Extra groep in groepenkast | Ikknapmijnhuisop.nl

Extra groep in groepenkast

Extra groep in de meterkast

Een extra groep in je groepenkast aanleggen kan soms nodig of gewenst zijn als je extra apparaten wilt aansluiten zonder problemen te krijgen met kortsluiting. Tenzij je zelf een electriciën bent, kun je er altijd beter voor kiezen om dit door een specialist te laten doen, die verstand van zaken heeft. Een extra groep aanleggen is namelijk geen gemakkelijk klus.

Elektriciëns doen dit op bijna dagelijkse basis en weten precies hie ze dit op een snelle en vakkundige manier kunnen aanpakken. Bovendien kan dit al voordelig gedaan worden en ben je vaak niet meer dan honderd euro kwijt voor de hele klus.

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Toch zelf een extra groep aanleggen?

Wil je echt liever zelf de klus klaren, dan is het beter om van te voren goed op de hoogte te zijn van hoe het allemaal in zijn werk gaat. Om zelf aan de slag te gaan heb je een leiding nodig voor naar de groepenkast, met zowel bruin, geel en blauw draad. Daarnaast heb je ook een zekering nodig en een installatiedraad van 6mm. Als je een nieuwe groep aanlegt, moet je namelijk ook een nieuwe zekering plaatsen.

Als je een relatief moderne groepenkast in je woning hebt, dan is een nieuwe groepenkast aanleggen relatief eenvoudig. Wel moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je met elektriciteit werkt en hier is altijd een risico aan verbonden. Daarom is het dus beter om met een erkende elektricien te werken, want als er iets misgaat, dan kan de schade al gauw behoorlijk zijn. Bovendien kan een specialist dit klusje waarschijnlijk veel sneller geklaard hebben.

Je begint door eerst de spanning van de groepenkast af te halen door te hoofdschakelaar uit te zetten. Handig is het ook om met een spanningszoeker te kijken of de stroom ook echt eraf is. Voeg hierna de blauwe en bruine draad tezamen met de gele draad met de zekering samen. Hoe je de klus af moet maken, is afhankelijk van de instructies van de zekering waar je de draden mee samenvoegt. Haal hiervoor dus de gebruiksaanwijzing erbij en volg deze verder op voor het verbinden van de draden. Hierna kun je de zekering vastklikken in richel van de groepenkast. De polen aan de onderkant kun je aansluiten met de installatiedraad die je al klaar hebt liggen. In de groepenkast bevindt zich ook een afdekplaatje, dit kun je hierna verwijderen.

Controleren of het allemaal naar behoren werkt

Zodra alles op zijn plek zit kun je de groepenkast sluiten en de hoofdschakelaar weer aanzetten. Je wilt natuurlijk ook weten of alles goed werkt, daarvoor moet je de zekering testen. Bekijk of er nog spanning is als de nieuwe zekering omgezet wordt. Is er nog altijd spanning, dan weet je dat er iets niet helemaal klopt. Hou er ook rekening mee dat er niet meer dan vier groepen per aardlekschakelaar mogen staan. Staan er dus vijf op, dan weet je dat er niet alleen een nieuwe groep geplaatst moet worden, maar ook een nieuwe aardlekschakelaar. Maar dat is echt een klus voor de elektricien!

Extra groep aanleggen kosten

Om meer inzicht te krijgen in de kosten van een groepenkast uitbreiden kan je het onderstaande formulier invullen. Je ontvangt dan meer informatie en scherpe offertes voor het uitbesteden van je klus. Het aanvragen van prijzen en informatie via deze site is gratis en vrijblijvend:

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 34 minuten geleden een offerte aangevraagd.X