Stopcontact aansluiten | Wandcontactdoos aansluiten

Stopcontact of wandcontactdoos aansluiten

Stopcontact of wandcontactdoos aansluiten

Stopcontact of wandcontactdoos aansluiten: Elektra is iets wat vaak veranderd wordt in huis wanneer je gaat verbouwen, opknappen of renoveren. vaak is het zo dat stopcontacten of aansluitpunten een andere plek krijgen in dit artikel wat meer informatie hierover.

Steeds meer mensen besteden hun elektrawerk uit. Wil je meer informatie en prijzen vergelijken? Dan kan dit gratis en vrijblijvend via onze site:

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Let op het wattage

Bij een huis renoveren of een huis verbouwen komt het vaak voor dat je stopcontacten moet verplaatsen of bijmaken. Let er bij het verplaatsen of bijmaken van een wandcontactdoos op dat je niet teveel wattage van een groep gaat vragen en plaats alleen hetzelfde soort stopcontacten (wandcontactdoos met of zonder randaarde) op de bestaande groep. Dus heb je nu wandcontactdozen met randaarde op de groep zitten blijf daar dan bij.

Alles aftekenen

Op het moment dat je weet waar het nieuwe stopcontact moet komen begin je met het uitmeten van waar de nieuwe wandcontactdoos en de leiding moeten komen. Als je de leiding niet meer terug wilt zien, kan je hem in de muur frezen. In dit voorbeeld gaan we er voor het gemak vanuit dat de leiding gewoon in het zicht mag zitten.

Maak een lijn op de muur zodat je kunt zien waar de installatie buis moet komen, zaag vervolgens met een ijzerzaag de installatiebuis op maat (eventuele bochten kunnen gebogen worden met een buigveer) .

De installatiebuis vastzetten

De installatie buis moet worden vastgezet met beugels op de muur (plaats ongeveer om de 50 cm een beugel). Je tekent hiervoor om de 50 centimeter een beugel af en boort hier gaten met de boormachine door (boormaat 6). Vervolgens doe je een plug in het geboorde gat en schroef je de beugel met installatiebuis vast.

Draden trekken

Vervolgens trek je de draden door de installatiebuis heen. Het is gemakkelijk om hier een trekveer voor te gebruiken. De VD- draden die je nodig hebt zijn: bruin en blauw. Bij een wandcontactdoos met randaarde ook de geel/groene. Deze bind je vast aan het oog van de trekveer en duw de draden met de trekveer door de buis heen totdat het uiteinde aan de andere kant tevoorschijn komt. Het werken met een trekveer kan je het beste met z’n tweeën doen één van de twee voert de kabel er doorheen en de ander trekt via de trekveer de draden erdoor.

Draden aansluiten

Nu sluit je de wandcontactdoos aan met de draden. Als er niets achterop de wandcontactdoos staat dan maak je de bruine aan de ene kant van de wandcontactdoos vast en de blauwe aan de andere kant. De randaarde zit altijd middenin, dus de geel/groen draad komt daar. Als er wel tekens of letters achterop de wandcontactdoos staan, sluit dan de bruine draad aan op de letter P, de blauwe op 0 en de geel/groene op de randaarde. 

Schroef de wandcontactdoos vast

Nu kun je de wandcontactdoos bevestigen. Zorg ervoor dat je de draden op de juiste lengte afknipt houd zo’n 10 cm extra lengte draad, deze lengte is fijn om mee te werken en wat je over houdt rol je op in de wandcontactdoos.

Verbinding tussen draden maken met een lasklem

Met lasklemmen maak je een verbinding tussen de draden op de plek vanaf een andere of oude wandcontactdoos. Door de draden te strippen (een centimeter is genoeg) en ze vervolgens in de lasklem te steken samen met de te verbinden draad van dezelfde kleur maak je een veilige verbinding. Voor elke kleur draad die je wilt verbinden gebruik je nieuwe. Zorg ervoor dat je nooit twee verschillende kleuren draad in dezelfde lasklem doet zo voorkom je kortsluiting.

Afronden

Alles is nu klaar en je kunt nu de oude wandcontactdoos wegwerken door een afdekplaatje er overheen te plaatsen. Zet de spanning er op en test je nieuwe wandcontactdoos hij is klaar voor gebruik!

Elektricien prijzen vergelijken

Goede elektricien nodig? Vraag hieronder geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes van elektriciens aan en vergelijk!!

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X