Parketvloer | Zelf leggen in 8 stappen of liever laten leggen?

Parketvloer leggen

Parketvloer leggen

Als je een huis gaat renoveren, opknappen of verbouwen dan komt natuurlijk de vloer in huis ook ter sprake. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een parketvloer kan leggen.

Trouwens al gehoord van de parket fabriek? Deze partij helpt je van A tot Z aan een nieuwe parketvloer. Het leggen van een vloer wordt aangeboden bij de prijs in als extra service. Door met een goede partij in zee te gaan heb je jaarenlang plezier van een mooie parketvloer

Hoe de parketvloer gelegd wordt heeft alles te maken met de ondergrond waar de parketvloer op gelegd wordt. Het beste kun je parket leggen op de volgende soorten ondergrond:

Een betonnen ondergrond

Als de parketvloer gelegd moet worden op een betonnen ondergrond dan is het handig om de ondergrond voor te bereiden dat doe je door alle uitsteeksels plus loszittende delen te verwijderen en de oneffenheden weg te werken. Gaten in het beton kun je wegwerken door die te vullen met mortel of met cebar (een soort snel cement). Als wat hiervoor is genoemd eruit ziet als onbegonnen werk dan kun je altijd de vloer egaliseren met egalisatie mortel.

Houten ondergrond

Wanneer de parketvloer wordt gelegd op een ondergrond van hout dan moeten alle spijkers en schroeven die boven het houten oppervlak uitsteken eerst worden verwijderd. Als je terwijl je dit doet ook losse planken tegenkomt, kunt je deze meteen vast schroeven of spijkeren.

Om een houten vloer als ondergrond te gebruiken moet deze namelijk wel goed vast zitten. Oneffenheden in de houten ondervloer kun je wegwerken door middel van het hout te schuren of te schaven. Wanneer dit niet lukt met schuren of schaven dan kun je het beste de vloer vlak maken door er spaanplaten over heen te leggen. De spaanplaten leg je halfsteens verband en deze worden vastgeschroefd op de houten ondervloer.

Let op: Zorg ervoor dat de schroeven ver genoeg ingedraaid worden dus dat de kop onder het spaanplatenoppervlak komt te liggen. Houd tussen de spaanplaten als je ze legt 2-3 mm ruimte en tussen de wanden en spaanplaat 1 centimeter ruimte. Lees meer over: parketvloer verwijderen

Parketvloer laten leggen

Liever je parket vloer laten leggen of wil je meer inzicht krijgen in de prijzen? Via onze site vergelijk je eenvoudig en vrijblijvend de beste parketvloeren bedrijven uit je regio. Zo kan je eenvoudig op de parketvloer leggen kosten besparen!

Vergelijk Gratis Vloerspecialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit de regio!

Ondervloer parket

Wat voor soort ondervloer je nodig hebt bij het leggen van je parketvloer ligt eraan hoe de parketvloer gelegd wordt en wat voor soort parket er gelegd wordt. Neem massief houten vloer delen. Deze worden vaak verlijmd op spaanplaat, als dit bijvoorbeeld het geval is heb je verder geen ondervloer nodig.

Wanneer een houten vloer zwevend wordt gelegd gebruik je wel een ondervloer dus voordat je het parket gaat leggen leg je eerst een ondervloer. Dit wordt verkocht op een rol en de ondervloer delen snijdt of knip je op maat en die verbind je met elkaar door middel van aluminium tape (bekijk de gebruiksaanwijzing op de verpakking)

Tip: bij de aanschaf van je ondervloer kijk dan naar ondervloeren met een combinatie van de volgende eigenschappen: een isolerende en geluidswerende werking en een dampdichte folielaag (dan hoef je deze laag niet apart te leggen).

Let op: Wanneer je in een appartement of bovenwoning parket wilt leggen is de kans groot dat je te maken hebt met verschillende eisen die zijn gesteld. De eisen hebben ermee te maken dat geluidsoverlast wordt voorkomen. Zorg er dus voor dat  voor dat je een parketvloer of ondervloer gaat aanschaffen je weet aan welke eisen en geluidsnormen het moet voldoen.

De legrichting van het parket

Een parketvloer moet haaks op de ondervloer komen te liggen zorg dus dat je voor het leggen van de ondervloer de te leggen richting van het parket hebt bepaald. Als je het parket in de breedte van de ruimte legt dan wordt de ruimte er optisch breder van smaller qua lengte.

Wanneer je het parket in de lengterichting legt van de ruimte dan wordt de ruimte optisch langer en smaller. Een derde optie is je pakket diagonaal te leggen. Het nadeel alleen hiervan is dat je veel snij afval hebt (dus je hebt meer parket nodig om dezelfde ruimte van parket te voorzien)

Voorbereidingen treffen

Voordat je de ruimte in het huis gaat opknappen laat je het parket dat je wilt gaan leggen eerst acclimatiseren. Het parket moet minimaal 48 uur in de ruimte waar het gelegd wordt komen te liggen. De ruimte waarin het parket wordt gelegd op acclimatiseren mag niet te vochtig zijn (vaak is dit het geval als er net is gestuct of betegeld) als de ruimte te vochtig is wacht dan met het acclimatiseren en leggen van de vloer.

Door middel van een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten. Dee luchtvochtigheid is goed als dit tussen de 50% en 70% in zit (dit wordt aangegeven op de hygrometer). Let op: leg de pakken parket horizontaal op de vloer dit voorkomt het kromtrekken van het parket .

Tip: met de hygrometer kun je de luchtvochtigheid goed in de gaten houden en er zelf voor zorgen dat dit tussen de 50% en 70% blijft. Als de luchtvochtigheid te laag is kan je een luchtbevochtiger aanschaffen maar een goedkopere oplossing is een schaaltje met water op de verwarming zetten.

Parket leggen

Gebruik tijdens het leggen van parket verschillende pakken parket door elkaar elk pak heeft misschien een net iets andere tint (het blijft natuurlijk een natuurproduct) en doordat je dit door elkaar mengt krijg je een mooi geheel. Het is aan te raden om in ruimtes die langer of breder zijn dan 4 meter een uitzet voeg te gebruiken. Vaak is dit het geval bij vloerdelen die breder zijn dan 14cm. laat u hierover goed voorlichten door de verkoper van de parketvloer.

Een parketvloer wordt op twee manieren gelegd vast of zwevend wanneer een parketvloer vast gelegd wordt dan houdt dat in dat de vloer direct verlijmd wordt met de ondergrond (spaanplaat of beton). Wanneer een parketvloer zwevend wordt gelegd dan ligt de parketvloer los van de ondergrond op de ondervloer

Parket zwevend leggen

Bewerk de ondergrond zoals we hierboven hebben aangegeven. Plaats vervolgens de ondervloer met dampwerende folie, de folie wordt in banen over de vloer gelegd en met een overlap van ongeveer 10 cm over elkaar gelegd (vaak zit er een speciale kant voor de overlap aan de ondervloer om verdikkingen te voorkomen).

Vervolgens moeten de vloerdelen verlijmd en in elkaar gezet worden. Maak voor het vastmaken van de vloer delen aan elkaar gebruik van speciale lijm die flexibel is. Vraag aan een verkoper welke lijm het beste bij de parketvloer delen past. De lijm moet worden aangebracht in de groef zodat wanneer vloerdeel met de messingkant erin wordt gestoken de lijm zich rondom de messing verplaatst.

Als er lijmresten vrijkomen bij het in elkaar plaatsen van de vloerdelen verwijder je dit meteen met bijvoorbeeld een vochtige doek (zodra de lijm hard wordt is het lastig te verwijderen).

De eerste twee rijen vloerdelen moeten recht komen te liggen zodat deze twee rijen met elkaar verbonden worden door middel van de messing in de groef te steken en het te verlijmen. Houd door middel van afstandklossen minimaal 1 cm ruimte tussen de wand en de vloer (in verband met het uitzetten van de vloer onder verschillende weersomstandigheden) soms gaan de vloerdelen niet helemaal lekker in elkaar en blijft er ruimte tussen zitten.

De ruimte kan dan door middel van met een afval stuk (met messing of groef) tegen de vloer delen aan te slaan verdwijnen. Je gebruikt hiervoor een afval stuk zodat je dus niet direct op de parketvloer slaat zo voorkom je beschadigingen aan de parketvloer en wordt de vloer mooi recht.

Parket vast leggen

Als je de parketvloer vastlegt dan lijm je de vloerdelen direct op de ondergrond (beton of spaanplaat) en breng je met een lijmkam gelijkmatig lijm aan op de onderkant van de vloerdelen en lijm je op deze manier het vloerdeel vast op de ondervloer (de ondervloer moet schoon en stofvrij zijn zodat de lijm goed kan hechten). Je hoeft alleen de onderkant van de vloerdelen te lijmen en niet de messing en groef.

Welke lijm je kan gebruiken voor het vastleggen van de vloerdelen kun je het beste aan de verkoper van de parketvloer vragen, hij weet precies welke lijm geschikt is voor de parketvloer.

Als de parketvloer op spaanplaat gelegd wordt dan moeten de vloerdelen behalve verlijmd ook genageld worden dit doe je door met een drevel schuin een aantal spijkers door de messing te slaan. Let op dat je dit onder een hoek van 45° doet anders loop je  namelijk het risico om de messing te beschadigen.

(Je kan ook gebruik maken van een spijker schiet pistool die al van tevoren is ingesteld op 45° deze zijn te huur bij de bouwmarkt zorg wel dat iemand je vertelt hoe ermee te werken)

Als de parketvloer op beton wordt gelegd dan kun je de vloerdelen direct verlijmen op het beton. Hier heb je speciale lijm voor nodig. Zodra de vloerdelen gelijmd zijn hoef je verder niets te doen.

Het is altijd aan te raden om extra informatie over het te leggen parket op te doen bij de winkel waar je het koopt. Het kan namelijk zo zijn dat er specifieke eisen worden gesteld waar je tijdens het leggen van het parket rekening mee moet houden. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan!

Vergelijk Gratis Vloerspecialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit de regio!

Het leggen van een parketvloer in 8 stappen

  1. Allereerst bereken je de oppervlakte van de vloer om de hoeveelheid planken die je nodig hebt te bepalen. Zorg ervoor dat je een paar m2 meer parket hebt zodat je in ieder geval genoeg hebt om de hele vloer te leggen (er kan namelijk een minder mooie plank tussenzitten en je verliest wat parket met het verzagen) houd ruimte tussen de vloer delen en de muur dit kun je doen door middel van wiggen houd minimaal 1 cm ruimte rondom aan. Je start met leggen in de linkerhoek van de ruimte en met de groef van het vloerdeel naar de muurzijde toe.
  2. Om de laatste plank van de eerste rij af te tekenen draai je de plank 180° zodat de onderkant van de plank boven komt te liggen, nu kun je de juiste lengte aftekenen (houd rekening met de centimeter ruimte voor het uitzetten van de vloer) en het laatste deel leggen.
  3. De tweede rij begin je aan dezelfde kant als de eerste rij (links). Leg het eerste vloerdeel zo dat de kopse naden niet direct onder elkaar liggen (je kan bijvoorbeeld beginnen met het laatste afgezaagde vloerdeel van de eerste rij).
  4. Laat de vloerdelen goed  aansluiten. Je kan hiervoor een hamer en slaghout gebruiken zodat je geen beschadigingen aan de messing en groef of parketvloeroppervlak krijgt. De kopse naad van de laatste vloerplank wordt vaak aangedrukt met een koevoet.
  5. Voor een optimale plaatsing van parketvloer delen gebruik je spanriemen je kunt ze best gebruiken om de vijf rijen om zo de vloerdelen onder spanning recht te krijgen.
  6. Bij het leggen van een vloer kom je vaak verwarmingsbuizen of andere obstakels tegen zoals deurposten. Deze ruimten moeten uitgezaagd/geboord worden uit de vloerdelen (let weer op de centimeter speling).
  7. Voor het plaatsen van de laatste rij vloerplanken meet u de overgebleven ruimte tussen de laatst geplaatste rij en de wand en zaag de vloerdelen op de juiste maat. Leg nu de laatste vloerdelen voorzichtig en zet ze vast met de koevoet. Let op de centimeter speling tussen wand en vloer.
  8. De afstandhouders die gebruikt worden voor de uitzettingsvoegen mogen na 24 uur verwijderd worden. Het enige wat nu nog rest is het plaatsen van de bijpassende plint en je bent weer een stap dichterbij het opknappen, renoveren of verbouwen van je huis

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 22 minuten geleden een offerte aangevraagd.X