Hoe moet ik tegelzetten | Alles over tegelwerk vind je hier!

Hoe moet ik tegelzetten?

Hoe moet ik tegelzetten

Als je besluit om zelf te gaan tegelen, dan vraag je jezelf dit waarschijnlijk af. Lees ons artikel over tegelzetten voor een goed resultaat.

Zelf tegelzetten lijkt een lastige klus, maar doe je het stap voor stap, dan is het prima te doen. Je moet het vooral leuk vinden.

Tegels laten zetten wordt steeds goedkoper zeker als je zelf een handje meehelpt. Wil je weten wat het kost om de klus uit te besteden?

Via onze site kun je gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen opvragen bij tegelzetters bedrijven uit jou regio.

Tegelwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Hoe moet ik tegelzetten?

Het ligt er aan welke ruimte er betegeld moet worden  en wat voor tegels je gebruikt. Er zijn verschillende manieren van tegelzetten niet iedereen doet dat hetzelfde. We hebben de meest gebruikelijke manier van tegelzetten voor je uitgewerkt. Deze manier van tegelzetten bestaat uit de volgende stappen die we verder uitwerken:

 • Materiaal en gereedschap
 • De voorbereiding
 • Tegelzetten
 • Voegen
 • Afwerking

Welk materiaal en gereedschap heb je nodig om te tegelen?

Koop (of leen) de onderstaande juiste materialen. Laat je desnoods in de winkel nog even adviseren. De meeste winkels kunnen je goed helpen zodat je niet te veel of te weinig koopt. (In sommige gevallen mag je spullen die je aanschaft en niet hebt gebruikt terugbrengen in ruil voor je geld of een waardebon)

 • Tegels; koop alle tegels uit hetzelfde verfbad om kleurverschil te voorkomen.
 • Lijm; kant-en-klare pasta of lijm die je moet aanmaken met water?
 • Lijmkam; Afhankelijk van de dikte van de tegel kies je een lijmkam.
 • Mixer; niet nodig bij pasta, maar misschien wel voor het voegmiddel.
 • Voegkruisjes; Om de juiste afstand tussen de tegels te bewaken.
 • Tegelsnijder; zorg voor een goede tegelsnijder voor uitgezochte tegels (vooral de maat en kwaliteit is belangrijk)
 • Waterpas; een die werkt het liefst een grote en een kleine.
 • Slijptol; om uitsparingen in tegels te maken.
 • Draad of elastiek; om een rechte lijn te spannen.
 • Spons; om schoon te maken en de voeg uit te wassen.
 • Emmers; Om mee te spoelen en schoon te maken.

Tegelzetten voorbereiden:

De ondergrond die je gaat betegelen, moet niet alleen vlak, stabiel en droog zijn, maar ook stof- en vetvrij. Werk oneffenheden en eventuele scheuren weg met een egalisatiemiddel.Leg als eerste een rij tegels op de vloer tegen de muur.

Doe dit nu ook haaks op de gelegde rij tegels erop om te kijken hoe dit uitkomt bij de andere muur. Kijk aan welke kant of kanten je halve tegels (tegels met een snijrand) wilt hebben. Haal de tegels weer weg om de wand te lijmen. Maak de tegellijm aan of gebruik pasta.

Betegelen:

Nu kun je eindelijk beginnen met tegelen. Zorg ervoor dat je niet overhaast te werk gaat en werk zorgvuldig. Liever wat langer bezig dan ontevreden over het eindresultaat. Begin altijd achter in de ruimte en werk naar de uitgang toe. Breng lijm aan op het oppervlak ter grootte van de tegel en schuif daar de eerste tegel op. Doe hetzelfde aan de andere kant van de kamer. Plaats op iedere tegel een tegelspanner op de hoek en breng daartussen een elastiek aan.

Leg nu tegels tussen de twee tegels in de hoeken. Leg ze tegen het elastiek aan en doe er voegkruisjes tussen. Let op: Tegels zijn niet 100% maatvast. Plaats daarom de voegkruisjes rechtop tussen de tegels, je kunt dan nog een beetje corrigeren. Controleer met een waterpas of de tegels goed liggen. Gebruik voor het snijden van tegels een goede tegelsnijder. Deze zijn vrij prijzig, maar je kunt er ook een huren. Leg een tegel met snijrand altijd aan de buitenkant.

Tegels voegen:

Laat het tegelwerk lang genoeg drogen (raadplaag de verpakking of houd 24 uur aan). Daarna kun je beginnen met het voegen. Maak het voegmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Breng het voegmiddel met een rubberen spaan aan door diagonaal over de voegen te strijken. Laat de naden tussen tegels en muur vrij.

Laat het voegmiddel drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder dan met een natte spons het voegmiddel van de tegels. Droog de tegels na met een oude doek. Wanneer er cementsluier achter blijft kan je deze stappen herhalen Belangrijk: Een pas betegelde vloer mag 48 uur niet belopen worden!

De afwerking:

Kit alle hoekverbindingen af met sanitairkit. Gebruik hiervoor geen voegspecie, omdat het oppervlak kan gaan ‘werken’. Hierdoor ontstaan haarscheurtjes, die je met blote oog meestal niet ziet. Ze laten echter wel water door wat dan achter of onder de tegel kan komen. Kitten is een klus waar je wat ervaring voor moet hebben om het netjes te kunnen. Schakel hiervoor eventueel een vakman in.

Het kitten van je ruimte kan al vanaf € 100 Dus voor de prijs hoef je het vaak niet te laten. Een tube kit kost je al tien euro.

Prijzen vergelijken en meer informatie opvragen:

Zelf tegelzetten lijkt moeilijk, maar in de praktijk valt het reuze mee. Wil je toch liever je klus uitbesteden of gewoon weten wat het zou kosten als je de tegelklus uitbesteed? Vraag dan door het onderstaande formulier in te vullen gratis en geheel vrijblijvend meer informatie en tegelwerk prijzen op bij verschillende tegelzetters uit de regio:

Tegelwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!
Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 13 minuten geleden een offerte aangevraagd.X