Houten vloer beitsen | Ikknapmijnhuisop.nl

Houten vloer beitsen

Wil jij graag je houten vloer beitsen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Houten vloeren beitsen is eigenlijk heel eenvoudig en kan door bijna iedereen gedaan worden, tenzij je echt twee linkerhanden hebt. Bovendien zien gebeitste vloeren er bijzonder mooi uit en voegen een optisch effect toe. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je kunt beginnen. 

Wil je toch liever de klus uit handen geven? vergelijk dan via deze site geheel vrijblijvend en kosteloos prijzen aan van bedrijven die vloeren beitsen en onderhouden in jouw regio.

Bereid je vloer voor om te beitsen

Voordat je begint met het eigenlijke werk, is het belangrijk dat je je vloeren op de juiste manier voorbereidt. Begin hiermee door te bekijken of er ergens spijkers uitsteken in de vloeren. Deze kunnen namelijk veel schade aanrichten als je ze over het hoofd ziet. Haal ze er dus uit of sla ze juiste dieper in de vloer, zodat ze niet meer uitsteken. Merk je weleens dat je vloeren kraken of zelf bewegen? Neem dan een paar stevige spijkers en zet je vloer vast zodat deze niet al teveel meer beweegt.

Daarnaast is het ook van belang eventuele opvallende beschadigingen te repareren. Dit doe je eenvoudig met het zogenaamde kneedbaar hout dat je in de meeste bouwmarkten op de kop kunt tikken. Hiermee vul je de gaten en wacht je tot het kneedbare hout is uitgehard. We raden aan om het kneedbare hout in een vergelijkbare kleur met de vloer te gebruiken.

Nadat er niets meer uit de vloer steekt en deze ook niet meer beweegt, wordt het tijd om de vloer schoon te maken en te schuren. Poets je vloeren goed, zodat er geen stof meer op ligt. Ook wil je dat hij geheel vetvrij is, dit belemmert namelijk het schuren. Is dit klusje eenmaal geklaard, neem dan een schuurmachine bij de hand en ga hiermee over de vloer. Zorg ervoor dat je de gehele vloer mooi schuurt en geen plekken overslaat. Bedenk wel dat een stilstaande schuurmachine je vloer kan beschadigen, hou deze dus altijd in beweging. Bekijk hierna of alles mooi glad is en neem zeker ook een kijkje in de hoeken, omdat daar vaak de problemen veroorzaakt worden. Veeg daarna weer mooi over de vloer zodat er geen stof meer ligt. Is dit gebeurd, dan ben je klaar voor het beitsen van je houten vloer. 

Lakken en beitsen

Voor het beitsen moet je nog een laagje lak aanbrengen op de vloer. Trek hiervoor het liefst oude kleding aan, omdat er waarschijnlijk verf spetters door de kamer zullen vliegen. Breng de eerste laag lak aan met een roller en verf daarna de hoeken met een kwast. Afhankelijk van welke lak je gebruikt hebt, zul je de eerste laag nu op zijn minst vier uur moeten laten drogen. Is de lak eenmaal droog, ga je de vloer nogmaals schuren. Dit kan eventueel ook met schuurpapier. Vervolgens wil je nog twee tot drie extra lagen lak aanbrengen. Hier gaan dus enkele dagen overheen.

Is de vloer eenmaal goed gelakt, kan het beitsen beginnen. Ga hier op dezelfde manier te werk als met de lak. Gebruik dus een roller om de beits op je vloer aan te brengen en neem een kwast om de hoekjes en natuurlijk de randen te beitsen. Ook na het beitsen zul je de laag weer enkele uren moeten laten drogen. Over het algemeen zal dit ongeveer even lang zijn als bij de lak, maar deze informatie kun je op de verpakking vinden. Breng vervolgens nog een of twee lagen beits aan. Is dit gebeurd, dan heb je de klus geklaard! 

Interessant artikel?
  • 1. Kies een project en selecteer je voorkeuren
  • 2. Ontvang gratis scherpe offertes uit je regio
  • 3. Vergelijk specialisten en bespaar tot 40%!
Er is 7 minuten geleden een offerte aangevraagd.X