Wisselschakelaar | Dubbele wisselschakelaar

Wisselschakelaar en dubbele wisselschakelaar aansluiten

Wisselschakelaar en dubbele wisselschakelaar aansluiten

Wisselschakelaar en dubbele wisselschakelaar aansluiten. Bij een huis opknappen of verbouwen moer er ook vaak naar het elektrawerk gekeken worden. wanneer de schakelaars moeten worden verplaatst is het handig om te weten hoe dit gerealiseerd kan worden.

let op werken met elektra neemt de nodige risico’s met zich mee. Je kan het elektrawerk ook uit handen geven aan de profesional. Vraag via deze site gratis en vrijblijvend prijzen op voor je elektrawerk en laat je eventueel overhalen om het uit handen te geven.

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Wisselschakelaar monteren

Een wisselschakelaar gebruik je als je bijvoorbeeld een lamp vanaf twee plekken wilt bedienen.

Montage:

Als je een wisselschakelaar wilt aansluiten dan moet je bij de eerste wisselschakelaar de bruine VD- draad op het rode contact (L/P ) aansluiten. De twee overgebleven draden kan je op de andere contactpunten op de wisselschakelaar aansluiten. Bij de tweede wisselschakelaar komen de twee zwarte draden op hetzelfde contactpunt. Daarnaast heb je nog een derde zwart draad nodig die van de wisselschakelaar naar de lamp gaat. Dit derde zwarte draad moet je aansluiten op het rode contactpunt (L/P).

Tip: Markeer de draad die aangesloten is op het rode contactpunt (L/P) dan weet je altijd welke draden waar op aangesloten moeten worden en kan je problemen voorkomen bij het opnieuw aansluiten ervan.

Een dubbele wisselschakelaar:

De dubbele wisselschakelaar wordt gebruikt om bijvoorbeeld twee lampen vanaf drie punten te kunnen bedienen. Dit kom je meestal tegen op de overloop van de eerste etage en de lamp op zolder. De meeste mensen willen namelijk de lamp op de overloop op zowel de begane grond als de eerste verdieping aan en uit kunnen zetten. Een lamp op zolder is meestal te bedienen vanaf de eerste etage en op de zolder zelf. Zo heb je twee verschillende lampen die vanaf drie punten te bedienen zijn.

Montage:

Als eerste plaats je een dubbele schakelaar op de eerste verdieping, daar bedien je zowel de overloop lamp als de zolder lamp mee. Op zolder en op de begane grond heb je een gewone wisselschakelaar nodig. Sluit de dubbele wisselschakelaar op deze manier aan. Allereerst sluit je het bruine draad aan op het eerste rode contactpunt (L/P). Vervolgens verbind je het eerste rode contactpunt door middel van een stukje bruine draad met het tweede rode contactpunt (L/P) als dit gedaan is werkt de dubbele wisselsschakelaar net als een gewone wisselschakelaar. Je hebt in totaal vier zwarte draden nodig die op de overige aansluitingen komen (voor elke kant twee). Bij de wisselschakelaars op de begane grond en op de zolder heb je ook te maken met een derde zwarte vd-draad. Dit derde zwarte draad moeten worden aangesloten op het rode contactpunt van de wissels (L/P) en gaat naar de lamp.

Tip: Markeer de draad die aangesloten is op het rode contactpunt (L/P) dan weet je altijd welke draden waar op aangesloten moeten worden en kan je problemen voorkomen bij het opnieuw aansluiten ervan.

Elektrawerk prijzen vergelijken

Goede elektricien nodig? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes van elektriciens aan en vergelijk!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 22 minuten geleden een offerte aangevraagd.X