Gipsmortel aanmaken

op gipsmortel aan te maken giet je eerst koud water in een schone mengkuip of emmer. Vervolgens voeg je het gips erbij net zolang totdat er een soort eilandje van gips ontstaat dit is namelijk meestal een goede verhouding. Vervolgens moet het geheel gemixt worden tot een smeuïge en vrij van klonten massa. Het gips is nu klaar voor gebruik.

Muur stucen – Gips aanbrengen

Gips aanbrengen door je met een spaarbord en een pleisterspaan. Plaats wat gips op het spaarbord en breng het op de duur aan met de pleisterspaan. De beweging die je maakt bij het aanbrengen van gips is van onder naar boven. Het gips zat eventueel naar beneden valt kan je opvangen met het spaarbord.

Het is goed om banen te werken van links naar rechts. Zorg ervoor dat de stuklaag snel wordt aangebracht (je hoeft niet meteen te gaan voor een super glad resultaat dit komt nog)

vervolgens werden de muren af met een rei. Ook met de rei werk je van onder naar boven. Door met een rei over het stucwerk heen te gaan wordt de pleisterlaag mooi vlak.

Wanneer er gaten zichtbaar worden in de pleisterlaag vul deze dan weer op met gips en rei de muur nog een keer af. Deze stappen blijf je herhalen totdat de muur egaal bedekt en glad is.

Stucgeleiderprofielen weer verwijderen

Wanneer de muur worden afgewerkt met bijvoorbeeld tegels dan kunnen de stucgeleiderprofielen blijven zitten. Wanneer dit niet het geval is moeten de stucgeleiderprofielen verwijderd worden.

Verwijdert de stucgeleiderprofielen en vul de gaten die zijn vrijgekomen met gips. Strijk het geheel weer glad met een rei. (Je gebruikt het stucwerk nu als geleider om het mooi vlak te krijgen)

Laat het gips nu uitharden (net zolang totdat je het stucwerk niet meer kan indrukken) vervolgens strijk je muur glad met een spackmes. En laat je het gips verder uitharden.

Wanneer het gips niet meer opzij te drukken is met de vingers en wat mat gekleurd is ga je verder met het natmaken en schuren van het stucwerk.

Het natmaken van het stucwerk doe je met een blokkwast en vervolgens moet je het doorschuren met een schuurblok. Het doorschuren doe je door ronddraaiende bewegingen te maken over het stuckwerk om zo oneffenheden weg te werken. 

Afwerking van het stucwerk

Hoe de wand afwerkt hangt volledig af van het soort pleister dat je gebruikt hebt. Wanneer je Rotband, Goldband of Fix & Finish gebruikt dan krijg je het gewenste gladde pleisterwerk door het doorgeschuurde oppervlak glad te strijken met een pleisterspaan.

Muur stucen informatie en prijzen vergelijken

Je kan na het lezen van dit stuk zelf je muur stucen of alsnog de stucwerkklus uit handen geven aan een professionele stukadoor.

Wij adviseren om in ieder geval voordat je gaat beginnen met stucwerk bij bedrijven uit de regio informatie en prijzen te vergelijken. Onze site heeft hier een handige tool voor. Door het onderstaande aanvraagformulier in te vullen kan je gratis en vrijblijvend beginnen met vergelijken.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 6 minuten geleden een offerte aangevraagd.X