Welke verf moet ik gebruiken? | Alkydverf of acrylverf

Welke verf moet ik gebruiken?

welke verf nodig

Welke verf wanneer gebruiken? Wanneer je je huis gaat opknappen, verbouwen of renoveren moet er meestal geschilderd worden.

In dit artikel bespreken we welke verf soorten je het beste kunt gebruiken bij verschillende schilderklussen.

Liever de schilderklus voordelig uitbesteden of alleen weten wat het eventueel gaat kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op bij verschillende schilders uit de regio.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Welke verf moet ik gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten verf te verkrijgen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke verf moet je nu kiezen voor jouw schilderklus? 

Allereerst moeten we weten welke ondergrond geschilderd moet worden. Vervolgens kan je hier de juiste verf bij uitzoeken.

In sommige gevallen zijn meerdere verfsoorten te gebruiken. We proberen je dan de beste uit te laten kiezen.

Een veel soorten verf hieronder de meest gebruikte:

 • Transparante verf
 • Dekkende verf
 • Alkyd verf
 • Alkydhars verf
 • zijdeglans verf
 • Hoogglans verf
 • Matte verf
 • Acryl verf
 • Latex verf
 • Etc.

Transparante of dekkende verf:

De keuze voor een transparant verf wordt in eerste instantie natuurlijk bepaald door je eigen wensen, daarom is het goed om de voor- en nadelen in te zien.

Een van de grote verschillen is het aanblik, een transparante verf geeft namelijk een heel andere aanblik dan een dekkende verf.

Er zijn ook nog andere verschillen waar je de keuze op kan baseren, een transparante lak is bijvoorbeeld veel minder goed bestand tegen zonlicht dan een dekkend systeem.

Het voordeel van transparante verf:

Een voordeel is dat het vaak minder moeite kost om de verf aan te brengen. je kan nadien gemakkelijker schade en houtrot in een vroeg stadium ontdekken. Let op: dit kan per situatie verschillen (lees ook eens hoe je een kozijn moet schilderen)

Voor- en nadelen dekkende verf:

De voordelen van een dekkende verf zijn: Een dekkend systeem is beter bestand tegen zonlicht en de weersinvloeden. Deze verf gaat dan ook vaak veel langer mee.

Nadelen van een dekkende verf kunnen zijn: Houtrot en beschadigingen kunnen bij dekkende verf pas in een veel later stadium herkend worden.

Het aanbrengen van een dekkende verf is doorgaans meer werk dan een transparante beits, maar een groot voordeel is dat het eindresultaat duurzamer is.

Afhankelijk van de kwaliteit van de verf, gaat een dekkende verf ongeveer anderhalf keer zo lang mee als een transparante verf. Dus ook al kost een dekkende verf aanbrengen meer moeite, je hoeft het als het goed is minder vaak te doen.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Alkydverf of alkydharsverf:

Alkydverf of alkydharsverf wordt in principe alleen buiten gebruikt. Je kunt het verdunnen met terpentine of een ander oplosmiddel en de basis is oplosmiddelhoudend. 

De meeste schilders werken vandaag de dag nog steeds het liefst met alkydverf, vanwege het gladde resultaat en de betere dekking van alkydverf.

Het bindmiddel van alkydverf is alkydhars dit is een kunsthars.

Alkydhars heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als natuurlijke hars die van bomen afkomstig is. Waar natuurlijke hars droogt door de omgevingslucht, gebeurt dit bij alkydhars voornamelijk door de omgevingstemperatuur.

Deze droging wordt bevorderd door onverzadigde vetzuren van plantaardige oliën die aan deze alkydkunsthars worden toegevoegd. Als katalysator,versneller, wordt kobalt of ijzer gebruikt in plaats van lood.

Alkydverf of alkydharsverf niet binnen gebruiken:

Deze verf mag niet meer binnen gebruiken, want alkydverf bevat te veel oplosmiddelen, vandaar dat alleen buiten gebruik wordt aangeraden. Welke andere slijtvaste verf kan je het beste gebruiken om een trap te schilderen.

Vanwege de vele oplosmiddelen in alkydverf, waardoor het niet meer binnen gebruikt kan worden, is er tegenwoordig ook high-solid alkydverf verkrijgbaar.

High-solid alkydverf:

High-solid alkydverf heeft een lager gehalte oplosmiddel. Het nadeel van high-solid alkydverf is dat het drogen van de verf langer duurt. Vanwege de lange droogtijd wordt er aangeraden om altijd een dag langer te wachten met een nieuwe verflaag.

Let op: met name bij warm weer kan de high-solid alkydverf gaan schroeien. Het voordeel van high-solid alkydverf is dat het minder milieubelastend is dan de standaard solid verven.

Zijde- of hoogglans verf gebruiken:

Bij alkydverven is de zijdeglansverf vaak minder duurzaam dan de hoogglansverf. Dit kan deels worden ondervangen door de voorlaatste laag te vermengen met een hoogglanslak in dezelfde kleur.

Alkydverf is goed toepasbaar bij bloedende houtsoorten, zowel door zijn bestanddelen als goede dekkende eigenschappen. Een nadeel van alkydhars is wel de zogenaamde donkervergeling.

Daarbij verkleurt het bindmiddel door lichtgebrek. Het resultaat is dat de verflagen binnenshuis, vooral op donkere plekken, sneller verkleuren.

Het kan raadzaam zijn om tussen alkyd- en acrylverven een tussenprimer aan te brengen, omdat deze verf niet altijd goed op elkaar hecht.

Alkyd-emulsie verf:

Alkyd-emulsie verf wordt in principe alleen binnen gebruikt. Je kunt het verdunnen met water en de basis is watergedragen. Alkyd-emulsie is een watergedragen alkydharsverf.

Van oorsprong is alkydhars niet met water te vermengen. Deze verf is wel waterverdunbaar, omdat de alkydhars het chemische proces “emulsie” heeft ondergaan.

Emulgeren is met behulp van een bepaalde stof het mengen van twee stoffen gemakkelijker maken die normaliter niet met elkaar zouden mengen. Het verkregen mengsel heet een emulsie.

Acrylverf:

Een acrylverf heeft veel voordelen en wordt meestal gebruikt voor binnenshuis, omdat de geur veel minder sterk is dan alkydverf.

Nog een voordeel is dat het veel sneller droogt. Bovendien is de verf minder schadelijk voor de gezondheid, daarom mag acrylverf binnen worden gebruikt door de schilder.

Acrylverf verkleurt vrijwel niet, omdat het nauwelijks door zonlicht wordt beïnvloed. De verf is waterverdunbaar en staat daarom bekend om zijn moeilijke verwerking.

Voor acrylverf zijn speciale kwasten en rollers nodig en er ontstaat sneller streepvorming en acrylverf is moeilijker te schuren.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Acrrylverf nadelen:

Acrylverf dekt wat minder goed dan alkydverven. Daarom wordt grondig schuren en een degelijke grondlaag altijd aanbevolen. Maak de keuze voor acrylverf weloverwogen, want traditionele verven hechten zeer slecht op acrylverf, lees ook: verf over verf.

Dit heeft als gevolg dat de acrylverf totaal verwijderd moet worden, voordat er een nieuwe verflaag over kan worden aangebracht. Dit geldt ook als u de acrylverf zou overschilderen met een acrylaatverf.

Let op: acrylverf is minder tot niet bestand tegen ‘bloedende houtsoorten’, in tegenstelling tot alkydverf.

Alkyd verf en acryl verf hoe merk ik het verschil?

Door een doekje spiritus over de oude verflaag heen te halen en te kijken de verflaag reageert kun je zien of het Alkyd verf of acryl verf is.

Wordt het oppervlak plakkerig, dan zit er acrylverf op. Bij een gewone verf, beits of verfbeits gebeurt er namelijk niets.

Schilderwerk informatie en prijzen opvragen!

Als je het schilderen van je huis voordelig wilt uitbesteden, vraag dan meerdere schilderwerk prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 40% op je schilderwerk uitbesteden schelen.

Trouwens, bij het aanvragen van een prijzen verplicht je, je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door een goedkope schilder.

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 6 minuten geleden een offerte aangevraagd.X