Soorten elektra kabel | Welke elektra kabel heb ik nodig?

Verschillende soorten elektra kabel

Verschillende soorten elektra kabel

Welke soort elektra kabel heb ik nodig? Bij je huis opknappen of je huis renoveren kom je verschillende elektra situaties tegen. Hier is te lezen welke elektra kabel je nodig hebt voor je situatie thuis.

VD-draad

VD-draad wordt gebruikt om de lichtpunten, stopcontacten en apparaten etc. in huis te voorzien van stroom die verdeeld wordt over de woning door de groepenkast. Deze vd-draden moeten vanwege de veiligheid altijd in een installatiebuis aangebracht worden. VD – draad kom je in verschillende kleuren tegen, met name in oude woningen kom je nog oude kleuren vd-draad tegen.De oude kleuren zijn: Groen, rood, grijs en zwart de kleuren waarin je VD-draad nu koopt zijn: bruin, blauw, geel/groen en zwart. Hieronder een overzicht met de oude nieuwe kleuren met hun functie:

  • Nieuwe kleur: bruin – Oude kleur: groen – Functie: fase-draad
  • Nieuwe kleur: blauw – Oude kleur: rood – Functie: nul-draad
  • Nieuwe kleur: geel/groen – Oude kleur: grijs – Functie: aarde-draad
  • Nieuwe kleur: zwart – Oude kleur: zwart – Functie: schakeldraad

Tip: er zijn verschillende merken VD-draad te koop ga voor een soepele kwaliteit dit zorgt namelijk dat de kabel makkelijk te trekken en te verwerken is.

XMvK-kabel (buitenkabel)

De elektrakabel XMvK-kabel, wordt veelal buiten gebruikt om bijvoorbeeld een buitenlamp aan te sluiten (dus niet voor verlichting of andere elektra waarbij de kabel in de grond wordt gelegd). De XMvK kabel heeft al een mantel, daardoor kan het goed in vochtige ruimten of buiten gebruikt worden.

YMvK-as kabel (grondkabel)

YMvK-as kabel is een elektra kabel die gebruikt kan worden om in de grond te leggen bijvoorbeeld onder tuin verlichting aansluiten of elektra naar een schuur of tuinhuis te leggen. Zorg ervoor dat de kabel minimaal 50 cm onder de grond komt te liggen dit voor de veiligheid dat niet iemand die de tuin gaat omspitten bijvoorbeeld een kabel doormidden spit of beschadigt. De YMvK-as kabel heeft een stalen mantel, hier direct onder zit een gevlochten aardscherm welke als aarde is te gebruiken. Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel alsnog in een pvc-buis te leggen. Mocht je tijdens het spitten in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis extra bescherming.

Signaaldraad

Signaaldraad is een zeer dunne elektrakabel die wordt gebruikt voor de thermostaat en bijvoorbeeld de deurbel.

Elektricien prijzen vergelijken

Goede elektricien nodig? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes van elektriciens aan en vergelijk!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 5 minuten geleden een offerte aangevraagd.X