Laminaat leggen? Zelf Laminaat (laten) leggen met deze tips!

Laminaat leggen

hoe leg je laminaat?

Een laminaatvloer (laten) leggen. Ook hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Hoe zorg je ervoor dat je laminaatvloer er over enkele jaren nog steeds goed uitziet? Laminaat leggen is gelukkig relatief eenvoudig, verloopt snel en kan door de meeste mensen prima zelf gedaan worden.

Benodigdheden laminaat leggen:

 •  Laminaat
 •  Ondervloer
 •  Legset (spietjes, aanslagblokje, hielijzer)
 •  Hamer
 •  Zaag (decoupeerzaag)
 •  Winkelhaak
 •  Meetlat
 •  Potlood

Hoeveel laminaat heeft heb ik nodig?

Meet de lengte en breedte op van de ruimtes waarin je laminaat wilt leggen. Vermenigvuldig dit om de oppervlakte te berekenen. Houd er rekening mee dat je ongeveer 10% extra laminaat nodig heeft voor eventueel zaagverlies.

Voorbeeld hoeveelheid laminaat berekenen:

Voor een ruimte met een lengte van 7 meter en een breedte van 3,5 meter heb je het volgende nodig: 7 * 3,5 * 1,10 = 26,95 M2 laminaat. Je kunt ook gebruik maken van een laminaat bereken tool om de benodigde hoeveelheid laminaat te berekenen voor één of meerdere ruimtes.

Vergelijk Gratis Vloerspecialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit de regio!

Hoe lang moet laminaat acclimatiseren?

Nadat je voldoende laminaat gekocht hebt, laat je het 48 uur acclimatiseren op kamertemperatuur in de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Omdat laminaat krimpt of uitzet naar gelang de temperatuur kun je de pakken laminaat het beste alvast opensnijden.

Je kunt de pakken laminaat opstapelen maar als je de ruimte hebt om het laminaat naast elkaar neer te leggen is dat nog beter. De pakken mogen in ieder geval niet schuin tegen de muur geplaatst worden. Er is dan een risico dat de planken krom trekken.

De ondergrond voor laminaat leggen voorbereiden:

Tijdens het acclimatiseren van de pakken laminaat kun je verder gaan met de voorbereiding. Allereerst moet je de ondergrond voorbereiden. Zorg voor een schone, droge en vlakke ondervloer.

Is de vloer al vlak? Dan is goed stofzuigen voldoende. Bevat de vloer grove oneffenheden, dan gebruik je egalisatie pasta en/of kan je de tussenlaag opvullen met bijvoorbeeld hout of ondervloertegels.

De ondervloer laminaat leggen:

Zodra de ondergrond glad en droog is kun je beginnen met het leggen van de ondervloer. Op een bestaande vlakke vloer kun je een polyethyleen ondervloer gebruiken. Voor de uitvlakking van kleine oneffenheden en voor extra geluidsisolatie kun je onder de laminaatvloer Isofoor zachtboardtegels leggen.

Snijdt de tegels (of banen) op maat en plak eventuele naden af met aluminium tape. Op betonvloeren dien je altijd eerst een dampdichte folie te leggen. Ook hiervan dien je eventuele naden af te werken met aluminium tape. Zorg dat de folie goed aansluit bij de muren en zorg steeds voor een overlapping van 20 centimeter bij de dampdichte folie. Zie ook het volgende artikel: Ondervloer laminaat

Begin van het laminaat leggen:

Ondanks dat je laminaat van dezelfde soort koopt, en waarschijnlijk ook van dezelfde kleurcode kan het toch zijn dat er een klein kleurverschil in de pakken zit. Om dit kleurverschil niet terug te laten komen in je vloer is het aan te raden om planken van diverse pakken door elkaar te gebruiken.

Bij het beginnen van het leggen van de laminaatvloer is het dan ook aan te raden om meerdere pakken te openen en planken uit die pakken door elkaar te gebruiken. Hierdoor krijg je uiteindelijk het mooiste resultaat.

Begin met het leggen in de linkerhoek aan de lange kant van de kamer. Werk afhankelijk van het type laminaat van links naar rechts of van rechts naar links.

Houdt bij laminaat leggen 1 CM afstand tot de muren:

Zoals gezegd ‘werkt’ laminaat. Het krimpt en zet uit door temperatuurschommelingen. Omdat de temperatuur in elke kamer wisselt is het aan te raden om minimaal 1 centimeter ruimte te houden tot aan de muur. Hierdoor heeft het laminaat de mogelijkheid om te ‘werken’ zonder dat je laminaatvloer kapot gaat. Een eenvoudig hulpmiddel bij laminaat leggen, om een centimeter ruimte te houden, zijn de spietjes. Deze vindt u in de legset.

Laminaat leggen het einde van de eerste baan, begin van de volgende

Leg vervolgens de volgende stroken totdat je bij het einde van de eerste baan bent. Meet de lengte van de laatste strook en teken af waar je deze strook moet afzagen. Houd wederom rekening met 1 centimeter afstand tot aan de muur. Zaag de laatste strook op maat en leg deze in de eerste baan.

De tweede baan begin je met het deel wat je hebt overgehouden van de eerste baan. Let op, dit deel dient minimaal 40 centimeter te zijn. Bij een kleiner deel pak je een nieuwe strook en zaagt deze op de gewenste maat. Let op: Je krijgt de mooiste vloer als je bij elke baan, de korte naden ten opzichte van de vorige baan, minimaal 40 centimeter laat verspringen.

Verwarmingsbuizen en andere obstakels:

Zijn er obstakels bij het laminaat leggen zoals verwarmingsbuizen in de kamer? Je kunt dan het beste eerst de eindstrook op lengte zagen. Daarna teken je de stand van de verwarmingsbuizen af op de achterkant van deze eindstrook. Houdt er rekening mee dat de uitsparing bij verwarmingsbuizen 2 centimeter in diameter ruimer moeten zijn dan de diameter van de verwarmingsbuis. Je kunt het zagen het beste doen met een decoupeerzaag. Gebruik eventueel een houten rozet voor de afwerking.

De laatste laminaatstrook leggen:

Ben je bij de laatste baan aangekomen? Leg dan elke strook exact op de vorige baan. Leg daar vervolgens een tweede strook bovenop om overal de juiste afstand tot de muur te krijgen. Teken dit vervolgens in de lengte af op de onderste stroken.

Zaag de stroken af en leg de laatste baan op zijn plek! De zaagkant komt steeds aan de muurzijde. Tik de laatste strook aan met de vloerhaak uit de legset.

Laminaat leggen en de afwerking van uw laminaatvloer:

Werk je laminaatvloer netjes af met plinten. Je kunt hiervoor plakplinten gebruiken of hoge plinten. Laminaat leggen video: Wil je deze tips in de praktijk zien? Dat is mogelijk. Bekijk daarvoor de laminaat leggen video (5 minuten).

https://www.youtube.com/watch?v=5nWxxjfhpWg

Vergelijk Gratis Vloerspecialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit de regio!
Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 23 minuten geleden een offerte aangevraagd.X