Aardpen slaan kosten | Alles wat je moet weten over een aardpen slaan

Aardpen slaan

Denk jij eraan om een nieuwe groepenkast te plaatsen? Dan wist je misschien niet dat je hiervoor een aardpen in de grond moet slaan. In de meeste gevallen is een aardpen slaan een ingewikkelde klus en kann je dit beter door een specialist (elektricien) laten doen.

Er spelen namelijk verschillende belangrijke factoren een rol wanneer je een aardpen of aardingspen wilt slaan. Een hiervan is bijvoorbeeld je locatie en je grond rondom je huis. De diepte van de aardpen is hiervan afhankelijk en dit kan soms behoorlijk verschillen. Een specialist kan dit gemakkelijk voor je berekenen. Waar je ook voor kiest, het is altijd beter om je goed te informeren voordat je iets gaat doen.

Benieuwd naar een aardpen slaan en de eventuele kosten? Lees dan verder!

Je wilt namelijk goed weten waar je aan toe bent en waar je op moet letten. Mocht je het niet aan een elektricien willen overlaten, dan is het ook mogelijk om iemand met verstand van zaken te vragen om je hierbij te helpen en te leiden, maar dit is wel een afrader omdat er nog altijd risico’s aan verbonden zijn als het misgaat. Besteedt je klus eenvoudig uit via ikknapmijnhuisop.nl

Eenvoudig aardpen slaan kosten vergelijken? Wij geven nemen direct contact op en komen met een voordelige aardpen slaan prijs!

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Wat is een aardpen eigenlijk

Een aardpen is essentieel voor de elektrische veiligheid van een woning. Deze pen, bestaande uit een stevige stalen staaf met een koperen geleider van 25 of 50mm2, biedt een directe verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Het doel? Overtollige stroom veilig afvoeren naar de aarde als er zich een probleem voordoet.

In combinatie met een aardlekschakelaar in de meterkast zorgt de aardpen dat bij overbelasting of kortsluiting de elektriciteit snel wordt afgesneden, wat het risico op brand of elektrocutie minimaliseert. Veilig wonen begint dus bij een degelijke aarding.

Hoe gaat een aardpen slaan in zijn werk

Voor een echte elektricien is het slaan van een aardpen een fluitje van een cent. Deze bedrijven kunnen dit dan ook op een snelle en veilige manier voor je doen. Als je een aardpen wilt slaan, wordt er gebruik gemaakt van een aardelektrode, deze wordt simpelweg in de grond geslagen. Maar zo simpel is het dan toch niet.

Zoals eerder vermeld moet aan bepaalde eisen worden voldaan. Dit betekend ook dat deze aardelektrode op een bepaalde diepte de grond in moet. Hoe diep dat is, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie en de grond. Een elektricien weet precies waar hij op moet letten bij het slaan van een aardpen. Als de aardelektrode niet diep genoeg in de grond zit, voldoet deze niet aan de eisen en moet het dus alsnog opnieuw gedaan worden.

Zit de aardelektrode eenmaal in de grond, dan wordt er een vertinde koperdraad, eventueel met behulp van een kop klem, en werk je deze in de meterkast weg. Omdat je graag wilt dat dit zo netjes mogelijk gebeurd en omdat er ook de juiste circuitweerstand op moet zitten, is het wederom raadzaam om dit door een specialist te laten doen. Is de koperdraad verbonden met de meterkast, dan wordt de weerstand opgemeten met een aardweerstand meter. Ook hier moet de juiste spanning opstaan. Is dit allemaal in orde, dan ben je eigenlijk klaar. 

Aardpen slaan kosten

Het laten slaan van een aardpen is een cruciale stap om uw woning elektrisch veilig te maken. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de diepte waartoe de pen moet worden geslagen en de aard van de ondergrond.

Gemiddeld liggen de prijzen voor een aardpen slaan tussen de €300 en €450. Deze investering beschermt uw huis tegen potentiële risico’s zoals blikseminslag en overbelasting. Oudere woningen, vooral die gebouwd voor de jaren ’70, hebben mogelijk nog geen aardpen. Overweeg daarom deze essentiële veiligheidsupgrade, die naast bescherming ook kan voldoen aan de eisen van sommige verzekeraars.

Aardpen verplicht

Wist u dat sinds de jaren ’70 het verplicht is om een aardpen in zowel nieuwe als bestaande woningen te hebben? In huizen gebouwd vóór 1975 wordt de elektrische installatie vaak nog geaard via de waterleiding. Het correct plaatsen van een aardpen is een specialisme; daarvoor kunt u rekenen op de deskundigen van Electra-Gigant.

Bij het betrekken van een andere woning kiezen veel huiseigenaren voor een uitgebreide en veilige elektrische installatie, waarbij een degelijke aardpen essentieel is. Sommige verzekeraars kunnen dit zelfs als een eis stellen! In veel huizen is al een aardpen geïnstalleerd, maar bij oude huizen, zoals jaren ’30 woningen, kan dit nog ontbreken.

Mocht uw meterkast niet correct geaard zijn, dan is het noodzakelijk dit alsnog te doen. Maar wat zijn de kosten hiervan? Goede aarding beschermt tegen risico’s zoals blikseminslag, onweer en overbelasting van de circuits in de groepenkast.

Bescherm uw elektrische systeem tegen:

  • Kortsluiting
  • Overbelasting
  • Blikseminslag

Bezuinigen op deze essentiële veiligheidsmaatregel is geen optie. Een aardpen leidt ontsnappende elektriciteit diep de aarde in, waarborgend dat u veilig blijft.

Wilt u meer weten over de kosten van een aardpen? Lees dan hier verder voor gedetailleerde informatie of vraag direct een offerte aan.

Aardpen slaan diepte

De diepte van een aardpen is fundamenteel voor een veilige elektrische installatie in een woning, zeker in combinatie met een groepenkast. Terwijl de diepte kan variëren op basis van bodemomstandigheden en lokale regelgeving, moet een aardpen voor een standaardwoning met een groepenkast doorgaans tussen de 3 en 25 meter de aarde in worden geslagen.

Het is van cruciaal belang dat de pen een vochtige, geleidende grondlaag raakt. Een ondiepe of incorrect geplaatste aardpen kan de veiligheidsfuncties van de groepenkast tenietdoen, waardoor risico’s zoals kortsluiting of elektrocutie kunnen toenemen. Het inschakelen van een professional is sterk aanbevolen.

Aardpen dikte

Een koperen aardpen dient een minimale dikte van 25 mm² te hebben. Hierbij gaat het specifiek om de onbedekte aardleiding, zonder enige beschermende laag.

Kies je voor een gegalvaniseerde aardpen, dan moet deze minstens 50 mm² dik zijn. Bij galvaniseren wordt een beschermende laag van materialen zoals nikkel, aluminium, chroom of zink aangebracht op ijzer of staal, wat helpt om corrosie tegen te gaan.

Aardpen slaan kosten

De kosten voor het slaan van een aardpen kunnen variëren. Deze variatie ontstaat door factoren zoals de locatie van de aardpen, de vereiste diepte en de dikte van de aardpen.

Je vraagt je misschien af wat de kosten precies zullen zijn. Dat is afhankelijk van je elektrische circuit, de verbinding van de aardpen daarmee, en uiteraard de grondsamenstelling rondom je huis en in je tuin.

Wil je direct een prijsindicatie? Bereken jouw prijs hier! De prijs voor het slaan van een aardpen stijgt wanneer de pen dieper moet of als de grond moeilijk te bewerken is, zoals bij een harde of moeilijk bereikbare ondergrond.

Elektra prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van elektriciens uit je regio!

Gemiddeld rekenen wij €300 voor het plaatsen van een aardpen. Als de pen in normale grond geplaatst wordt, verwachten we dat de kosten tussen de €300 en €375 liggen. Mocht de pen dieper dan 10 meter geslagen moeten worden, dan lopen de kosten op tot tussen de €375 en €425.

Deze gemiddelde prijzen zijn inclusief alle benodigde materialen zoals de koperen pen, koppelstukken, draad en de installatie in de meterkast.

Aardpenslaan offerte aanvragen?

Gaat dit klusje je kennis toch nog net wat te boven en wil je graag een professional het werkje laten opknappen, dan is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Voor het slaan van een aardpen ben je over het algemeen niet veel geld kwijt. Het uiteindelijke bedrag is echter afhankelijk van de persoon die je in dienst neemt. Vraag daarom tenminste drie offertes aan, zodat je verzekerd bent van de beste deal. Heb je het al zelf geprobeerd, maar is het niet gelukt of is er iets misgegaan? Schakel ook dan gelijk een specialist in! 

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 31 minuten geleden een offerte aangevraagd.X