Buitenkozijn schilderen | Tot 40% besparen op je schilderwerk?

Buitenkozijn schilderen

Buitenkozijn schilderen

De buitenkozijnen moeten regelmatig geschilderd worden, in dit artikel leggen we in een aantal stappen uit wat je moet doen om de klus te klaren. Wil je de klus liever uitbesteden dan helpen we je daar ook mee.

Vraag gratis en vrijblijvend schilderwerk informatie en prijzen van verschillende bedrijven in de regio op via deze site en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Buitenkozijnen schilderen – Oude verflaag verwijderen

Allereerst is het de bedoeling dat je de kozijnen voorbereidt om geschilderd te worden. Dit doe je door de loszittende oude verflaag te verwijderen, houtrot te verwijderen en de rest van de verflaag op het kozijn te schuren, zodat de nieuwe verflaag goed blijft zitten.

Losse verflaag kozijn verwijderen

De plekken op het kozijn met loszittende verf zijn vaak duidelijk zichtbaar. Let ook op blaasjes (bultjes met lucht eronder) ook deze moeten verwijderd worden.

De verfLoszittende verf kan verwijderd worden met een driehoekige verfkrabber. Als de verf slecht loslaat kun je gebruik maken van een verfföhn, om de verf te verwarmen, zodat deze gemakkelijker loskomt van de onderlaag.

Wees niet te zuinig met het verwijderen van losse verfstukken liever iets te veel dan te weinig, dan heb je namelijk langer plezier van het schilderwerk. Dat wil zeggen dat je rondom de duidelijk loszittende stukken verf ook goed de krabber er overheen haalt.

Nadat je de losse stukken verf hebt verwijderd moet je het kozijn gaan schuren. Dit kan met een een schuurapparaat of met de hand. Wanneer je maar een kozijn hoeft te schilderen dan raden we je aan om als je geen apparaat hebt dit gewoon met de hand te doen.

Tip: Heb je meerdere (grote) kozijnen te schilderen dan raden we je aan een schuurmachine te lenen/kopen.

Kozijnen schoon en vetvrij maken

Zorg ervoor dat je het kozijn goed schoon en vetvrij maakt, zodat de verf straks goed zal hechten aan het kozijn. Het schoon en vetvrij maken van het kozijn kan je doen door middel van een verfreinigingsmiddel te gebruiken.

Je kunt hiervoor het beste ammoniak gebruiken, meng de ammoniak met water in een emmer en breng het aan met een spons en neem af met een stofvrije doek.

Je hebt ook milieuvriendelijke(re) verfreinigingsmiddellen, deze zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt of de verf speciaalzaak. Als het goed is zal je kozijn na het bewerken met het reinigingsmiddel er wat dof en mat uitzien. 

Houtrot verwijderen

Zeker bij wat oudere kozijnen kan je houtrot tegen komen. Dit zijn plekken waar het hout zacht is geworden of waar gaten in het hout zijn ontstaan. Houtrot zorgt voor zwakke plekken in het kozijn en moet daardoor snel worden aangepakt.

Het beste is om dit te doen met droog en warm weer zodat het hout goed kan drogen. Als je de plek behandeld wanneer deze niet goed droog is zal de houtrot weer terug kunnen komen.

Houtrot reparatie: Bewerk de zwakke plek door met een beitel of schroevendraaier het zachte rotte hout weg te schrapen totdat je op het gezonde (goed van kleur en hard) hout komt.

Vervolgens laat je de plek goed droog worden en behandel je het met een primer speciaal tegen houtrot. Schrik niet van de gaten want deze kunnen weer worden opgevuld met houtrotvuller of plamuur. Laat het vulmiddel goed uitharden en schuur het daarna weer mooi glad.

Buitenkozijn plamuren

Als je nog kleine oneffenheden tegenkomt in het hout zoals kleine gaatjes of scheurtjes, kan je deze wegwerken door plamuur te gebruiken. De plamuur kan je kant en klaar kopen en breng je aan met een spatel.

Om de plamuur aan te brengen heb je twee spatels nodig. Met de een breng je de plamuur wat dik aan over de op te vullen plek en met de andere spatel schraap je het overtollige plamuur weg.

Dit herhaal je totdat het kozijn weer vlak is. Nadat je plamuur hebt gebruikt is het goed om dit ook weer even te schilderen met grondverf en goed te laten drogen en uitharden.

Buitenkozijnen schuren

Om ervoor te zorgen dat de verf straks hecht is het van belang dat de kozijn goed wordt geschuurd. Hiervoor gebruik je verschillende soorten schuurpapier, namelijk P80 voor delen waar het hout zichtbaar is en P150 voor de bestaande verflaag.

De P waarde geeft de korrelgrootte aan. Zoals gezegd raden we je aan wanneer je veel moet schuren gebruik te maken van een schuurmachine.

Buitenkozijn in de grondverf zetten

Door het bewerken en schuren van het kozijn is er her en der vast wat hout zichtbaar geworden. Dit geeft natuurlijk niets, maar er moet wel wat mee gedaan worden, want elke beschermlaag van het hout is nu weg.

Schilder daarom alle kale plekken met grondverf en laat dit drogen en herhaal dit nogmaals, vervolgens zet je het hele kozijn in de grondverf zeker in het geval van een buitenkozijn. 

Dit zorgt voor een goede onderlaag en maakt het hout weer beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Let op: zorg ervoor dat je, voor iedere laag verf, het oppervlak licht schuurt en stofvrij maakt zodat de verf goed hecht.

Ramen afplakken

Om ervoor te zorgen dat er bij het schilderen van het kozijn geen verf op de ramen komt, kan je met tape de ramen afplakken. Er zijn verschillende soorten schilderstape te krijgen, ga niet voor de goedkoopste tape, want deze zijn vaak na gebruik lastig te verwijderen en laten resten achter.e 

Vaak zijn de gele rollen schilderstape goed om te gebruiken want deze laten gemakkelijk los, ook als je het een langere tijd laat zitten. Mochten er toch resten lijm achterblijven op het raam dan kan je dit wanneer de verf goed is gedroogd verwijderen met bijvoorbeeld sticker verwijderaar.

Buitenkozijnen schilderen

Eindelijk kan er dan echt geschilderd worden en krijg je snel een prachtig resultaat! Neem voor het schilderen de tijd en werk alles goed af, dan heb je er weer jaren plezier van. (zie link naar video bij extra tips)

Extra Tips

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van schilderen.  Hierbij nog een video over het schilderen van een kozijn, waar je nog enkele tips krijgt over het schilderen van je kozijn. kozijn schilderen tips video

Is het winter? Je kan buitenkozijnen ook (laten) schilderen in de winter lees er meer over in het volgende artikel: Buiten schilderen in de winter

Buitenkozijn schilderen kosten

Als je het schilderen van je huis voordelig wilt uitbesteden, vraag dan bij meerdere bedrijven informatie en prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 30% op je schilderwerk uitbesteden schelen.

Trouwens, bij het aanvragen van prijzen verplicht je je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman.

Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 14 minuten geleden een offerte aangevraagd.X