Tuin bestraten | Ikknapmijnhuisop.nl

Tuin bestraten

tuin bestraten

We verblijven steeds meer in onze tuin, die we als een verlengstuk van onze woon- en leefruimte aanzien. Ben je van plan je tuin te bestraten? Je tuin bestraten kan je gemakkelijk zelf, maar niettemin zal je met enkele tips rekening moeten houden om deze klus tot een goed einde te brengen.

Voor je met je tuin bestraten start moet je een keuze maken uit het groot aanbod tegels voor je tuin. Tuintegels vind je in iedere bouw- of doe- het-zelf markt, maar de goedkoopste tuintegels vind je ongetwijfeld online.

Voorbereiding tuin bestraten

Nadat je oude bestrating is uitgebroken, kan je met de voorbereidingswerken beginnen. Een goede voorbereiding maakt je werk gemakkelijker. Hieronder hebben we een aantal stappen onder elkaar gezet. 

  • Afmetingen bestrating: nadat de afmetingen van je tuinbestrating vast liggen, kan je deze maten met behulp van houten paaltjes en touw uitzetten. Plaats de paaltjes enkele centimeter verder dan de juiste afmetingen van je bestrating.
  • Terras uitgraven: graaf vervolgens je terras uit tot een diepte van zo’n twintig centimeter.
  • Effen het terrein: leg de plaats van de bestrating zo gelijk mogelijk. Dat doe je door extra zand aan te voeren of door zand te verwijderen. Vergeet bij het egaliseren van je tuinbestrating je waterpas niet te gebruiken. Blijven de belletjes van je waterpas in het midden stil staan, dan ligt alles waterpas.
  • Inwateren: zet de plaats waar je bestrating komt onder water. Dat inwateren doe je bij voorkeur ’s nachts, zodat het water voldoende tijd krijgt om in de ondergrond te trekken om een zo compact mogelijke ondergrond te verkrijgen. De vakman gebruikt hiervoor een trilplaat.
  • Omtrek bestrating: zet de omtrek van je bestrating uit met behulp van houten latjes en touw dat je op de voorziene hoogte van de tegels plaatst.
  • Worteldoek: leg plastic folie of worteldoek op de ondergrond om de ontwikkeling van onkruid te voorkomen.
  • Afwatering: zorg bij het bestraten van je tuin voor een afwatering. Dat doe je het gemakkelijkst door een touw af te rollen vanaf de hoogste tegel naar de tegel op het laagste punt. Trek het touw zo strak mogelijk aan en plaats op gelijkmatige afstand een steen tot op de hoogte van het touw.
  • Tegels leggen:leg vervolgens alle volledige tegels en slijp daarna alle gedeeltelijke tegels op maat met een steenschijf.
  • Afwerking tuin bestraten: eens de bestrating op zijn plaats verwijder je het achtergebleven zand en strooi je daarna voegzand over je bestrating. Bij een bestrating met tegels gebruikt men meestal geen strooizand maar voegmortel dat je tussen de tegels aanbrengt.

Tuin bestraten kosten

Een vakman stratenmaker rekent niet per uur maar per m2 of zelfs per m3. Een vakman kost gemiddeld tussen de 50 euro en 150 euro per m2. Besloot je zelf je tuin te bestraten, dan moet je enkel rekening houden met de kostprijs van je tegels. Je hebt daarbij de keuze tussen betontegels (15 euro/m2), dolomiet- of kalksteen (15 euro/m2), kasseien (20- 40 euro/m2), natuursteen (10- 100 euro/m2),kleibeton (25- 50 euro/m2), houten tegens ( 40- 80 euro/m2) en grasdallen of grastegels (20 euro/m2).

Prijzen vergelijken en informatie aanvragen

Om te besparen op de kosten van je bestrating raden we je aan om prijzen te vergelijken. veel mensen zijn je al voorgegaan en hebben hun klus na het zien van de prijzen toch maar uitbesteed. door het onderstaande formulier in te vullen ontvang je van verschillende bedrijven uit de regio meer informatie en offertes voor jouw klus:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 11 minuten geleden een offerte aangevraagd.X