Plinten leggen | Ikknapmijnhuisop.nl

Plinten leggen

plinten leggen

Heb je net een nieuwe vloer gelegd, maar mist deze nog een finishing touch? Dan kun je overwegen om plinten te leggen. Deze werken je vloer op een mooie manier af en bieden je ook de mogelijkheid om kabels erachter te verwerken. Nu lijkt plinten leggen niet het leukste klusje ter wereld, toch is het goed te doen en kan ook zeker snel geklaard zijn.

Verschillende soorten

Voordat je aan de slag gaat met plinten leggen, is het van belang dat je een keuze maakt uit verschillende soorten plinten, er bestaan er namelijk verschillende. Zo heb je onder andere plakplinten, plinten met een clipsysteem, en zelfs overzetplinten.

Deze soorten hebben de voorkeur omdat ze gemakkelijk te leggen zijn. Als je plinten hebt die nog niet gelakt zijn, en je wilt ze zelf nog een kleurtje geven, dan raden we aan om ze aan beide kanten te lakken, zodat ze mooi recht blijven. Hieronder geven wij een kort overzicht over de verschillende soorten plinten.

Plakplinten – Deze zijn eenvoudig te plaatsen. Alles wat je hoeft te doen is alleen de plinten op maat te zagen en deze dan op de juiste plek te plakken. De plinten worden bevestigd door middel van een plakstrip. Bovendien is het bij deze plinten ook niet nodig om de oude plint te verwijderen. Deze plinten gaan wel gemakkelijker los dan andere plinten.

Overzetplinten – Deze plinten zijn minder makkelijk te leggen, onder andere omdat je eerst de oudere plinten moet weghalen. Daarna moet je de plinten vast boren en met een schroefje vast zetten.

Clipsysteem – Plinten met een clipsysteem zijn relatief eenvoudig te plaatsen, maar vergen wel meer tijd. De plinten worden over bepaalde knoopjes op de muur vast geschoven. Daarvoor moet je wel eerst de knoopjes op de muur boren. Dit kun je doen met een boormal, die meestal bij de plinten geleverd wordt.

De plinten vast maken

Plinten kun je op een eenvoudige manier vast maken met lijm. Op die manier voorkom je gaten in de muur. Vast schroeven is ook een optie, maar dan moet je wel eerst alle gaatjes aftekenen en nadat het werk af is, nog alle gaten wegwerken. Dit duurt langer en vergt ook meer ervaring.

Als je een houten vloer hebt, moet je er altijd zeker van zijn dat er een kleine ruimte tussen de vloer en de plinten is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een dun laagje karton onder de plinten te leggen. Nadat ze allemaal gelegd zijn, kun je het karton gemakkelijk weer verwijderen.

De plinten leggen

Voordat je de plinten kunt leggen moet je eerst het verstek zagen. Hou er wel rekening mee dat niet alle muren helemaal recht zijn. Dit kun je aanpakken door met een zwaaihaak de hoek van de muren te meten, deze door twee te delen, en dan deze hoek op de plinten af te tekenen.

Meet de muur op, en bereken hoeveel plinten je nodig hebt, en op welke lengte je ze moet afzagen. Dit kun je doen met een afkortzaag. Breng een laagje lijm op de plinten aan en breng ze voorzichtig aan op de muur. Let er wel op dat je alle plinten zo recht mogelijk legt. Als alle plinten gelegd zijn, kun je de lijm laten opdrogen.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 30 minuten geleden een offerte aangevraagd.X