Soorten schakelaars | Schakelaar aansluiten

Verschillende soorten schakelaar aansluiten

schakelaar aansluiten

Binnen schakelmateriaal zijn verschillende uitvoeringen van schakelaars te verkrijgen. Hieronder vindt u per type schakelaar meer informatie over de functies en de toepassing ervan.

Altijd belangrijk: voordat u met elektriciteit aan slag gaat, schakel altijd de stroom uit! In uw meterkast kunt u de hoofdschakelaar gebruiken om de stroomtoevoer af te zetten. Bekende merken zijn onder andere Jung, Gira, Peha en Busch-Jaeger schakelmateriaal.

Voordelig schakelmateriaal in combinatie met het aansluiten ervan kan flink besparen op de totale kosten. Vergelijk prijzen van elektriciëns uit de regio:

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar wordt in de volksmond ook wel een hotelschakelaar genoemd. Als u een lamp vanaf twee plaatsen wilt bedienen dan dient u een wisselschakelaar te kiezen. Dit is dus bijvoorbeeld het geval in de slaapkamer als u een schakelaar naast het nachtkastje wilt maar ook een schakelaar bij de deur

Dubbele wisselschakelaar

Een dubbele wisselschakelaar kunt u gebruiken als u 2 lampen vanaf 3 plekken in huis wilt bedienen. Een voorbeeld hiervan is de lamp op de overloop op de eerste verdieping en de lamp op zolder. De lamp van de overloop kunt u zowel beneden als boven aan en uit schakelen. De lamp op zolder kunt u op de eerste verdieping en op de zolder zelf aan en uit doen. Op deze manier heeft u dus twee verschillende lampen die u vanaf in totaal 3 punten wilt kunnen bedienen. In dit geval sluit men een dubbele wisselschakelaar aan op de eerste verdieping, en dan kunt u een gewone wisselschakelaar op de zolder en de begane aansluiten. Lees hier meer over een wisselschakelaar of een dubbele wisselschakelaar aansluiten.

Serieschakelaar

Een ander type schakelmateriaal is een serieschakelaar, deze wordt gebruikt om 2 verschillende lampen te bedienen vanaf een punt. In plaats van dat u één knop heeft bij de schakelaar heeft deze schakelaar twee knoppen om de verschillende lampen aan en uit te kunnen zetten.

Als men vanuit het huis de verlichting in de tuin aan en uit wilt kunnen zetten heeft u een 2-polige schakelaar nodig. Let wel op: als u buiten elektriciteit aan gaat leggen maak dan gebruik van (spat)waterdicht materiaal met minimaal een IP44 vermelding. De elektra in de tuin moet namelijk weer- en waterbestendig zijn.

Combinatieschakelaar 

Een combinatieschakelaar is een schakelaar met daarbij een stopcontact ingebouwd. Het is altijd handig een paar van dit type schakelaars in huis te monteren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld in de hal, zo heeft u altijd een stopcontact als u bijvoorbeeld wilt stofzuigen.

Dimmers

Naast bovengenoemde types schakelmateriaal zijn er uiteraard ook nog dimmers. Deze werken op dezelfde manier als bovenstaande schakelaars. Bij dimmers moet u echter wel goed opletten dat u de juiste neemt. Er zijn namelijk dimmers voor gloeilampen en speciale dimmers voor halogeen lampen. Daarom is het altijd verstandig om even in de productomschrijving van de dimmer te lezen of de dimmer in uw situatie gebruikt kan worden.

Goede elektricien nodig?

Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes van elektriciens aan en vergelijk!!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 18 minuten geleden een offerte aangevraagd.X