Elektra in en rondom het huis

Elektra in huis

Elektra in huis

Wanneer je een huis gaat opknappen, gaat verbouwen of gaat renoveren dient de elektra in huis goed te worden gecontroleerd. In dit artikel beschrijven we een aantal dingen rondom elektra in huis.

Scherpe prijzen voor het elkrtawerk in huis nodig? vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen via onze site:

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Veilig werken met elektriciteit:

Bij het verbouwen of opknappen van je huis moet er altijd wel een extra stopcontact worden aangelegd. Ook moet er wel eens een lamp worden opgehangen of moet er een storing verholpen worden. Voordat je aan een van deze dingen begint, is het goed om te weten dat de stroom van het gedeelte waar je aan gaat werken, uitgeschakeld dient te worden.

Het is belangrijk dat je veilig te werk gaat als het om elektriciteit gaat. Welke schakelaar je nodig hebt voor welk gedeelte van de installatie staat vaak in het elektra schema, meestal te vinden in de meterkast. Wanneer deze niet aanwezig is, is het een kwestie van groepen aan en uitschakelen en kijken welke aansluitpunten onder welke groep vallen. Tip: schrijf meteen op welke aansluitpunten bij welke groep horen, zodat je dit in de toekomst niet meer hoeft op te zoeken.

Hoe komt elektriciteit eigenlijk mijn huis binnen?

Elektriciteit komt je huis binnen via een zogenaamde dienstleiding. De dienstleiding eindigt bij de elektriciteitsmeter. Boven de meter zit een kast gemaakt met twee of meerdere groepen. Een zekering zorgt ervoor dat de stroom verbreekt in het geval van kortsluiting of overbelasting van de groep. Je kunt aan het aantal schakelaars zien in hoeveel groepen de elektra-installatie is verdeeld.

Elke groep die je ziet kan aan- en uitgeschakeld worden door de schakelaar om te schakelen. Vaak zie je hier ook een aardlekschakelaar (groen), deze schakelaar zorgt ervoor dat wanneer je op een ongelukkig moment een toestel aanraakt dat onder stroom staat, de stroom binnen een fractie van een seconde verbreekt.

De verschillende kleuren elektra draden:

In een moderne installaties vind je vier kleuren draad (soorten elektra draad).

  • Bruin: de stroomaanvoer (fase)
  • Blauw: voert de stroom af (nuldraad)
  • Zwart: de schakeldraad
  • Groen-geel: de aarddraad

(In oude installaties is de fasedraad groen, de nuldraad rood en de aarddraad grijs)

Installatiemateriaal:

Elektriciteitsdraden lopen meestal door kunststof PVC pijp van 16 mm doorsnee. Je kunt een bocht in de pvc pijp maken door een buigveer te gebruiken, dit voorkomt dat de pijp niet breekt (als je een bocht buigt). Een echte haakse bocht kun je eventueel ook kopen. Een elektra pijpleiding wordt verlengd en gekoppeld door het gebruik van speciale moffen. Om aftakkingen te maken naar andere elektra punten kunnen speciale wanddozen gebruikt worden. Voor elke elektra situatie is er wel een elektra doos. Om de elektra pijp vast te zetten op bijvoorbeeld een wand, gebruik je zadels. Een zadel plaats je om ongeveer elke 40 centimeter. Bij elke bocht, mof en doos wordt ook een altijd een zadel geplaatst, op 10 cm afstand.

Elektra uitbreiden:

Voor je dit aanpakt moet je er zeker van zijn dat er door de uitbreiding geen stoppen doorslaan. Om dit te voorkomen dien je uit te rekenen hoeveel vermogen er maximaal op de groep komt te staan. Elk apparaat of elke lamp gebruikt een bepaalde hoeveelheid stroom, de stroom word uitgedrukt in ampere (A). Door stroom (A) te vermenigvuldigen met de spanning (ook wel volt ‘V’ genoemd) bepaal je het totale vermogen, dit wordt uitgedrukt in watt (W). Meestal wordt het vermogen wel vermeld op het apparaat of de lamp.

Tel per groep het totale vermogen bij elkaar op, om vervolgens het te delen door 230 volt de uitkomst is de hoeveelheid ampere (A). Als je weet hoeveel watt maximaal op een groep wordt gebruikt, deel je dit getal door 230 volt. De uitkomst geeft de stroomsterkte aan in ampere (A), zodra je dit weet kun je bepalen hoeveel ampere de groep nog kan hebben. Op een zekering van 18A waar al 10A gebruikt wordt kan nog 6A bij).

Goede elektricien nodig?

Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes van elektriciens aan en vergelijk!!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 7 minuten geleden een offerte aangevraagd.X