Houten vloer met vloerverwarming

Houten vloeren met vloerverwarming

Houten-vloer-met-vloerverwarming

Houten vloeren en vloerverwarming. Veel mensen vragen zich af of vloerverwarming te gebruiken is in combinatie met een houten vloer.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheid van houten vloeren en vloerverwarming, de punten waar aan de situatie zich moet voldoen en de meeste vragen rondom dit onderwerp.

De combinatie van een houten vloer en vloerverwarming is in ieder geval zeker mogelijk!

Vloerverwarming prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Punten voor het hout en de houten vloer:

Wanneer je parket wilt gaan gebruiken voor het leggen van een houten vloer in combinatie met vloerverwarming moet het hout aan bepaalde eisen voldoen. In ieder geval moet het vast percentage van het hout bij het leggen van een massieve houten vloer tussen de 10% en 12% HV zijn (bij Tapis of Bourgogne moet dit tussen de 8% en 10% HV zijn).

Houdt rekening met de dikte van het parket of de houten vloer, het mag namelijk maar 2.5 cm dik zijn.

Zorg ervoor dat je parket gebruikt van stabiele houtsoorten. Elke houten vloer werkt maar de ene meer dan de ander. (lamelparket is uitermate geschikt).

Zorg er bij voorkeur voor dat je de vloer verlijmt en niet zwevend legt. Wanneer zwevend leggen de enige optie is gebruikt dan al te brede plank delen.

Punten voor de vloerverwarming:

Houten vloer en vloerverwarming zijn een langzame geleider van warmte maar geven wel al deze warmte met vertraging af. Waarschijnlijk moet je nog een keuze maken voor vloerverwarming als je dit artikel leest.

Het is goed om bij een houten vloer en vloerverwarming te kiezen voor de laatste of een van de laatste generaties vloerverwarming systemen. Er moet voor gezorgd worden dat de vloerverwarming op voldoende diepte ligt zodat er geen problemen zijn met het leggen van de houten vloer.

Het voordeel van de nieuwe systemen vloerverwarming is dat je de temperatuur geleidelijk kan verhogen of verlagen. Deze eigenschap is nodig voor het gebruik van vloerverwarming onder een houten vloer.

Wanneer de temperatuur te snel stijgt of verlaagd zorgt dat ervoor dat de vloer heftig reageert door te snel uit te zetten of te krimpen.

Punten voor de legger van de houten vloer en vloerverwarming:

De houten vloer kan het beste worden verlijmd op de ondervloer. Wanneer je hier niet de exacte knowhow van hebt zorg er dan voor dat je dit laat doen door een vakman van een erkend vloerenbedrijf.

Er moet voldoende kennis zijn over welke houtsoort je gebruikt voor de houten vloer en vloerverwarming. Er moet dus rekening gehouden worden met de vochtigheid van het hout, de eventueel aanwezige vloerverwarming, de lijmsoort die moet worden gebruikt, de luchtvochtigheid in de ruimte en de te verwachte werking van de houten vloer.

Ook voor dit bovenstaande geldt wanneer je hier geen knowhow van hebt, schakel dan een vakman in of een professioneel vloerverwarmingsbedrijf (vraag hier informatie en een offerte aan van verschillende vloerverwarming bedrijven).

Punten voor de afwerking hout

Een houten vloer moet altijd worden afgewerkt nadat hij gelegd is. Een veel voorkomende en ook logische afwerking is dat de houten vloer gelakt wordt. Bij een houten vloer in combinatie met vloerverwarming kun je dit beter niet doen. De kans is namelijk groot dat wanneer de vloer afvlakt er kleine scheurtjes in de lak zullen ontstaan vanwege de werking van de houten vloer.

Je zou in dit geval kunnen gaan voor een olie in combinatie met een waslaag voor de bescherming van de houten vloer in combinatie met vloerverwarming.

Punten voor de gebruiker of bewoner

Het is goed om de vloerverwarming onder de houten vloer op een zo constant mogelijke temperatuur te houden. Doordat je dit doet voorkom je snelle temperatuurverschillen in de ruimte en dit zorgt ervoor dat de houten vloer minder werkt.

Het is niet verstandig om kleden op de houten vloer te leggen in combinatie met vloerverwarming. Wanneer je dit wel doet zal er onder het kleed extra warmte ontstaan die niet makkelijk afgevoerd kan worden. Dit kan zorgen voor verkleuring van de vloer en het extra werken van de vloer.

Vloerverwarming prijzen vergelijken?
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit je regio!

Vloerverwarming offerte aanvragen:

Vraag hier gratis en geheel vrijblijvend, van professionele vloerverwarming bedrijven, een scherpe offerte aan voor het plaatsen en aanschaffen van de vloerverwarming i.c.m. een houten vloer.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 33 minuten geleden een offerte aangevraagd.X