Onderhoud houten vloeren | Ikknapmijnhuisop.nl

Onderhoud houten vloeren

Onderhoud houten vloer deel 2. hieronder het tweede deel over het onderhoud van een houten vloer. Je zal hier wat extra tips vinden en wat uitleg over het gebruik van verschillende materialen om de vloer te onderhouden.

Via deze site kan je trouwens gratis en vrijblijvend informatie en de scherpste vloeren onderhoud prijzen opvragen van diverse bedrijven uit de regio!

Vergelijk Gratis Vloerspecialisten
Ontvang direct gratis meerdere offertes van bedrijven uit de regio!

Onderhoud houten vloer – extra tips:

  • Zet deuren open en zorg voor goede ventilatie om er voor te zorgen dat de houten vloer na het onderhoud zo snel mogelijk opgedroogd is.
  • Een schoonloopmat voor de deur voorkomt het inlopen van vochtigheid en vuil, zodat de houten vloer langer schoon blijft.
  • Plaats vilt onder het meubilair hiermee voorkom je krassen op de vloer.

Onderhoud houten vloer – Lak

Bij een vloer van een lichte houtsoort kun je het beste kiezen voor lak wat betreft de afwerking. De afwerking met lak zorgt ervoor dat het hout zijn lichte kleur behoudt en ook het schoonhouden van de vloer gaat hierdoor makkelijker.

Een nadeel van het gebruik van lak is dat de kras in de houten vloer niet gemakkelijk kan worden gerepareerd. Voor het beste resultaat van een lakvloer moet je de houten vloer van drie lagen lak voorzien. Wanneer (ongeveer om de 10 jaar) de laklaag vervangen moet worden moet dit geschuurd worden, vervolgens moet de houten vloer met een porienvuller bewerkt worden en opnieuw worden gelakt

Onderhoud houten vloer – Was

Waar je bij het gebruik van was als onderhouds middel op moet letten, is dat je dit niet direct op de houten vloer zelf kan aanbrengen. Het is beter om de olie als basis te gebruiken en hier de houten vloer dus eerst mee te bewerken.

Een met was afgewerkte vloer vergt behoorlijk wat onderhoud en moet regelmatig opgeboend worden met behulp van een boenmachine. Meestal moet één keer in de vijf jaar de bovenste waslaag vervangen worden, dit doe je door de oude laag te verwijderen en vervolgens een nieuwe waslaag aan te brengen.

Onderhoud houten vloer – Olie

Olie beschermt je vloer en zorgt voor een warme volle uitstraling. De olie wordt meestal aangebracht met een spons, de spons gebruik je om de olie gelijkmatig over de vloer te verdelen. Een vloer die is afgewerkt met olie moet regelmatig gestofzuigd worden en ongeveer eens per jaar gedweild worden met goed uitgewrongen dweil.

Verder moet je de vloer van tijd tot tijd ontvetten en een nieuwe olielaag aanbrengen op de houten vloer. In principe is het zo dat als je dit goed bijhoudt de vloer niet geschuurd hoeft te worden.

Onderhoud houten vloer – Waxolie

Waxolie is een vloeistof en onderhouds middel dat bestaat uit een combinatie van was en olie, op deze manier hoef je de twee vloeistoffen niet apart hoeft aan te brengen.

Waxolie wordt meestal in twee lagen aangebracht. De eerste laag breng je, afhankelijk van het product, aan met een kwast of een doek (de instructies staan op de verpakking vermeld). Wanneer de eerste waxolie laag is opgedroogd, moet je de vloer schuren met fijn schuurpapier.

Door de vloer ligt te schuren zorgt ervoor dat alle overeind staande houdtvezeltjes verdwijnen, zorgt ervoor dat schuren alle stof van de vloer weg is door het te stofzuigen en af te nemen met een licht vochtige doek. Pas wanneer de vloer droog is breng je de tweede laag waxolie aan.

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is zojuist een offerte aangevraagd.X