Buiten schilderen in de winter | Winterschilder

Buiten schilderen in de winter

Buiten schilderen in de winter

Buiten schilderen in de winter: in de aanloop naar de herfst en de winter is het al veel kouder buiten. Temperaturen beginnen s’ochtends bij een graad of 4. Kan je met deze temperaturen of kouder nog buiten schilderen?

In dit artikel laten we zien dat buiten schilderen in de winter of herfst onder goede omstandigheden kan. Ook geven we je de optie om vrijblijvend winterschilders uit de regio te vergelijken.

Het inschakelen van een winterschilder kan veel besparen op de totale kosten. Om genoeg werk in de wintermaanden te hebben geven schilders vaak flinke korting.

Vergelijk vrijblijvend prijzen en kijk of het voordeliger is om je klus uit te besteden. Het scheelt in ieder geval tijd, moeite en waarschijnlijk ook geld.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Buiten schilderen in de winter:

Ten onrechte denken nog steeds veel mensen dat het schilderen van je huis in de winter of de herfst minder goed is dan bijvoorbeeld het schilderen in de zomer.

Er zijn een aantal factoren belangrijk om te bepalen of er buiten geschilderd kan worden in de winter:

  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Weersomstandigheden

Buiten schilderen temperatuur:

Er kan altijd geschilderd worden bij een temperatuur boven het vriespunt. Vroeger was dit niet het geval, omdat er toen nog geen geschikte verf voor was. Tegenwoordig kan dit dus wel met speciale winterverf voor lage temperaturen.

Zelfs wanneer het buiten tot -5 graden is kan er met een minimum temperatuur geschilderd worden. De schilder zal dan het hout verwarmen tot boven het vriespunt en kan dan gerust aan de slag.

Soms wordt er voor gekozen om bij echt age temperaturen alleen het oppervlak in de grondverf te zetten. De afwerking met de toplaag komt dan later bij hogere temperaturen.

Luchtvochtigheid:

Niet de temperatuur, maar de luchtvochtigheid is vooral belangrijk voor de kwaliteit van het schilderwerk. Liever kou dan dauw: op een koude winterdag kan gunstiger zijn om te schilderen dan een warme zomerdag met een hoge luchtvochtigheid.

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het buitenschilderwerk.Wanneer je gebruik maakt van professionele verf mag de luchtvochtigheid tot zo’n 85% zijn (Luchtvochtigheid percentage van vandaag). Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je niet aflakken.

Weersomstandigheden:

Het weer slaat in de herfst en winter natuurlijk om. Er is meer kans op regen en wind en zelfs sneeuwval. Deze weersomstandigheden zijn niet ideaal om buiten te schilderen.

De winterschilder heeft hier wel handige dingen op bedacht. Hij schermt zichzelf en het te schilderen oppervlak goed af met een scherm of ander afdekmateriaal. We raden aan om onder deze omstandigheden niet te schilderen, besteed als je twijfelt het werk voordelig uit aan een ervaren winterschilder.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Buitenschilderwerk winter, ideale omstandigheden: 

Het belangrijkste is dat het te schilderen oppervlak droog is. Dan kan het namelijk ook in de winter prima worden geschilderd. Met alkydharsverf kan er zelfs worden geschilderd bij temperaturen tot rond het vriespunt.

Het beste is om de weersverwachtingen bij te houden en een droge dag te kiezen met als het kan zon en weinig wind. Op een dag als deze is het schilderen aangenamer en zal de verf wat sneller kunnen drogen. Probeer ook te letten op de voorgaande dagen, wanneer het ervoor flink geregend heeft dan is het vaak nog te vochtig.

Winterverf:

Vroeger was het niet mogelijk om in de winter te schilderen, aangezien de verf toen bij lage temperaturen moeilijk droogt en daardoor vochtwaasvorming laat ontstaan. Tegenwoordig zijn er echter verfsoorten beschikbaar, die hier prima tegen kunnen.

Bijvoorbeeld de sneldrogende Rubbol Express verven van Sikkens. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het schilderen in de winter. Het schilderwerk van de winterschilder, doet kwalitatief in geen enkel opzicht onder voor het zomerschilderwerk.

Voor schildersbedrijven is dit een belangrijke ontwikkeling, aangezien er nu ook in de winter geschilderd kan worden. De producten zijn bij 5°C na ongeveer 45 minuten stofdroog en na 1 uur kleefvrij. Vooral als het geschilderde oppervlak is afgeschermd tegen de kou, is het mogelijk om het gehele winterseizoen te verven. (Bron: Sikkens)

Winterschilder:

Een winterschilder inhuren heeft veel voordelen. Het bespaart jouw moeite en tijd plus je weet zeker dat het schilderwerk goed gebeurd en dat het resultaat blijvend is.

Schilderwerk beschermt tegen weersinvloeden: wanneer je schilderwerk gedaan moet worden vanwege beschadigingen of onderhoud, dan het liefst zo snel mogelijk. Het schilderwerk is dan voor de rest van de herfst/winter beschermd tegen verder verval.

Snel aan de slag: omdat een schilder in de winter het vaak minder druk heeft, is hij snel beschikbaar om de klus uit te voeren.

Profiteer van scherpe prijzen: De beste kwaliteit voor een scherpe prijs. Een winterschilder werkt met kortingen tot wel 40%  op de totaalprijs. Vergelijk prijzen en kies de beste deal!

Winterschilder prijzen vergelijken:

Zoals gezegd lopen de kortingen van een winterschilder tegenover het laten schilderen door een ‘zomerschilder’ erg hard op.

Wil je weten wat de winterschilders in jouw regio rekenen? Vraag dan via het onderstaande formulier vrijblijvend prijzen op van meerdere winterschilders.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 25 minuten geleden een offerte aangevraagd.X