Spouwmuur isolatie | Duurzaam je huis verbouwen of renoveren

Spouwmuur isolatie duurzaam renoveren of verbouwen

Spouwmuur isolatie

Spouwmuurisolatie: Behalve dat duurzaam wonen een trend is, is het ook nog eens goed voor de portemonnee. Op het moment dat je duurzaam leeft en woont scheelt dat in de energiekosten en het is ook nog eens goed voor het milieu.

Zodra je je huis gaat verbouwen, opknappen of renoveren kun je eens kijken naar de optie om de bestaande spouwmuren te isoleren.

Let er wel op dat het isoleren van spouwmuren alleen mag worden gedaan door erkende isolatie bedrijven (door het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Deze bedrijven staan namelijk onder toezicht van het Bureau Kwaliteitsbewaking Spouwmuren (het BKS).

Vraag gratis en vrijblijvend spouwmuur isolatie informatie en prijzen op van verschillende bedrijven in de regio via deze site.

Isolatie prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Spouwmuurisolatie van woningwetwoningen

De meeste huizen die na 1975 zijn gebouwd zijn tijdens de bouw van spouwmuurisolatie voorzien. In dat jaar werd namelijk het isoleren van spouwmuurisolatie van woningwetwoningen verplicht  (daarmee wordt bedoeld dat de woning bij de bouw voldeed aan de normen van het Rijk die op dat moment golden.

Veelal kwam de woning daarmee in aanmerking voor een rijksvoorschot, waarmee de bouw kon worden gefinancierd, dat in de daaropvolgende decennia moest worden terugbetaald door de Woningcorporatie of de Gemeente. In sommige perioden werkte de Rijksoverheid met bouwpremies in plaats van voorschotten).

Isolatie spouwmuur premie- en vrije sectorbouw

Bij de premie- en vrije sectorbouw is het gebruik van spouwmuurisolatie geheel naar eigen wens het is immers nog steeds vrijwillig. Meestal wordt spouwmuurisolatie tijdens de nieuwbouw van woningen niet goed of niet geheel goed uitgevoerd.

Dit komt onder andere dat metselaars nauwelijks op de hoogte zijn van goede isolatietechnieken. Voor hun is het isoleren van spouwmuren eigenlijk meer een vertragende bijkomstigheid en wordt het vaak gezien als vervelend werk.

Het zou goed zijn als hier wat meer aandacht aan werd besteed. Het is dus helaas zo dat de meeste spouwmuur isolatie nog echt te wensen overlaat. Vandaar dat verschillende mensen beslissen om hun spouwmuur alsnog beter te isoleren met spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie door spouwmuurisolatie bedrijven

De meest gebruikelijke manier van spouwmuurisolatie (achteraf bij een bestaande woning de spouwmuur isolatie verbeteren) is het inspuiten van isolatiemateriaal. Het inspuiten van isolatie materiaal wordt gedaan door middel van gaten te boren in de voegen van de spouwmuur.

Door deze gaten wordt met de machine onder druk isolatiemateriaal ingespoten. Zodra de volledige spouwmuur gevuld is met isolatiemateriaal worden de boorgaten van de spouwmuur volledig gerepareerd en zo goed als onzichtbaar weggewerkt.

Isolatie materiaal voor spouwmuren

Als isolatiemateriaal voor spouwvulling van bestaande spouwmuren gebruikt een Isolatie- bedrijf meestal één van deze zes hieronder genoemde stoffen:

  • Steenwolvlokken
  • Glaswolvlokken
  • Gesiliconiseerde perlitekorrels
  • Gebonden polystyreenschuim-parels
  • PU-schuim (polyurethaanschuim)
  • UF-schuim (ureumformaldehyde-schuim)

Let op: UF- schuim kan een formaldehyde-damp afgeven die schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Daarom wordt sinds kort hiervoor geen subsidie meer verstrekt.

Het ventileren van de spouwmuur

Het ventileren van een spouwmuur is noodzakelijk als de buitenzijde van de spouw min of meer damp dicht is afgesloten (bijvoorbeeld: betegelde gevels of gevels die zijn bereikt met een waterdicht makende verf). Let erop dat deze gevel blijvend moeten worden geventileerd via bijvoorbeeld stootvoegen zowel onder als boven in de gevel ongeveer twee per strekkende meter.

Mocht het zo zijn dat er bij een gevel alleen maar vocht doorslag of eventueel algen uitslag op zit dan mag de spouw alleen na deskundig onderzoek worden geïsoleerd. (Dit is ook het geval met spouwmuren waarin scheuren zitten). Op het moment dat de gevel niet van spouwmuurisolatie kan worden voorzien, moet gekeken worden naar een andere oplossing als je de spouwmuurisolatie toch nog wilt laten realiseren.

Energiebesparing en subsidie spouwmuurisolatie

Het gebruik maken van spouwmuurisolatie is een investering die vaak na vier à vijf jaar een besparing oplevert op warmteverlies en dus op de energierekening.

Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verleent alleen subsidie voor spouwmuur isolatie als de spouwmuur isolatie wordt uitgevoerd door een door hen erkend bedrijf. Dit bedrijf zal dan dus opgenomen zijn in de lijst met erkende Spouwmuur isolatie bedrijven.

Al met al is het dus zeker de moeite waard om naar de spouwmuurisolatie te kijken als je je huis gaat verbouwen, je huis gaat renoveren of je huis gaat opknappen.

Spouwmuurisolatie offerte aanvragen:

Ben je benieuwd naar de voordelen van het isoleren van de woning in jouw situatie ? Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan en weet meteen waar je aan toe bent:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 28 minuten geleden een offerte aangevraagd.X