Plavuizen leggen | Ikknapmijnhuisop.nl

Plavuizen leggen

plavuizen leggen

Plavuizen vind je in verschillende stijlen en afmetingen en zijn een ideale manier om je vloer te beschermen en af te werken.

Plavuizen leggen is wel complex en vergt vaardigheid. Als je al ervaring hebt met doe-het-zelven dan is het best te doen als je onderstaande stappen volgt. Bedenk wel dat je hier een aantal dagen voor moet reserveren!

Besteed je de klus toch liever uit? Vraag dan via deze site gratis meer informatie en prijzen aan bij verschillende bedrijven in de regio.

Tegelwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Plavuizen inmeten

Als je van plan bent zelf plavuizen te leggen moet je eerst de vloer opmeten. Bereken aan de hand daarvan, en de afmetingen van de plavuizen, hoeveel je nodig hebt. Vaker dan niet zul je ook enkele halve plavuizen nodig hebben. Noteer welke afmetingen deze zouden moeten hebben om goed te passen.

Voordat je begint met het leggen van plavuizen, is het een aanrader om eerst een rij te leggen, om te bekijken of je berekening juist is. Trek ook een lijn met een potlood langs de plavuizen, dit biedt steun wanneer je klaar bent om de vloer te leggen.

De voorbereiding

Om de plavuizen te kunnen leggen heb je speciale lijm nodig. Op de verpakking vind je de juiste instructies over hoe je deze kunt bereiden. Breng een laag lijm aan op de vloer met een lijmkam er zorg ervoor dat deze laag ongeveer een halve cm dik is.

Het is belangrijk dat je binnen een uur na het aanbrengen van de lijm, begint met het leggen van de plavuizen. Je hebt als het goed is al berekend hoeveel halve tegels je nodig hebt, en welke afmetingen deze moeten hebben. Snij de tegels met een tegelsnijder op maat en probeer er een aantal meer te snijden dan je nodig hebt.

De plavuizen leggen

Nu je helemaal voorbereid bent, kun je aan de slag met het leggen van de plavuizen. Begin met het leggen van de tegels en gebruik een liniaal waterpas en/of voegkruisjes, zodat je zeker weet dat de plavuizen tegels recht liggen. Na het leggen van de eerste rij kun je de plavuizen met een rubberen hamer zachtjes aantikken, zodat ze goed vast komen te zitten in de lijm. Gebruik een waterpas om te controleren of ze op dezelfde hoogte liggen en stel eventueel bij.

Plavuizen voegen

Nadat de tegels gelegd zijn en de lijm uitgehard is (meestal een dag later), kan je beginnen met voegen. Hiervoor kun je een standaard voegmiddel gebruiken. Smeer het voegmiddel met de mortel over de tegels en gebruik extra druk bij de voegen. Neem daarna het overtollige voegmiddel met een vochtige spons van de plavuizen. Let er wel op dat je geen voegmiddel uit de voegen haalt. Je kan dit voorkomen door de voeg even te laten drogen (niet te lang)

Nadat het voegmiddel is gedroogd, zul je vaak zien dat er nog een dun laagje voegmiddel (sluier) op de plavuizen is achter gebleven. Dit is niet altijd even gemakkelijk te verwijderen. Het meest effectief is het gebruik van een harde, vochtige spons met een speciaal reinigingsmiddel, dat je in de betere bouwmarkten kunt verkrijgen.

Vraag daar naar advies voor het beste middel om plavuizen te reinigen. Daarna kun je beginnen met schrobben. Dit zal moeizamer gaan als je lang hebt gewacht met de reiniging. Is eenmaal al het voegmiddel eraf, dan kan je de vloer weer laten dragen, en dan simpelweg van je mooie plavuizen genieten!

Plavuizen leggen goedkoop uitbesteden

Wil je deze tegelklus goedkoop uitbesteden? Vraag dan door het onderstaande formulier in te vullen gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen op bij verschillende tegelzetters uit de regio:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 25 minuten geleden een offerte aangevraagd.X