Elektriciteit aanleggen | Elektriciteit aansluiten

Elektriciteit aanleggen of elektriciteit aansluiten

Elektriciteit aanleggen of elektriciteit aansluiten

Bij een huis verbouwen of je huis renoveren moet er ook vaak (deels) opnieuw elektra aangelegd worden in huis. Je kan dit zelf doen of het via onze site voordelig uitbesteden. Het vergelijken van prijzen is via ons altijd gratis en vrijblijvend:

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Om de klus uit te voeren heb je in ieder geval het volgende materiaal nodig namelijk:

  • Elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
  • Flexibele elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
  • Pvc bochten en sokken 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
  • Inbouwdozen
  • Zadelklemmen
  • Een buigveer

Elektrabuis of pvc-pijp

Er zijn twee soorten elektrabuizen geel en grijs. Binnenshuis wordt de gele elektrabuis gebruikt voor zowel inbouw als opbouw. De gele elektrabuis wordt ook wel pvc-pijp of installatiebuis genoemd. Voor buiten wordt veelal de grijze elektrabuis gebruikt deze is namelijk slagvast.

Elektrabuis inbouw

Wat natuurlijk het allermooiste is, dat de elektraleidingen in de muur (inbouw) worden geplaatst.  Je ziet dan namelijk niets meer van de elektrabuis. Het kost wel wat extra werk om je leidingwerk in de muur weg te werken. Om leidingen weg te werken moet je met een sleuvenfrees sleuven maken vanaf de centraaldoos naar het punt waar de stroom moet komen in de muur. Vervolgens komt in deze gleuf de elektrabuis. Om de gleuven weer dicht te krijgen smeert u nadat u de elektra buizen heeft verwerkt, de gleuven dicht met gips.

Voor inbouw dozen die u nodig heeft voor de stopcontacten gebruik je een dozenboor waarmee je gaten boort in de wand. Inbouwdozen moeten minimaal 30cm boven de vloer komen vanwege de veiligheidsvoorschriften. De elektrabuis wordt aangesloten op de inbouwdoos, waarna je stroom kabels trekt vanaf de centraaldoos naar het nieuwe punt (het is trouwens handig om dit met z’n tweeën te doen en een trekveer te gebruiken). Als je in de muur veel hoeken of bochten hebt, dan is het handig om een flexibele elektrabuis te gaan gebruiken. Het aan is aan te raden om zo min mogelijk bochten in de elektraleiding te hebben, dit in verband met het trekken van de elektradraden.

Elektrabuis opbouw

Als inbouw geen optie is worden de elektrabuizen meestal op de muur bevestigd. Het aanleggen van elektraleidingen gaat dan veel sneller dan de elektrabuis in de muur te verwerken. Vanaf de centraaldoos waar de stroom naar het nieuwe stroompunt moet komen leg je de elektrabuis over de muur/wand aan. Het is goed om ongeveer om de 50cm een klikzadel te gebruiken in verband met de stevigheid. Zodra de elektraleidingen zijn aangelegd, kun je de draden trekken en de opbouw contactdoos aansluiten.

Elektrabuis verwerken

Voor het buigen van elektrabuizen, gebruik je een buigveer. Deze veer steek je in de buis, zodat je de buis in de gewenste hoek kunt buigen (buig wel rustig anders breekt of scheurt de pvc). Maak de bocht nooit te scherp, anders kan je problemen krijgen met het trekken van de kabels

Verschillende installatiedozen

Tijdens het aanleggen van elektraleidingen zijn er verschillende installatiedozen waarvan je gebruik kunt maken. Hieronder staan een aantal verschillende installatiedozen die verkrijgbaar zijn:

Inbouwdoos:

Als je stroompunten in de vaste muur/wand wilt aanbrengen, maak je gebruik van een inbouwdoos. Deze zijn in 30/40/50mm diep verkrijgbaar. Ik adviseer altijd een inbouwdoos van 50mm zodat je voldoende ruimte in de inbouwdoos hebt voor de kabels hollewanddoos.

De hollewanddoos:

Deze gebruik je bij holle wanden, dit kom je regelmatig tegen bij gipswand constructies.

Centraaldoos: 

Uit de centraaldoos wordt stroom verdeeld over verschillende stroompunten. De stroompunten bij bijvoorbeeld lampen of stopcontacten. Omdat er veel kabels van de centraaldoos lopen, is de centraaldoos, in vergelijking met de andere installatiedozen, groter. Zowel bij het inbouw als opbouw leidingwerk.

Einddoos: 

De naam einddoos zegt het eigenlijk al, het is het eindpunt van de elektraleidingen. De einddoos wordt meestal gebruikt voor opbouw elektraleidingen.

Elektriciens vergelijken

Goede elektricien nodig? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes van elektriciens aan en vergelijk!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 33 minuten geleden een offerte aangevraagd.X