Keukenkastjes schilderen | Je keuken weer als nieuw!

Keukenkastjes schilderen

keukenkastjes schilderen tips

Het vernieuwen of gedeeltelijk renoveren van je keuken vereist vakkundigheid. De keuken en badkamer zijn simpel te slopen, maar opnieuw opbouwen is wat lastiger. Het verven van je keukenkastjes is dan een stuk makkelijker. Je keuken zal er heel anders uitzien en misschien heb je daarna geen behoefte meer om je keuken te ‘verbouwen’. Dit scheelt je weer kosten.

Je kunt via deze website trouwens gratis advies en offertes aanvragen. Dit kan je wellicht helpen bij het maken van een keuze.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Renovatieplan maken

Wil je je keukenkastjes niet alleen schilderen, maar misschien ook aanpassen? Bedenk dit dan van te voren en zet het op papier. Laat eventueel een vakman naar je plan kijken of ga zelf aan de slag. Ook kan je het artikel renoveren van de keuken gebruiken om eenvoudig meer informatie te verkrijgen. Wil je de vorm of indeling veranderen, zorg er dan voor dat je dit eerst uitvoert en op orde hebt, voordat je begint met het schilderwerk.

De kleur verf bepalen

Wat voor kleur verf wil je op je keukenkastjes hebben? Bedenk dit goed. De kleur verf is namelijk van grote invloed op je gehele keuken, zeker met bepaalde vormen van lichtinval. Wil je een ruime ruimte creëren of de boel juist oplichten, ga dan voor een zachte, sfeervolle tint.

Heb je liever een strakke aankleding, ga dan voor een donkere tint. Mocht je je huis in de nabije toekomst willen verkopen, houd dan in het achterhoofd dat een donkere keuken de ruimte veel kleiner laat ogen en dat bepaalde felle kleuren niet erg bevorderlijk zijn voor een positief gevoel als het niet je smaak is. 

Welke verf gebruiken?

Keukenkastjes- en laatjes worden ontelbare keren opengetrokken. Daardoor zijn (vooral de handvaten) slijtgevoelig. Maak gebruik van poly-urethaan verf. Deze verf is slijtvast en uiterst geschikt voor je keukenkastjes. Er zijn twee soorten te verkrijgen, namelijk water verdunbare verf (acrylaatverf) en terpentine verdunbare verf. De verf op waterbasis is milieuvriendelijker, maar droogt snel en is minder gebruiksvriendelijk. De meeste consumenten en schilders kiezen daardoor voor een verf op terpentine basis. Zorg wel voor goede ventilatie bij het werken met terpentine.

Keukenkastdeurtjes schilderen stap voor stap

Stap 1: schroef de kastjes los en haal de grepen en scharnieren van het kastje af.

Stap 2: maak de kastjes goed schoon met een emmer water en een scheutje ammonia om te zorgen dat er geschuurd kan worden.

Stap 3: schuren. Nu kan er worden geschuurd. Doe dit grondig en zorgvuldig, zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Gebruik bij voorkeur schuurpapier met korrel 220/280, zodat je het oppervlak niet teveel beschadigd.

Stap 4: maak de kastjes wederom schoon en laat alles goed drogen.

Stap 5: breng de grondverf aan. Dit kan je doen met een kwast en narollen met een klein rollertje. Het beste kan je bij het schilderen van keukenkastjes beginnen met de hoekjes en lastig te bereiken delen, vervolgens de grote vlakken, de randen en als laatste de horizontale- en verticale delen. Ook bij het schilderen van keukenkastjes, kan je oneffenheden of kleine beschadigingen wegwerken met een beetje plamuur (of gladde onderdelen met acrylkit). Laat het plamuur wel goed drogen, voordat je verdergaat met het gronden van deze onderdelen.

Stap 6 : het verven van alle kastjes in de juiste kleur. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om twee lagen aan te brengen. Schuur de kastjes na laag 1 lichtjes op, voordat de twee laag erop gaat. Dit zorgt voor het beste eindresultaat.

Schilderwerkzaamheden in de keuken

Als je dan toch bezig bent, wil je misschien ook gelijk het plafond of de muren in de keuken van een fris likje verf voorzien. Op deze site zijn genoeg artikelen te vinden die je hier meer informatie over kunnen geven. Je kunt bijvoorbeeld het artikel schilderwerk aanpakken in huis lezen om te kijken voor tips en adviezen bij het schilderen binnenshuis. 

Keukenkastjes schilderen informatie en prijzen opvragen

Vind je dit een rotklusje en wil je het niet zelf doen. Laat dit dan over aan een vakman. Hij zorgt voor het optimale resultaat en je hoeft niet zelf aan de bak. Vraag via het onderstaande formulier in te vullen, gratis en vrijblijvend offertes op bij betrouwbare bedrijven in de buurt en je hoeft alleen nog maar de beste keuze te maken uit de offertes.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X