Verf over verf
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen.
In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
In ieder geval moet het schilderwerk eerst worden voorbereid. Het oude schilderwerk moet worden ontvet en geschuurd worden.
Verf over verf:
Welke soorten verf kun je over elkaar heen gebruiken? Hieronder geven we een opsomming. Staat jouw verf er niet tussen laat dan een reactie achter en we komen er op terug.
Acrylverf over alkydverf: Eerst de ondergrond goed ontvetten dan met schuurpapier, korrel 100 tot 180, opruwen. Voordat je begint met schilderen de ondergrond met water wassen.
Direct na het drogen overschilderen. Reparaties in de verflaag eerst met alkydgrondverf behandelen.
Acrylverf over acrylverf: Eerst ontvetten vervolgens nat schuren met een schuurmatje en eventuele reparaties moet je voor het schilderen eerst voorstrijken met acrylverf.
Lijnolieverf over alkydverf: Geen goede keuze en dus af te raden.
Lijnolieverf over acrylverf: geen goede keuze en dus af te raden.
Alkydverf over alkydverf: Maak de bestaande verflaag goed vetvrij en ruw de verf op met schuurpapier korrel 180. Reparaties in de verflaag eerst met alkydgrondverf behandelen.
Alkydverf over acrylverf: Ondergrond vetvrij maken, nat schuren met een schuurmatje en gronden met verdunde acrylverf. Let op: de totale laagdikte acrylverf mag niet te dik zijn.
Eventuele gerepareerde plekken met fixeergrond of alkydgrondverf behandelen voor het schilderen.
Gemoffelde verf: Gemoffelde verf is bij een hoge temperatuur gedroogd en vormt daardoor een harde en dichte laag, zoals op metalen kozijnen.
Na ontvetten en met watervast schuurpapier opruwen van het oppervlak kun je het schilderen met alkydverf. Eventuele roestplekjes eerst kaalschuren en met roestwerende verf gronden en indien nodig met plamuur opvullen.
Hechting van de verf testen met een ruitjesproef:
Of de verf nog goed hecht op de ondergrond kun je testen met een ruitjesproef. Om een ruitjes proef uit te voeren maak je de verf vetvrij, met bijvoorbeeld spiritus of een ontvettingsmiddel.
Na het drogen maakt je in de verf met een scherp mes een aantal sneetjes tot op de ondergrond in de verf (5 sneetjes volstaat) dit moet bij een dunne verflaag op 1 mm en bij een dikke verflaag op 2 mm van elkaar gedaan worden. Vervolgens maak je dwars daarop gelijksoortige sneetjes zodat er een ruitjespatroon ontstaat.
Dan nu de test: plak over de plek een stukje goed hechtende tape. Zorg dat het goed vast zit en trek het vervolgens met een ruk los.
Als er veel verf meekomt van tussen de sneden, is de huidige hechting onvoldoende en kun je beter wel de oude verflaag verwijderen. Lees eventueel ook de volgende artikelen:
- Trap schilderen
- Muur schilderen
- Plafond witten
- kozijn schilderen
Schilderwerk informatie en prijzen opvragen:
Als je het schilderen van je huis voordelig wilt uitbesteden, vraag dan meerdere schilderwerk prijzen op. Het vergelijken van prijzen voordat je koopt kan wel 40% op je schilderwerk uitbesteden schelen. (lees ook goedkope schilder vinden)
Trouwens, bij het aanvragen van een prijzen verplicht je, je tot niets. Je kunt de offertes vergelijken, bewaren, of er op in gaan en de klus laten uitvoeren door de vakman.
Door het onderstaande formulier in te vullen weet je meteen waar je aan toe bent en ontvang je direct bericht: