Soorten kwasten | Welke kwast moet ik gebruiken?

Verschillende soorten kwasten

welke kwast gebruiken

Bij welke klus past welke kwast? In dit artikel worden de meest gebruikte soorten kwasten benoemd en uitgelegd voor welke specifieke klussen deze geschikt zijn. Ben je zelf niet van plan om een kwast ter hand te nemen, vraag via onze site dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Het enige wat je hoeft te doen is het formulier onderaan de pagina invullen en je ontvangt meteen bericht.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Met een blokkwast schilderen

Wil je een groot oppervlak schilderen met een ruwe structuur of gewoon een egale muur, dan is de blokkwast een goede kwast om te gebruiken. Deze blokkwast kan grote oppervlaktes snel en mooi voorzien van een nieuw laagje verf.

Met een verfkwast verven

De verfkwast wordt het meest gebruikt. Deze kwast is goed te gebruiken bij het verven van deuren of kozijnen. Bij een verfkwast zijn diverse soorten te verkrijgen. De kwalititatief betere kwast heeft vaak een touwtje rondom de verfharen zitten. Verfharen breken tijdens het verven vaak af of worden korter. Door dit touwtje af te wikkelen, worden de haren van de kwast weer iets langer en kan je weer vooruit met verven.

(Tip:Als je met een nieuwe kwast gaat schilderen kun je hem beste van tevoren over een stuk schuurpapier halen. Loszittende haren blijven hierdoor aan het schuurpapier zitten, zo heb je tijdens het schilderen minder last van haren. Zeker bij kozijnen schilderen is dit aan te raden)

Diverse soorten verfkwasten

Je hebt diverse soorten verfkwasten. Er zijn vier veelgebruikte soorten. De vier soorten kwasten zijn:

  • De verfkwast met dierenharen: met deze kwast kan je verven met alkydverf, acrylverf, maar ook zijde- of hoogglans. Deze verfkwast is dus uiterst veelzijdig.
  • De verfkwast met kunststofharen: deze kwast is alleen te gebruiken in combinatie met acrylverf en niet met alkydverf.
  • De ronde kwasten: met de ronde kwasten kun je hoeken en kieren eenvoudig schilderen. De soort verf maakt hierbij niet uit.
  • De ovale kwasten: deze kwasten worden vaak gebruikt bij het aanbrengen van beits of bij het schilderen van grote oppervlaktes. Nieuwe kwasten hebben altijd last van ‘haaruitval’. Door met een schuurpapiertje langs de kwast te strijken, vallen deze losse haren er al gedeeltelijk uit. Zo heb je tijdens het schilderen minder last van verfharen op je schilderwerk.

Met een radiatorkwast schilderen

Deze kwast is eenvoudig te gebruiken bij moeilijk bereikbare plekken. Deze kwast wordt niet perse gebruikt bij de radiator, maar ook bij andere moeilijk te bereiken oppervlaktes. Ook bij deze kwast is het raadzaam om de kwast van te voren langs een schuurpapiertje te strijken, om de losse haren al zoveel mogelijk te verwijderen. Dit bespaart je veel irritatie tijdens het schilderen. De radiatorkwast is voorzien van een lange steel met een knik erin.

Met een penseel schilderen

Met een penseel is het vanzelfsprekend niet de bedoeling om een groot oppervlakte te gaan schilderen. Het penseeltje is puur geschikt voor plekken waar de kwast niet bij kan of de kleine randjes langs een oppervlakte.

Bewaren van kwasten

Wil je je kwast bewaren voor de volgende schilderklus of twijfel je of je morgen nog een laagje extra verf wilt aanbrengen op de muur? Lees dan hieronder hoe de kwast eenvoudig kan worden bewaard. Bij het gebruiken van alkydverf, moet de kwast worden bewaard in een pot met terpentine. Hierna kan de kwast eventueel worden gewikkeld in aluminiumfolie voor later gebruik. Bij acrylverf kan je de kwast in een pot met water bewaren en eventueel later ook in aluminiumfolie wikkelen.

Prijzen vergelijken en informatie opvragen

Weet je niet wat voor soort materialen je nodig hebt voor een schilderklus of wil je de klus gewoon graag uitbesteden. Zet ons dan gratis en eenvoudig voor je aan het werk. Vraag offertes op bij betrouwbare schildersbedrijven uit de regio en vergelijk prijzen. Je kunt voor meer informatie ook het artikel schilderwerk uitbesteden bekijken om te lezen hoeveel je op je schilderklus kunt besparen.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 11 minuten geleden een offerte aangevraagd.X