Kozijnen repareren

Heb je rotte plekken in je kozijn of is er een gedeelte aan vervanging toe? Dan kan dit beter gerepareerd dan gevuld worden.

Het vervangen of repareren is wel een klus die je beter kunt uitbesteden. Om een mooi resultaat te krijgen is expertise nodig. 

In dit artikel laten we zien dat het goed mogelijk is om een gedeelte van je kozijn te laten repareren, zodat deze er als nieuw uitziet en weer goed functioneert. We hebben het onder andere over:

  • Het kozijn repareren in stappen
  • Kozijnen repareren kosten
  • Kozijn reparatie prijzen vergelijken

Wil je de reparatie van je kozijnen voordelig uitbesteden? Vraag dan via onze site gratis en vrijblijvend prijzen aan.

Kozijnen repareren:

Zoals gezegd is het repareren van een houten kozijn prima mogelijk. We zijn zelf op een klus wezen kijken en hebben alle stappen in beeld gebracht.

In het kozijn dat gerepareerd moest worden zaten houtrot plekken die eigenlijk te groot waren om te vullen. Repareren was dus de beste optie.

Wanneer het kozijn kleine beschadigingen of houtrot plekken heeft dan kunnen deze gevuld worden in het artikel houtrot repareren vertellen we je er meer over.

Kozijn reparatie stap voor stap:

Wat moet er allemaal gebeuren bij een reparatie van je kozijn. We beschrijven hieronder de verschillende stappen met wat foto’s erbij.

Zoals je zal zien is het eindresultaat verbluffend en na een reparatie kan je kozijn weer jaren mee.

Stap 1: Rotte en zwakke plekken opsporen en verwijderen:

Allereerst spoor je de rotte en zwakke plekken op. Rondom deze plekken check je nauwkeurig het kozijn om in te schatten tot waar de houtrot of zwakke plek zit.

In sommige gevallen zit de zwakke plek niet alleen aan de buitenkant maar loopt het door naar binnen. Meestal zijn het de hoeken van houten kozijnen die vervangen moeten worden. 

Houtrot kozijn linksHoutrot plek in kozijn rechts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2. Deel uit het kozijn zagen:

Wanneer er is bepaald tot waar de rotte of zwakke plek in het kozijn zit kan er een gedeelte worden weggezaagd. Hiervoor moeten eerst de glaslatten worden verwijderd.

Er een speciale zaag voor gebruikt die precies langs het glas in het kozijn kan zagen. Bij een hoek wordt de dorpel en het staande gedeelte weggezaagd. 

uitzagen deel kozijnLossse delen oud kozijn plus zaag

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Stap 3. Open plek in kozijn behandelen met een primer:

Nadat er is gezaagd kan eventueel verdere houtrot weggehaald worden. De primer zorgt voor de hechting en dat de houtrot stopt en niet verder gaat. 

Stap 4. Open plek vullen met vulmiddel, lijm en een nieuw stuk hout:

De delen kozijn die zijn weggezaagd worden vervangen door nieuwe delen. Vaak zijn deze delen van hardhout. De delen worden precies op maat gezaagd alvorens ze terug worden geplaatst. 

De nieuwe delen worden vastgelijmd en vervolgens vastgezet, zodat de lijm goed kan uitharden. Nu is het wachten totdat we verder kunnen. De droogtijd duurt maximaal 4 uur maar je kan al iets eerder weer verder werken.

Speciale vuller en lijm voor kozijnennieuw hout in kozijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5. glaslatten terug zetten, schuren en grondverf:

De basis is er, nu moeten de glaslatten teruggezet worden en word het kozijn geschuurd. Het schuren is ook een precies klus, het is de bedoeling dat je straks niets meer van de reparatie ziet.

Na het schuren wordt het kozijn meteen in de grondverf gezet. Dit is nodig voor de bescherming van het kozijn. Je kan het kozijn later mooi in de lak zetten.

 

Kozijn in de grondverf zettenkozijn goed schuren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat van de kozijnen reparatie:

Vind je het mooi geworden. Het is nog niet helemaal af trouwens. Het kozijn moet nog worden afgelakt. Dat doen we in het voorjaar.

eindresultaat kozijnreparatieeindresultaat kozijnen repareren

 

 

 

 

 

 

 

 

Kozijn repareren kosten:

Deze reparatie die je in de foto’s kunt zien heeft rond de €125 gekost. Dat is zoals je ziet niet veel geld voor wat er gedaan is.

Voor een kleine investering zijn ook jouw kozijnen weer als nieuw. Vindt via onze site de beste deals!

Kozijnen repareren prijzen vergelijken:

Benieuwd naar de prijzen voor jouw kozijnen? Vergelijk via onze site gratis en vrijblijvend offertes aan, met prijzen voor het vervangen van je kozijn of een gedeelte ervan. Vul het onderstaande formulier in en je ontvang meteen bericht!

Kozijnen prijzen vergelijken?

Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit uw regio

  • Maak kans op een €50 ikea bon
  • Bespaar tot 40%
  • Uw klus voordelig uitbesteden?