Gras verticuteren | Ikknapmijnhuisop.nl

Gras verticuteren

gras verticuteren

Om je gazon gezond te houden, zou je eigenlijk regelmatig het gras moeten verticuteren. Dit un je het beste doen in het voorjaar of najaar. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je gazon er weer mooi uitziet, ook het vervelende mos wordt verwijderd. Omdat er door het verticuteren soms wat kale plekjes in het gras te vinden zijn, is het aan te raden om hier wat extra graszaad te strooien.

Voordelen van gras verticuteren

Verticuteren doe je voornamelijk om het mos te bevechten dat in tussen het gras groeit. Is er namelijk mos, dan kan er geen gras meer bij. Door je gras te verticuteren, verwijder je het mos en zorg je er ook voor dat het niet kan terug komen. Wel moet je ervoor zorgen dat je dit doet in het voor- of najaar en ook is het beter als je het doet op een dag waarop het een beetje vochtig is. Het werkt dan namelijk beter. Let er ook op dat het de grond vlak is voordat je begint met het werk.

De juiste voorbereidingen treffen

Voordat je begint met verticuteren, heb je een aantal spullen nodig. Ten eerste heb je een verticuteermachine nodig en een bladhark. Daarnaast zul je ook een kruiwagen nodig hebben en een snoeischaar. Ten slotte heb je nog graszaad en mestkorrels nodig voor het gras.

Een verticuteermachine hoef je overigens niet per se te kopen. Als je dit maar een keer per jaar doet, dan is het wellicht net zo handig (en voordelig!) om een machine te huren. Voor een paar tientjes kun je al een hele dag een verticuteermachine huren. Deze machine is ongeveer even groot als een grasmaaier, afhankelijk van welke machine je gebruikt. Daarnaast zijn er twee verschillende machines te verkrijgen. Een elektrische, dit is de goedkoopste optie, of een machine die op benzine loopt.

Vervolgens is het ook van belang dat je de PH van het gras opmeet. Deze moet idealiter liggen tussen 6.5 en 7.4. In de bouwmarkt kun je vaak bepaalde tests kopen waarmee je dit eenvoudig zelf thuis kunt opnemen. Is de grond te zuur, strooi dan met wat kalk om de balans te herstellen. Door het gras meer zon te gunnen kan ook de balans hersteld worden. 

Aan de slag met de verticuteermachine

Zijn de voorbereidingen getroffen, dan kun je aan de slag met het verticuteren. Vaak zijn de elektrische machines het beste voor kleinere tuintjes. Als je echter een groot oppervlak wilt bewerken, dan kun je beter voor een machine op benzine kiezen.

Begin eerst met het vochtig maken van het gras met wat water en maai vervolgens je gazon. Daarna moet je de machine afstellen op de juiste diepte, deze informatie kun je krijgen bij de aankoop of huur van de verticuteermachine. Verticuteer het gras in verticale en daarna horizontale banen. Is dit gebeurd, haal dan al het mos uit het gras met de hark. Plekken zonder gras kun je behandelen met graszaad. Zorg er nogmaals goed voor dat er voldoende zonlicht bij het gazon komt, omdat dit op een natuurlijke manier het mos tegen gaat.

Gras verticuteren uitbesteden

Wil je je gazon liever onder handen laten nemen door een professional? Vraag dan door het onderstaande formulier in te vullen direct gratis en vrijblijvend prijzen op bij verschillende bedrijven uit de regio die graag je gras verticuteren.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 26 minuten geleden een offerte aangevraagd.X