Border in je tuin maken | Ikknapmijnhuisop.nl

Border in je tuin maken

Wil je graag een border in je tuin, dan zijn er vandaag de dag voldoende mogelijkheden. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een border in je tuin te maken. Dit is in de meeste gevallen relatief eenvoudig en heeft bovendien nog tal van andere voordelen. Door zelf een border te maken, heb je namelijk geheel zelf in de hand hoe deze eruit komt te zien. Het is wel zo handig dat je eerst een test doet door een klein stukje te plaatsen en te kijken of het zo bevalt.

Een border van steen

Een border van steen kun je gemakkelijk maken met stoeptegels. Zet ze op hun kant of breek ze doormidden en stapel ze op elkaar. Graaf hiervoor de tegel half in en vul de rest aan met grond. Doormidden gebroken tegels kunnen op elkaar worden geplaatst. Als je ze een centimeter per laagje naar binnen laat verspringen zorgt dit bovendien voor een mooier effect.

Toch liever een border van hout?

Als je liever een border van hout maakt, dan wordt het iets complexer. Een houten border kan op verschillende manieren gemaakt worden. Zo kun je bijvoorbeeld op een eenvoudige manier een houten border van planken maken. Neem hiervoor ruim voldoende planken met de juiste afmetingen. Kun je deze niet vinden dan kun je ook standaard planken nemen en deze op maar zagen. Plaats ze daarna rechtop zodat ze in de vorm van een border staan. Duw elke plan een aantal centimeter in de grond, zodat deze stevig blijft staan. Duw de grond goed aan. Een bijzonder effect bereik je bovendien door de planken verticaal voor elkaar neer te zetten, om en om. Daarna kun je ze vastschroeven. Dit zorgt niet alleen maar voor een unieke look, maar ook voor veel meer stevigheid. Ook kun je de planken vastmaken aan kleine paaltjes. Ook dit zorgt voor een stevigere border. Natuurlijk ben je hier geheel vrij in en als je wilt, kun je eventueel nog meer ideeën opdoen in de bouwmarkt. Ben je op zoek naar een bijzondere stijl, dan is het een idee om de planken te verven, zodra ze eenmaal staan. 

Een border van hout kan ook relatief gemakkelijk gemaakt worden van paaltjes. Die kun je eenvoudig naast elkaar in de grond plaatsen en hierna goed aanslaan. Zodra de paaltje op hun plek staan kun je een houten lat op de paaltjes schroeven, zodat deze steviger blijven staan. Daarna wil je ze aanvullen met extra grond aan de binnenkant. Dit zorgt ook nog eens voor meer stevigheid en ziet er netter uit. Ook de paaltjes kun je desgewenst verven in een mooie kleur.

Overige mogelijkheden

Natuurlijk zijn er nog verschillende andere mogelijkheden voor het maken van een border. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van beton. Dit is echter complexer en vergt meer handigheid. Een border van hout of van steen staat net zo mooi en biedt dezelfde functionaliteit als andere opties. Bovendien zijn stoeptegels of houten planken gemakkelijk te gebruiken en geven je toch de mogelijkheid om voor verschillende stijlen te kiezen. 

Hovenier prijzen vergelijken

Door het onderstaande formulier in te vullen kan je gratis en vrijblijvend hoveniers met elkaar vergelijken. Door te vergelijken kan je net als vele anderen flink besparen op de kosten!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 10 minuten geleden een offerte aangevraagd.X