Schilder tips | Diverse schilders weetjes

Schilder tips

alles over schilderen in huis

Schilder tips. In dit artikel staan verschillende schilder tips. Deze schilder tips zijn handig door te nemen, voordat je gaat beginnen met schilderen.

Over elke schilder klus staan wel schilder tips in dit artikel. Om snel de schilder tips te vinden bij jou schilder klus kun je het beste langs de kopjes scrollen of gewoon het hele artikel lezen kan natuurlijk ook.

Vraag gratis en vrijblijvend schilderwerk informatie en prijzen van verschillende bedrijven in de regio op via deze site.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Schilder tips voor een deur, raam of kast

Wanneer je een raam, deur of kast wilt schilderen is het verstandig om het hangen sluitwerk er af te halen dat wil zeggen alle knoppen sluitingen en andere dingen die in de weg zitten. Dit is altijd beter dan afplakken, kost iets meer moeite maar het resultaat mag er zijn.

Schilder tips oud schilderwerk grondig wassen en schuren

Voor binnen en buiten schilderen geldt dat nadat je de beschadigingen van het te schilderen oppervlak hebt bijgewerkt, je het hele oppervlak grondig moet ontvetten en schuren.

Voor het ontvetten van het oppervlak kun je ammoniakwater gebruiken en voor het schuren, schuurpapier met een fijne korrel. Let op voor oppervlakken die erg vet zijn zoals in de keuken kun je beste met een krachtige ontvetter schoonmaken zoals bijvoorbeeld Rinser.

Schilder tips Plamuur

Let op want wanneer plamuur droogt, krimpt het. Plamuur een beschadiging dan ook meerdere malen (twee of drie keer) als het nodig. Vervolgens laat je het plamuur goed drogen. Schuur het oppervlak daarna met bijvoorbeeld schuurpapier (korrel 180). Pas dan kun je er overheen schilderen.

Schilder tips werken met schilderstape

Om de oppervlakten te bewerken, naast ruimte die niet mee geschilderd moeten worden kun je werken met schilderstape, dat werkt namelijk veel makkelijker.

Trek de schilderstape na het schilderen wel zo snel mogelijk weg. Als je de schilderstape te lang laat zitten is het lastiger te verwijderen. Er is al enige tijd nieuwe schilders tape verkrijgbaar (een gele variant) deze tape kan je eventueel langer laten zitten en zelfs dan zal de schilderstape nog steeds makkelijk te verwijderen zijn.

Meerdere lagen schilderen

Als je een oppervlak wilt verven met een lichte kleur, moet het oppervlak vaak meerdere keren geschilderd worden. Het beste resultaat krijg je als je de verf gewoon normaal opzet (dus niet te dik om snel klaar te zijn) het resultaat van twee of drie dunne lagen is veel mooier dan het aanbrengen van een dikke laag.

Lichte kleuren dekken vaak niet in één keer. Ga dan niet dikker schilderen, maar verdun de verf iets en breng twee dunne lagen aan. Het resultaat is beslist mooier.

Natte verfkwasten bewaren

Stop je ‘s avonds met schilderen om de volgende dag weer door te gaan, rol dan het verfmateriaal zoals de kwast of roller aluminiumfolie in een plastic zak op deze manier zijn ze de volgende dag weer te gebruiken.

Wanneer je ze iets langer wilt bewaren, bestaat er ook nog een tip die zegt het materiaal in de vrieskast te leggen. Het schijnt dat het dan dagen erna nog te gebruiken is. Leg ze in het vriesvak van de koelkast, zo blijven ze dagenlang ‘vers’.

Natte verfroller bewaren

Om te voorkomen dat een roller verdroogt, heb je een z.g. rollerbox nodig. In deze handige koker kun je een roller van iedere maat ± 5 dagen bewaren zonder dat de verf verdroogd.

Schilderwerk schuren voor betere hechting

Door de bestaande verflaag van het te schilderen oppervlak iets op te schuren zorgt dit voor kleine krasjes in het schilderwerk. Als je nu hier overheen schildert met verf dan hecht dit veel beter dan op een glad oppervlak. Zie ook het volgende artikel: schilderwerk voorbereiden

Schuurstof wegschuieren

Als je schilderwerk het geschuurd zul je zien dat het oppervlak stoffig is geworden. Wanneer je meteen over het stoffige oppervlak schildert zal je zien dat de verf goed hecht.

Schuurstof moet je dus altijd grondig verwijderen, de schilder gebruik hiervoor een schuiertje. Je kunt het stof ook wegnemen door het af te nemen met warm water en een beetje ammonia (laat schilderwerk dan wel goed drogen).

Spaanplaat oppervlak schilderen

Meestal voelt na een eerste laag grondverf de gladde spaanplaat nog ruw aan, dit komt doordat de houtvezels zijn opgezwollen door het schilderen. Ga dan niet meteen schuren, maar bewerkt het oppervlak met kwastplamuur. Na droging kun je dan het spaanplaat oppervlak perfect gladschuren met bijvoorbeeld een (vlak)schuurmachine.

Verweerd hout wegschuren

Verweerd hout moet altijd verwijderd worden want op verweerd hout hecht verf niet. Verweerd hout kun je herkennen aan zijn grijze kleur en het voelt zacht aan. Dit moet je dus grondig wegschuren. (En eventueel vullen met plamuur). Lees ook kozijnen schilderen kosten

Stopverf vervangen

Bij wat ouder schilderwerk wat je tegen kunt komen, op het moment dat je een huis gaat renoveren of opknappen, kun je stopverf tegenkomen. Stopverf waarmee ruiten zijn vastgezet vormt een zwakken plek in je schilderwerk.

Tussen de stopverf en het glas kan namelijk water kruipen, waardoor het hout snel verrot. Je kunt stopverf het beste vervangen door butyleenkit en glaslatten. Oude stopverf kun je makkelijk verwijderen na verwarming met een schildersföhn.

Schilderwerk informatie en prijzen opvragen

Als je het schilderen van je huis voordelig wilt uitbesteden, vraag dan meerdere schilderwerk prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 30% op je schilderwerk schelen.

Trouwens, bij het aanvragen van een prijzen verplicht je, je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman.

Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 32 minuten geleden een offerte aangevraagd.X