Muur schilderen | Schilderwerk in huis | Schilderwerk prijzen

Muur schilderen

muur schilderen

Schilderen is bijna altijd nodig wanneer je een huis gaat opknappen, renoveren of verbouwen. In dit artikel beschrijven we hoe je een muur het beste kunt schilderen.

Geen zin of tijd om zelf het schilderwerk uit te voeren? Vraag gratis en vrijblijvend schilderwerk informatie en prijzen van verschillende bedrijven in de regio op via deze site.

Schilderwerk prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van schilders uit je regio!

Allereerst is het belangrijk om zoveel mogelijk ruimte te maken in de ruimte de waar je de muur schildert, zodat je er goed bij kan en er niks onnodig vies wordt.

Stopcontacten en schakelaars kun je aftapen, zodat daar geen verfspetters op kunnen komen. Daarnaast is het handig om je meubels en eventueel andere dingen in de ruimte af te dekken met plastic folie, zodat zij niet aangetast of beschadigd kunnen raken door de verf.

Muur schilderen en gaten opvullen

Om een mooie egale muur te krijgen, is het belangrijk om de eventuele gaten en oneffenheden in de muur op te vullen. Dit kun je doen met plamuur. Soms kan het zijn dat je de gaten een paar keer moet opvullen (mentale de wat grotere of diepere gaten).

Als je teveel plamuur in een gat hebt gestopt kun je dat wanneer het droog is weer gemakkelijk wegschuren met schuurpapier.

Voordat je begint met de muur schilderen:

Nadat je de gaten hebt opgevuld is het belangrijk om te weten op wat voor soort muur je gaat schilderen. Je kunt te maken hebben met verschillende soorten ondergrond. Het kan zijn dat je muur sterk vocht opneemt, maar het kan ook zijn dat je muur juist niet makkelijk vocht opneemt.

Je kunt er gemakkelijk zelf achter komen met wat voor muur je te maken hebt. Dit doe je door met een natte kwast een streep te trekken over de muur.

Is de streep na een paar minuten droog, dan betekent het dat je te maken hebt met een ondergrond die sterk vocht opneemt. Is de muur na een paar minuten nog niet droog dan heb je te maken met een ondergrond die niet makkelijk vocht opneemt.

In allebei de gevallen dien je gebruik maken van voorstrijk. welke voorstrijk je nodig hebt hangt af van het soort oppervlak wat je wilt gaan schilderen. Het is belangrijk dat je de muur daarmee behandelt, want hierdoor hecht de verf goed aan de muur.

Als de muur is behandeld met witkalk dien je de muur goed schoon te maken met water en een doek. Een witkalkmuur herken je door er met je hand over heen te gaan en je een witte laag op je hand krijgt.

Het is belangrijk om het water wat je gebruikt vaak te verschonen. De poeder wordt op deze manier helemaal verwijderd en het is belangrijk omdat de verf anders geen kans heeft om aan de muur te hechten en dan heeft je muur schilderen geen nut.

Vieze plekken op de muur wegwerken

Als er vieze plekken, van bijvoorbeeld vocht of nicotineaanslag, te zien zijn moet je deze eerst schoonmaken. Dit kun je doen door het gebruik van renovatieverf.

Ook kunnen er schimmelplekken op de muur zitten, in dat geval gebruik je verdund bleek, ook wel schimmelvreter genoemd. Nadat je de vieze plekken hebt weggehaald dien je de muur goed te reinigen met water. Vieze plekken behandelen is van belang, want als je dat niet doet kunnen de plekken weer terugkomen nadat je de muur hebt geschilderd.

De muur schilderen

Als je alle bovenstaande stappen hebt ondergaan kun je eindelijk beginnen met het verven van de muur. Je opent de blik en zorgt ervoor dat de verf goed gemengd is, dit doe je door het goed door te roeren met een stokje die je als het goed is bij de verf hebt gekregen.

Nadat je de verf in een verfbak hebt gegoten begin je met het schilderen van de randen en hoeken, dit zijn de plekken waar je niet goed bij kunt met de roller. Als je daarmee klaar bent ga je verder met het schilderen van de muur, hiervoor gebruik je de roller, bij voorkeur de vachtroller.

Om te zorgen dat de verf goed verdeelt is over de roller kan je het beste, nadat je de verfroller in de verf hebt gedompeld deze langs de ribbels halen die in de verfbak zitten.

Begin dan de muur van boven naar beneden te schilderen, doe dit met lange halen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarna kun je de muur van links naar rechts schilderen. Het is van belang om de muur in één keer te schilderen, zodat de muur gelijktijdig droogt en deze er mooier uit gaat zien. Lees ook: Plafond witten

Klaar met het schilderen van de muur?

Ben je klaar met het schilderen van de muur, zorg er dan voor dat de tape op de schakelaars en stopcontacten meteen wordt verwijderd. Doe dit niet op een later moment anders kan de tape, de verf van de muur meenemen doordat de verf is opgedroogd.

Wil je de roller of kwast nog een keer gebruiken? Spoel deze dan zo goed mogelijk af en bewaar hem in een plastic tas of een vuilniszak. (lees hier ook meer over een trap schilderen

Muur schilderen informatie en prijzen opvragen

Als je het schilderen van je huis voordelig wilt uitbesteden, vraag dan meerdere schilderwerk prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 40% op je schilderwerk uitbesteden schelen.

Trouwens, bij het aanvragen van een prijzen verplicht je, je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman.

Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 25 minuten geleden een offerte aangevraagd.X