Groepenkast vervangen | Ikknapmijnhuisop.nl

Groepenkast vervangen

groepenkast vervangen

In dit artikel gaan wij verder in op de groepenkast. De groepenkast verdeeld de stroom die binnenkomt op de juiste manier over het huis. Maar welke groepenkasten zijn er precies? En is het eigenlijk mogelijk om zelf een groepenkast te vervangen wanneer de huidige meterkast bijvoorbeeld niet meer van deze tijd is?

Groepenkast laten vervangen? Vergelijk via deze site gratis en vrijblijvend prijzen van elektriciens uit de regio.

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

De groepenkast

De groepenkast bestaat uit een aantal onderdelen die elk een bepaalde functie hebben. Hieronder bespreken wij de belangrijkste drie onderdelen van een groepenkast.

De hoofdschakelaar – Vrijwel alle groepenkasten bevatten een hoofdschakelaar. Deze schakelaar wordt gebruikt om de toevoer van stroom te onderbreken. Als er een storing is kan de hoofdschakelaar omgezet worden die alle groepen tegelijk van stroom voorziet. De stroom wordt dus uitgeschakeld met enkel een schakelaar. Het is in vele gevallen bovendien verplicht om een hoofdschakelaar te hebben.

De aardlekschakelaar – Deze schakelaar zorgt voor extra beveiliging in de kast. Wanneer er sprake is van ee storing of een andere fout, springt de aardlekschakelaar automatisch uit. Tegenwoordig is het zelfs verplicht om ten minste twee van deze schakelaars in de groepenkast te hebben. Bovendien mogen er alleen vier groepen op een aardlekschakelaar staan.

De installatie-automaat – De installatie-automaat zorgt voor een extra laag bescherming bij kortsluiting en overbelasting. Er is sprake van overbelasting wanneer er teveel apparaten aanstaan die op een groep aangesloten zijn. Je kunt dit dus eenvoudig voorkomen door niet teveel apparaten tegelijk te gebruiken.

1-fase of 3-fase groepenkasten

Als je een verouderde groepenkast in huis hebt, kan het aan de tijd zijn om deze te vervangen. In dat geval zul je moeten kiezen uit een 1-fase of een 3-fase groepenkast. In de meeste huizen zit een 1-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast wordt in de meeste gevallen alleen gebruikt als je zware apparaten in huis hebt, die erg veel stroom verbruiken. Als je niet weet welke groepenkast je momenteel in huis hebt, dan kun je op de energierekening kijken. Hier staat dit namelijk vaak al aangegeven. Staat het er niet op, dan kun je kijken hoeveel KWatt er per uur verbruikt wordt. Voor een 1-fase groepenkast ligy dit op 8050 Watt. De 3-fase groepenkast heeft een verbruik van 17250 Watt.

De groepenkast uitbreiden

Wil je een nieuwe keuken plaatsen, dan komen hier soms meer apparaten in te staan. Deze worden vaak aangesloten in een nieuwe groep. Als dit het geval is, kun je even in de groepenkast kijken, om te zien hoeveel groepen er op een aardlekschakelaar aangesloten zijn. Zoals je weet, mogen er maar 4 groepen per schakelaar zijn. Als je twee groepen op een aardlekschakelaar hebt staan, dan kun je er dus nog twee bij plaatsen. Je kunt zo eenvoudig nieuwe apparaten aansluiten op de groepenkast, zonder een nieuwe te hoeven kopen.

Is het mogelijk zelf een groepenkast te vervangen?

Woon je in een oud huis, dan kan het zijn dat je de groepenkast moet vervangen. Dit is echter niets dat je zelf kunt doen. Een groepenkast vervangen kun je het beste laten doen door een vakman met verstand van zaken. Deze kan ervoor zorgen dat de stroomvoorziening in huis optimaal werkt. Bovendien kun je ook problemen met de verzekering krijgen als je de groepenkast zelf vervangt. Gebeurt er namelijk een ongeluk, zoals een brand, dan kan het zijn dat de verzekering geen vergoeding wil betalen, omdat je niet alle veiligheidsmaatregelen hebt genomen.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 26 minuten geleden een offerte aangevraagd.X