Tuinverlichting aansluiten | Tips over Buitenverlichting

Buitenverlichting aansluiten tips

Buitenverlichting aansluiten

Als je je huis gaat opknappen of je huis gaat renoveren kan de tuin natuurlijk niet achterblijven. Door middel van mooie tuinverlichting te plaatsen of de huidige tuinverlichting te vervangen krijgt de tuin snel een fris uiterlijk. Dit kan echt een wereld van verschil zijn.

De meeste buitenlampen kunt u gewoon aansluiten op het normale lichtnet van 230 Volt. Het beste is om alle verlichting voor buiten op een aparte stroomgroep aan te sluiten. Heeft u hiervoor geen extra groep in uw groepenkast dan raden wij u aan om deze door een erkend installateur aan te laten leggen. Bij buitenverlichting is het, in verband met uw veiligheid, altijd van belang om in de grond te werken met speciale grondkabels met een stalen ommanteling.

Aansluiten tuinverlichting

Wilt u één lamp plaatsen, bijvoorbeeld achter in de tuin bij de schuur, dan kunt u de lamp aan het eind van de grondkabel aansluiten. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • Indien de lamp is voorbedraad: de grondkabel kan nu met behulp van een kroonsteen worden aangesloten op de rubberkabel van de lamp.
  • Indien de lamp niet is voorzien van kabels: aan het armatuur van de lamp moet u eerst een rubberkabel aansluiten en deze in de voet aansluiten op de grondkabel.

Wilt u meerdere lampen plaatsen bijvoorbeeld als sfeerverlichting door de tuin heen, dan kunt u meestal in de voet van de lamp een doorkoppeling maken naar de volgende lamp. Als dat niet mogelijk is omdat of de voet te smal is of de grondkabel te dik, dan kunt u een gietmof gebruiken. Dit is een waterdichte aansluiting die u eenvoudig in de grond weg kan werken.

Een belangrijk tip: Als u geen ervaring heeft met het werken met elektra, neem dan een erkend installateur in de hand om de aansluiting van uw buitenverlichting uit laten voeren.

Fundering voor uw tuinlamp

Een grote tuinlamp moet u uiteraard stevig verankeren in de grond. Om dat te doen kunt u een fundering gebruiken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het gewicht van de buitenlamp. Voor grote zwarte tuinlampen kunt u een zware betonnen voet gebruiken om de kracht van de wind te kunnen weerstaan. Echter, bij de meeste lampen zal dit niet nodig zijn en zijn de meegeleverde bevestigingsmaterialen voldoende.

Gaat u zelf een betonfundatie storten? Houdt u dan rekening met de kabel en vergeet niet in een buis te storten waar de stroomkabel doorgevoerd kan worden. Ook is het handig om een mal te gebruiken voor de plaatsing van de ankers, deze komen dan precies op de juiste plek te zitten. 

Tuinverlichting laten aansluiten

Je kan deze klus voor niet al te veel geld ook laten uitbesteden aan de professional. Door het onderstaande formulier in te vullen kan je flink besparen op de kosten zowel in aanschaf als het plaatsen van tuinverlichting. Je ontvangt gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen van verschillende hoveniers uit de regio die deze klus voor je kunnen klaren

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X