Zelf laminaat leggen | Laminaat leggen in zeven stappen

Zelf laminaat leggen in zeven stappen

Zelf laminaat leggen

Zodra je nadenkt over je huis opknappen dan komen vloeren al snel ter sprake Het leggen van een laminaat vloer geeft een ruimte snel een nieuw uiterlijk. Een voordeel van een kwaliteit laminaat vloer is dat je het gemakkelijk zelf kunt leggen en een nieuwe vloer kunt realiseren tegenover lage prijzen.

In het artikel hieronder leggen we uit hoe je een laminaat vloer legt en waar je op moet letten.

Acclimatiseren van de laminaat vloer

Leg de ongeopende laminaat pakken ongeveer 48 uur in de te leggen ruimte om op temperatuur te komen. Ideaal is 18 – 30°C en een relatieve luchtvochtigheidsgraad van maximaal 55%. Deze temperaturen en luchtvochtigheid zijn natuurlijk indicatief.

Vochtigheid van de ondergrond controleren

De ondergrond waarop gelegd gaat worden mag maar bij een bepaalde vochtigheidsgraad. Als je het idee hebt dat de vloer te vochtig is laat dan bij de aflevering van de laminaatvloer de bezorger desnoods een vochtmeting verrichten, dit is meestal gratis en van een goede laminaatleverancier mag je dit verwachten.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Zorg dat je het volgende materiaal binnen handbereik hebt : winkelhaak, hamer, meetlat, potlood, spandraad, aanslagblokje, fijngetande zaag, afstandklosjes van 10 mm dikte, koevoet of aanslagijzer, dampwerende ondervloer, plinten en bij gebruik van platen als ondervloer dampdichte folie. Eventueel een spiraalboor en een elektrische zaag.

Lees de gebruiksaanwijzing

Het is natuurlijk handig om voordat je gaat beginnen met leggen de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door te nemen, hier staat trouwens ook op of je eventueel nog speciaal gereedschap nodig hebt of bepaalde leg sets.

Tip:

 • Controleer voor het leggen altijd echter elke plank zorgvuldig, want eenmaal gelegd is het vrijwel niet mogelijk om het deel te vervangen
 • Nog een goede tip is om van tevoren even de deuren te checken of deze genoeg ruimte hebben om open en dicht te kunnen als de laminaat vloer er ligt. Je kan dit checken door middel van een klein stuk laminaat te nemen. Onder de deur te leggen en te kijken of de deur nog steeds open en dicht kan.
 • beschadiging in het laminaat kijk hier laminaat repareren

De legrichting van laminaat

De legrichting van laminaat wordt gebaseerd op het volgende: het soort ondergrond, de lichtbron (leggen laminaat in de richting van het lichtinval) en de vorm van de ruimte (meestal worden de planken in de lengterichting gelegd)

Laminaat leggen het begin:

Belangrijk is dat er langs wanden van de ruimte, kozijnen en leidingwerk een ruimte van ca. 1 cm wordt aangehouden. Leg het laminaat dwars op de tussenvloer, zodat de voegen niet samen kunnen vallen. De standaard laminaatvloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers.

Verder kan laminaat in principe op elke (vlakke) vloer gelegd worden. Let wel op met het leggen van laminaat op een betonnen vloer, hierbij is het namelijk nodig om een vochtwerende laag aan te brengen

Laminaat zelf leggen in 7 stappen

 • Stap 1 Controleer eerst de laminaat delen op beschadigingen door het transport, maak de ondergrond schoon en rol de plasticfolie en de onderlaag uit. (De lagen plasticfolie moeten elkaar ongeveer 20 cm overlappen.)
 • Stap 2 Begin het laminaat te plaatsen in de linkerhoek, met de messingzijde naar de wand (let op de centimeter afstand). Als de wand ongelijk is, dan moet het laminaat worden aangepast aan de vorm van de wand. Verwijder dan het eerste stuk laminaat en zaag het laminaat op de juiste maat en schuif het weer tegen de wand aan (herhaal deze stap totdat het goed past)
 • Stap 3 Duw het eindstuk van elk volgend laminaat paneel schuin in het eerst gelegde laminaat paneel en leg het vervolgens neer. Leg de eerste rij langs de wand volledig uit op deze wijze.
 • Stap 4 Het laatste stuk aftekenen doe je door het laminaat stuk met de bovenzijde naar beneden en de korte zijde zonder de inklikrand naar de muur gericht af te tekenen. (Let weer op de afstand tussen het laminaat en de muur ongeveer een centimeter) Markeer waar het paneel moet worden afgezaagd.
 • Stap 5 Zaag nu het afgetekende stuk laminaat met een figuurzaag op maat (zorg ervoor dat je zaagt met een fijn zaagblad). Als het goed is en je hebt alle stappen doorlopen dan ligt de eerste rij laminaat tegen de wand.
 • Stap 6 De volgende rij laminaat begin je met het stuk wat je bij de eerste rij hebt afgezaagd en overhield. Let er wel steeds op dat de eindvoegen zigzagsgewijs liggen op ten minste 30 cm van elkaar voor een mooi resultaat. Ga op deze manier verder met leggen van het laminaat stuk voor stuk van links naar rechts en zorg ervoor dat de laminaatstukken goed aansluiten.
 • Stap 7 We zijn aangekomen bij het leggen van de laatste rij meet en zaag het laminaat stuk op maat en houd weer een ruimte van een centimeter tussen het laminaat en de wand. En de laminaat vloer is gelegd!
Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X