Wand van gipsplaten maken | Gipswand plaatsen

Wand van gipsplaten maken

Gipswand plaatsen

Bij de meeste verbouwingen van een woning moeten er wanden worden verplaatst of verzet. Bijvoorbeeld wanneer je van een grote kamer twee kleine kamers wilt maken.

Een gipswand plaatsen is zo gepiept. In dit artikel beschrijven we in het kort hoe je een gipswand moet plaatsen. De ervaren klusser kan hiermee goed uit de voeten.

Een gipswand plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn, wanneer je dit toch niet aan durft kun je via deze site eens wat meer informatie en prijzen opvragen.

Gipswand plaatsen kosten kun je op deze manier gemakkelijk vergelijken en de beste deal uitkiezen of het toch zelf of samen met de professional uitvoeren.

Aannemer prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van aannemers uit je regio!

Wat heb je nodig voor het plaatsen van een gipswand?

 • Profielen van metaal (of hout)
 • Gipsplaten met de juiste afmetingen
 • Isolatiemateriaal
 • Een scherp mes
 • Een zaag
 • Afteken materiaal
 • Rolmaat
 • Schroefmachine
 • Gips om gaten en kieren op te vullen
 • Kit en of purschuim

Gipswand plaatsen:

Om een gipswand te plaatsen moet je beginnen met het voorbereiden van de ruimte. Maak de plek waar de gipswand komt te staan eerst goed schoon en werk oneffenheden weg op de plaats waar de profielen komen.

Raamwerk plaatsen:

Plaats vervolgen het raamwerk waar later de gipsplaten tegen geschroefd worden. Bevestig de profielen tegen het plafond en op de grond (in geval van metaal een u profiel).

Zorg dat de profielen goed vast zitten en gebruik eventueel nog wat extra lijm tussen het profiel en de ondergrond.

Zaag de staanders op maat en plaats ze tussen de u profielen. De staande profielen komen op een afstand van 30 of 60 cm van elkaar afhankelijk van de maat gipsplaten waarmee wordt gewerkt.

Wanneer het raamwerk voor de gipswand staat kun je beginnen met de gipsplaten er tegen aan te schroeven.

Gipsplaten vastschroeven:

Begin tegen de muur en plaats daar de eerste gipsplaat, daarna werk je naar links of rechts afhankelijk van waar je begint. De gipsplaten bevestig je met schroeven.

Schroef ongeveer om de tien centimeter zodat de platen goed vast komen te zitten. Om ervoor te zorgen dat je de schroeven niet te ver in de gipsplaat schroeft zijn er speciale bitjes te krijgen die dit voorkomen.

Als je de een kant van de wand af hebt kun je met de andere kant beginnen. We raden aan om de tussenruimte van de gipswand te vullen met isolatie materiaal en of elektra aan te leggen.

Gipswand isoleren:

Als isolatiemateriaal kun je glaswol gebruiken. Glaswol isoleert goed en maakt de wand ook meer geluiddicht. Verdeel de isolatie stukken gelijkmatig tussen de stijlen.

Het isolatie materiaal moet goed aansluiten op elkaar. Wanneer je niet met hele stukken uit kan komen dan kun je het isolatiemateriaal op maat zagen met een houtzaag.

Begin de volgende strook met het overgebleven snijstuk om materiaal te besparen. Steenwol kun je kopen bij een bouwmarkt of bestellen het bedrijf dat de gipswand plaatst.

Aannemer prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van aannemers uit je regio!

Elektra in de gipswand plaatsen:

Wanneer je elektra wilt aanleggen in de wand kun je dat het beste doen wanneer de wand nog open is. Denk dus even goed na wat nodig is en leg eventueel alvast de elektra aan.

Het scheelt later een hoop gedoe en je kan er nu nog makkelijk bij. Als je elektra aanlegt, schrijf dan op waar je alle leidingen hebt lopen zodat je er later makkelijk bij kan.

Je elektra voordelig aan laten leggen? Vergelijk prijzen van elektriciens uit de regio!

Hoe werk je een gipswand af?

Eindelijk de wand staat. Nu is het de bedoeling dat je nog even de puntjes op de i zet om alles nog even af te werken (doe dit meteen anders komt het er soms niet meer van).

Dicht alle naden rondom de wand (bij de grond, het plafond en de muren). Dit kun je doen met kit of een purschuim. Laat alles goed drogen voordat je verder gaat.

De naden tussen de gipsplaten moeten ook nog worden gedicht. Dit kan je het beste doen door er plakgaas overheen te plakken en vervolgens de naden te vullen met gips.

Hetzelfde doe je ook met de gaten waar de schroeven zitten alleen hoef je hier geen gaas voor te gebruiken.

Nadat alles mooi strak is kun je de gipswand gaan stucen, behangen of schilderen.

Gipswand plaatsen uitbesteden?

Veel aannemers zitten te wachten op werk in de bouwwereld. Alle prijzen staan flink onder druk. Het zou dus best aantrekkelijk kunnen zijn om deze klus uit te besteden aan de professional.

Vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen door het onderstaande formulier in te vullen:

Interessant artikel?
 • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
 • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
 • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 36 minuten geleden een offerte aangevraagd.X