Buitenstopcontact aansluiten | Ikknapmijnhuisop.nl

Buitenstopcontact aansluiten

buitenstopcontact aansluiten

Wil je graag een buitenstopcontact aanleggen, dan kan dit verschillende redenen hebben. Wellicht maak je gebruik van een elektrische tuinmachine of zijn er andere dingen waar je elektriciteit voor nodig hebt.

Hoe het ook moge zijn, het is altijd handig om een of meerdere stopcontacten buiten te hebben, zodat je niet steeds afhankelijk bent van een verlengsnoer. Als je een beetje handig bent, is het ook mogelijk om dit zelf te doen. Wel moet je hierbij erg voorzichtig zijn en natuurlijk altijd erop letten dat je de stroom uitschakelt.

Heb je twee linkerhanden, dan is het wellicht een beter idee om hiervoor een elektricien in te schakelen. Vaak zijn de kosten voor een dergelijke klus gering. Vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen via onze site:

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Besluit je om het zelf te doen, dan kunnen volgende tips je helpen de klus goed te klaren.

Wel of geen aftakdoos?

In de meeste gevallen is het handig om meerdere stopcontacten buiten te hebben, zeker als je verschillende apparaten tegelijk wilt gebruiken of niet steeds de kabel wilt verwisselen. In dat geval moet je eerst een waterdichte aftakdoos op je muur monteren. Breng hiervoor de stroomkabel met gele, blauwe en zwarte draad, je woning uit door een gaatje in de muur te boren. Zet de doos vast tegen de muur, vlak bij het punt waar de stroomkabel eruit komt. Steek vervolgende deze kabel in de aftakdoos van onderen. Verbind nu de stroomdraden met de doos, nadat je deze 0.5 cm gestript hebt.

Bevestig het stopcontact

Is de aftakdoos eenmaal bevestigd, kun je nu verder gaan met het monteren van de stopcontacten. Zorg ervoor dat je het stopcontact ten minste enkele decimeters boven de grond vastzet en op een plek waar de regen het niet goed kan bereiken. Bevestig om te beginnen een VVB-kabel met krammen aan de muur en verbindt deze met de aftakdoos. Maak de kabel nu vast aan het stopcontact en zorg er ook voor dat de dichting van rubber helemaal goed zit. Sluit vervolgens de draden aan, de zwarte draad en de blauwe draad moeten met de contacten verbonden worden. De gele draad moet op de aarding aangesloten worden. Strip niet teveel van de draden weg, anders loop je het risico de isolerende schil te bevestigen. Bevestig vervolgens de kap op de contactdoos.

Sluit de stopcontact aan

Als je dit nog niet gedaan hebt, kun je nu de VVB-kabel van de contactdoos met de aftakdoos verbinden. Dit kun je doen door de kabel te bevestigen in een van de verbindingsgaten van de doos. Verbind nu ook de draden. Het is nu van groot belang dat je goed oplet, want je moet de draden op de juiste manier verbinden, anders zal het stopcontact niet werken en kun je alsnog een elektricien bellen. Zorg er dus voor dat dezelfde kleuren met elkaar verbonden worden, bijvoorbeeld geel met geel, etc. Dek de aftakdoos af door de kap erop te schroeven. Zet nu de stroom weer aan voor de groep waar je de stroom voor uitgeschakeld hebt en controleer of je nieuwe stopcontact naar behoren werkt!

Elektriciens vergelijken

Wil je deze klus voordelig uitbesteden? Met het vergelijken van prijzen kan je tot wel 40% besparen, ook de materiaalkosten zullen goedkoper zijn. Vraag door het onderstaande formulier in te vullen gratis en vrijblijvend meer informatie en prijzen op bij elektrici├źns uit de regio.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 37 minuten geleden een offerte aangevraagd.X