Zelf tapijttegels leggen | Tapijttegel vloer | Tapijttegels

Zelf tapijttegels leggen

Zelf tapijttegels leggen is een kunst

Bij het opknappen, renoveren of verbouwen van je huis wordt vaak de vloerbedekking aangepakt. Meestal is dit gedateerd, versleten of voldoet het niet meer aan de woonwensen. Een tapijttegel vloer is een goede oplossing voor mensen die vloerbedekking in de ruimte willen hebben en dit zelf willen leggen.

Een tapijttegel vloer kan je gemakkelijk zelf leggen. Zeker met de onderstaande stappen in dit artikel. Hierin wordt uitgelegd hoe je de ondergrond kan voorbereiden, welk gereedschap je nodig hebt, op welke manier je de tapijttegel vloer kunt inmeten en hoe je de vloer moet leggen.

Ondergrond voorbereiden 

Tapijttegels kunnen gelegd worden over steen, tegels of vinylvloeren. Je kunt het beter niet leggen op zachte ondervloer zoals bestaand tapijt, ondertapijt, dempingvloer, vinyl- of kurktegels. Zorg ervoor dat voor het leggen van de tapijttegels de ondervloer schoon, hard, egaal, vlak en droog is.

Tapijttegel gereedschap en voorbereiding

  • Stanleymes met een nieuw mes voor zwaar gebruik
  • Liniaal
  • Meetlint Potlood

Aanbevolen wordt alle tapijttegels uit de doos te halen en deze 24 uur aan de kamertemperatuur te laten wennen.

Let op: De pijl achterop iedere tapijttegel toont de legrichting, voor tapijttegels die zijn ontworpen voor de gebruikelijke kamerbrede stijl moeten de tapijttegels allemaal met de pijlen in dezelfde richting gelegd worden. Een ander patroon leggen kan natuurlijk ook bijvoorbeeld een quarterturn of ashlar patroon. De aanwijzingen staan vaak op de verpakking, vraag het anders aan de leverancier.

Inmeten tapijttegelvloer

Maak een plan door een rechte lijn te trekken op ± 75 cm van de belangrijkste muur en vervolgens precies haaks daarop een rechte lijn. Let op: de lijnen moeten recht zijn en precies haaks op elkaar staan. Het is handig om hiervoor een driehoek te maken met zijden van 90 en 120 cm en een diagonaal van 150 cm. Heeft de kamer een L-vorm? Bij een kamer met een L-vorm moet je de kamer onderverdelen in rechthoeken en iedere rechthoek als aparte eenheid behandelen.

Tapijttegels leggen uitproberen

Begin met het leggen van een proefrij langs beide lijnen om zeker te stellen dat de lijnen die zijn uitgetekend kloppen. De eerste tapijttegel moet worden gelegd op het kruispunt van beide lijnen, daarna leg je de tapijttegels verder op de lijn langs de belangrijkste muur. Mocht het blijken dat je uitkomt met een heel smalle strook bij de muur, dan moet je wellicht de indeling veranderen aangezien eindigen met een smalle strook niet echt ideaal is.

Het leggen van de eerste tapijttegels

Zodra je het beginpunt hebt bepaald, leg je de tapijttegels langs de eerste twee lijnen, zodat er twee rijen haaks op elkaar staan. Gebruik hiervoor op iedere hoek een plakker, verwijder het schutvel en plak elke tegel op de vloer. De plaatsbepalende tegels moeten stevig vastzitten. Let op: bij tegels met een gesneden pool moet je opletten dat de pool niet tussen de randen van de tapijttegel komt vast te zitten.

Het grote vlak tapijttegels leggen

Nu de eerste twee tapijttegel rijen liggen kun je de andere tapijttegels leggen tot minder dan een tegel bij de hoofdmuur. Let op: blijf leggen in de vorm van een pyramide en zorg dat de tapijttegels goed aansluiten op elkaar.

Snijden van de tapijttegels langs de wand

De laatste ruimte tot de muur vul je in door de tegels op maat te snijden. Draai de tapijttegel om met de rug naar boven en de pijlen in tegenovergestelde richting. Leg de omgekeerde tegel onder de laatste volledige tegel om de snij rand exact te bepalen. Je gebruikt de rand van de laatste volledige tegel als richtlijn en trekt hierlangs een lijn voor het deel dat afgesneden moet worden. Verwijder de tegel en snij op de lijn met een stanleymes en een liniaal. Buig de tegel zodanig dat de snede openscheurt. Snij vervolgens door de toplaag. Gebruik altijd een scherp mes en wees voorzichtig bij het snijden. Bij voorkeur van je af snijden.

Het plaatsen van de rand tapijttegels

Leg de tapijttegel met de snijrand tegen de muur. Als het goed is wijzen de pijlen aan de achterkant in dezelfde richting als de andere pijlen op de tapijttegels.

Poolrichting tapijttegels

De pijlen aan de achterkant van de tapijttegels geven zoals eerder gezegd de poolrichting aan. Er zijn verschillende poolrichtingen namelijk:

  • Quarter turn copy
  • Ashlar copy
  • Monolotic copy
  • Non directional copy

Elke richting heeft een ander patroon om te leggen. Meestal staan deze patronen op de verpakking van de tegels. Zo niet vraag dit dan aan de leverancier van de tapijttegels. Succes met het opknappen, renoveren of verbouwen van je huis. Vul het onderstaande formulier in voor gratis meer informatie en prijzen:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 34 minuten geleden een offerte aangevraagd.X